EI: "El till inköpspris är en dålig affär"

Begreppet el till inköpspris är missvisande enligt en ny undersökning.

El till inköpspris ofta dyrare än rörligt elpris visar färsk granskning.

El till inköpspris ofta dyrare än rörligt elpris visar färsk granskning.

El till inköpspris lönar sig sällan, detta visar en undersökning som Energimarknadsinspektionens tjänst Elpriskollen genomfört. Totalt har de undersökt 19 elhandlare som erbjuder så kallat el till inköpspris, och de flesta av avtalen blev i slutändan dyrare än det rörliga elpriset.

Priset blev heller aldrig det som avtalet heter, alltså ett elavtal där du betalar samma pris som elhandlaren.

- Begreppet El till inköpspris antyder att du får köpa elen till samma pris som elhandlaren köper in den för. Vår genomgång visade att det aldrig var fallet. Vi hittade avtal som för en lägenhetskund var drygt 55 procent dyrare än billigaste jämförbara rörliga avtal på Elpriskollen, säger Sara Sundberg, chef för Energimarknadsinspektionens avdelningen för konsumenträtt.

Det som tynger ner priset i slutändan är de fasta avgifterna. I ett fall var det exempelvis fasta avgifter på 948 kronor under ett år, vilket då innebar att det fiktiva hushållet skulle ha fått betala 47 öre mer per kilowattimme än om de valt ett rörligt elpris.

- Som konsument gäller det därför att alltid fråga efter jämförpris. Då vet man att alla fasta och rörliga delar av elpriset ingår. Det är även bra att ta jämförpriset och be att få återkomma efter att själv ha kontrollerat hur det står sig mot de billigaste priserna på någon av de jämförelsesajter som finns för elavtal, säger Sara Sundberg.

Vad är el till inköpspris? 

Det som marknadsförs som "El till inköpspris" är ett rörligt elavtal där priset följer utvecklingen på elbörsen och förändras för kunden en gång per månad.