Knäppande ljud under klinkergolv

Besvarad 2 nov 2009 av Jon Hedelin
Vi har renoverat badrummet, helt i linje med alla rekommendationer. Vi har satt in klinker, kakel, våtrumsväv, vattenburen golvvärme, extra reglar. VI har använt oss av våtrumsgips, primer, tätskikt, golvet är gjutet med den nya "fiberarmerade" materialet. Badrummet blev färdigställt för ca 1,5 år sedan.
Nu när det börjat bli minusgrader ute så har jag börjat höra små knäppande ljud från golvet när man går över det, så min fråga är vad som hänt?
Har kylan påverkan även på gjutna golv med klinker, eller är det ev. reglarna undertill som hörs? Kanske den vattenburna golvvärmen som påverkar träreglarna? Jag ser att det finns väldigt små sprickor (ej längs hela plattan, utan de millimetrar som är fogade mellan plattorna)i fogen på golvet, men gissningsvis kan dessa ha uppstått redan under torkperioden vid bygget.
Självklart måste vi kontakta en fackman om det blir värre, men jag undrar om klinkergolv kan
knäppa lite pga. ett kallare klimat under vinterhalvåret? Jag ska tillägga att hela vårt hus (Älvsbyhus med torpargrund) börjar knäppa när minusgraderna kommer...
I övrigt kan jag inte känna någon svikt på golvet.

Tack på förhand!
 

Svar

Det är väldigt svårt att uttala sig om detta utan att undersöka det på plats, men jag ska försöka.

Som jag förstår det är det en krypgrund under badrummet, och det är ett träbjälklag som det monterats spånskivor på. Dessa skivor har sedan pågjutits med fiberarmerad avjämningsmassa.

Min första gissning är att spånskivorna monterats felaktigt, det vill säga att de enbart skruvats och inte limmats. Detta kan ge knäppningar och knarr i golvet. Sprickorna har sannolikt inte uppkommit av detta skäl. De kan ha många orsaker, som till exempel torksprickor på grund av felaktigt blandad fogmassa eller att golvvärmen slagits på för fort. I så fall är problemet sannolikt enbart kosmetiskt. Om de har uppkommit på grund av underdimensionerat eller felaktigt konstruerat bjälklag, eller för litet skikt avjämningsmassa är det en annan femma, då kan det bli problem med golvet på sikt.

Uppenbarligen verkar utomhustemperaturen ha påverkan på knäppningsfenomenet också, och det kan jag inte säkert förklara. Kanske krymper trävirket när luften blir torrare på vintern, vilket ger upphov till detta.

Om knäppningarna och sprickorna inte förvärras så tycker jag inte att det låter alarmerande. Håll ögon och öron på det och se hur det utvecklas över tiden, och ta dit en besiktningsman vid tveksamhet.

Ps. Om du skriver precis hur golvkonstruktionen ser ut, alltså vilket c/c-avstånd det är på golvbjälkarna. exakt hur golvvärmen är förlagd (under spånskivorna, i plåtar i spårade skivor eller ingjutna ovanpå skivorna) eventuell förekomst av armering samt hur tjockt skikt med avjämningsmassa som lagts så kan jag avgöra om det finns några tveksamheter där.
 

De senast besvarade frågorna

Våtrumsmatta

8 jan 2020
Jag har rivit ut och flyttat en vägg för att få större badrum. Då hittade jag att det ligger råspont på bjälkarna. Måste jag byta ut dom?

Byta ut badkar

22 nov 2019
Hej, Jag har precis köpt en bostadsrätt med ok kaklat badrum med ett fristående badkar som jag slängde för att kunna byta ut till duschvägg. Vid byte av inredning i badrummet upptäcktes att en...

Hjälp att identifiera golvbrunn

22 nov 2019
Hej! Vi behöver hjälp med att identifiera vilken golvbrunn som vi har i duschen i badrummet. Badrummet är renoverat 2014. Det sitter ett vattenlås i som är modell JAFO, rsk-nummer 7137020...

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.