Vatten tränger upp i fogarna

Besvarad 30 sep 2008 av Jon Hedelin
Hej!

Vi har ett badrum som ser ut som så att längst in till höger finns en duschhörna, ca 1-1,5 meter från duschen, längs samma vägg finns ett vattenburet element.
Tidigt i våras upptäckte vi små vattenpölar kring rören till elementet, min man tyckte sig se ett samband mellan att vi använde duschen och vattenpölarna. Det var dock torrt på golvet mellan duschen och pölarna så vi trodde att elemtet läckte.
Tog hem en vvs kille och konstaterade att det inte var ngt fel på elementet utan att vatten från duschen tar si under klinkergolvet ut i rummet och tränger upp vid rören.
Nu har det gått så långt att det tränger upp vatten från inte bara runt rören utan från fogar i ett stort område förbi elementet, inte mot duschen utan andra hållet, mot ytterväggen.
Man ser på golvet att vi har rdentligt blöta (mörka) fogar på sina ställen och de torkar aldrig + att vissa fogar i brytning golv/tak är blöta och då en bit upp på väggen.
Vad tror du att detta beror på? Hur mycket fukt klarar fuktspärren som förhoppningsvis ska vara ordentligt gjord. Nu hör till saken att vi bor i ett nybyggt hus och har kontaktat entreprenören Skanska. De har från början tacklat detta genom att mena att det är normalt, vilket vi inte velat köpa. Nu har vi krävt att få hem en våtrumsexpert vilket man väl från Skanskas sida gått med på. Om Skanska föreslår att ta upp delar av golvet och åtgärnda något, gud vet vad, hur ställer vi oss till det? Har hört att man helst inte ska ta upp delar av ett golv i ett våtrum utan allt eller inget eftersom man kan skada fuktspärren och att det i sin tur kan drabba hela badrummet. Vad säger du om detta? Tack på förhand!
 

Svar

Det är svårt att svara på vad som kan orsaka era problem utan att se badrummet i verkligheten. En tänkbar orsak kan vara felaktig montering av mjukfog, alltså silikon. Sätter man denna på fel ställen och på fel sätt (så att den tränger hela vägen ner till tätskiktet) kan den hindra vattnets naturliga rörelse under plattorna. En annan tänkbar orsak är att det är bakfall på tätskiktet, och att den som lade plattorna har kompenserat med att bygga tjockt med fästmassan där det behövts. Då rör sig vattnet ovanpå plattorna åt rätt håll, men vattnet under plattorna åt fel.

Tätskiktet i sig ska normalt klara den här typen av fuktbelastning, men det finns risker om fukten belastar känsliga punkter, som till exempel rörgenomföringar eller tätskiktets anslutning till tröskel. Ni bör ta dit en sakkunnig som besiktar badrummet.

Vad gäller åtgärdande så är det min bestämda uppfattning att man inte bör skarva tätskiktet i golvet, och ska man tvunget skarva på vägg ska detta ske långt utanför de våta delarna av rummet. Det bästa är att göra om hela rummet, och inte bara delar av det.
 

De senast besvarade frågorna

Våtrumsmatta

8 jan 2020
Jag har rivit ut och flyttat en vägg för att få större badrum. Då hittade jag att det ligger råspont på bjälkarna. Måste jag byta ut dom?

Byta ut badkar

22 nov 2019
Hej, Jag har precis köpt en bostadsrätt med ok kaklat badrum med ett fristående badkar som jag slängde för att kunna byta ut till duschvägg. Vid byte av inredning i badrummet upptäcktes att en...

Hjälp att identifiera golvbrunn

22 nov 2019
Hej! Vi behöver hjälp med att identifiera vilken golvbrunn som vi har i duschen i badrummet. Badrummet är renoverat 2014. Det sitter ett vattenlås i som är modell JAFO, rsk-nummer 7137020...

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.