Jordfelsbrytare kontra jorda samtliga eluttag i huset?

Besvarad 14 aug 2020 av Bengt Loord
Hej!
Om man bor i ett äldre hus (1988) som INTE har jordade uttag i mer än kök och våtutrymmen, men har en jordfelsbrytare installerad i elcentralen - vad vinner man ytterligare i elsäkerhet genom att i efterhand installera/dra jordledning till samtliga övriga eluttag i huset?
Eller ger enbart jordfelsbrytaren i sig - optimal elsäkerhet?
Med vänlig hälsning,
Tommy
 

Svar

Skyddsjorden ihopkopplar beröringsbara ledande höljen på diskmaskiner, kylskåp m.m. direkt med marken.
Tanken är att om dessa höljen etc. blir spänningssatta så ska det bli kortslutning och säkringen går eftersom det då kan gå en stor ström till marken (jord).
Förutsättningen är givetvis att det inte är för stort övergångsmotstånd i felstället för då blir strömmen för låg för att säkringen ska lösa ut.
Skyddsjorden skyddar således mot brand och hindrar att ledande höljen spänningssätts med fasspänning.
Tar man dock bara i fas- och neutralledaren, så är det livsfarligt eftersom inte säkringen löser ut.

Jordfelsbrytaren kan och får inte ersätta skyddsjorden, men är ett bra komplement.
Man säger ibland att en apparat tar si och så mycket ström, men det är egentligen felaktigt. Strömmen går bara runt i ledningar och apparater och alla ström ska komma tillbaka.
Jordfelsbrytaren jämför strömmen TILL och FRÅN en apparat eller byggnad. Skiljer det mer än 30 milliampere så ska en sådan för personskydd bryta.
Detta gör att tar man i en fas- och neutralledare och har kontakt med marken så löser den ut eftersom en del ström går genom kroppen och direkt till marken. Då fattas det ju ström i återledaren (neutralledaren)
Tar man i fas- och neutralledaren och inte har kontakt med jord så är det också livsfarligt.

Som du ser så genom att även skyddsjorda så får du ökad säkerhet mot brand och personskydd.
 
Redigerat:

Kommentarer

JonasEngelholm ·
Jordfelsbrytare är tyvärr ett ganska missvisande namn, borde istället heta felströmsbrytare eller liknande. Man behöver absolut inte har jordade uttag för att en jordfelsbrytare ska fungera, många som felaktigt tror detta. Precis som Bengt skriver ovan i sitt svar så mäter en jordfelsbrytare skillnaden i till och från ledarna och finns det en differens så löser den ut. Om sedan strömmen ta vägen via en jordkabel eller via t.ex. en vattenledning eller bara ett fuktigt golv spelar ingen roll. Strömmen går en felaktig väg och ger upphov till en skillnad i till -och frånledaren och strömmen bryts.
 
aedgren ·
Sen kan man väl ifrågasätta nyttan med jordledare annat än i kök och badrum nuförtiden? Nämn en elpryl som har jordad kontakt utanför kök/badrum? Jag kommer inte på någonting.
 
Gunnebo ·
Jag har MÅNGA apparater med placering i andra rum än kök o våtrum, t.ex. bättre Hi-Fi apparater, aktiva sub basar, powerline nätverksenheter, värmepumpar m.fl.!
 
etompau ·
En del elektronikprylar har nätdelar med jordanslutning. Inte sällan används jorden för avstörning av nätdel och inte för något skydd mot elchock.
Majoriteten av prylar idag kommer i dubbelisolerat utförande och kräver ej jord.
 
tersson ·
Förutom värmepumpen (som har sin egen separat jordad ledning) har jag i alla fall inga elprylar med jordad kontakt i andra rum än kök o våtrum...
 
Lars99 ·
Det är många nya elprylar som enligt säkerhetsanvisningarna i bruksanvisningen enbart får anslutas till jordade uttag. Jag har letat efter strykjärn och AC till mina föräldrar och nästan alla kräver jordade uttag.
 
JohanLun ·
Datorer, skrivare mm brukar vilja ha jordat.
 
Roger50 ·
Om man är säker på att jordfelsbrytaren fungerar som den är tänkt att göra kan jag egentligen inte inse att skyddsjord skulle behövas. Antag till exempel att ett apparathölje blivit spänningsförande av någon anledning tex att fasledaren genom en skada kommit i kontakt med höljet. I princip skulle nu apparaten i sig kunna fungera trots att höljet håller 220 v. Om nu någon vidrör höljet skall jordfelsbrytare slå ifrån. Om man sen slår på jordfelsbrytaren igen återfår apparathöljet 220 v ända till någon vidrör det nästa gång.. Eftersom tex äldre lampor i metall inte har skyddsjord är ju en jordfelsbrytare det enda som kan rädda en stackare som vidrör apparaten. Så i logikens namn borde jordfelsbrytaren vara huvudskyddet och skyddsjord ett halvdåligt komplement.
 
useless ·
Skyddsjorden har några fördelar. Dels löser säkringen ut direkt så man behöver inte vänta på att någon ska vidröra det spänningssatta höljet och dels är det en 'passiv' komponent med väldigt liten risk för fel. Jordfelsbrytaren är ju trots allt en elektromekanisk apparat som kan gå sönder eller fallera när den behövs som mest.
 

De senast besvarade frågorna

Taklampa ojordat uttag

1 aug 2022
Hej! Har flyttat in i hus byggt 1990 med ojordade tak-lamputtag. Våra relativt nya taklampor har en gul/grön sladd vilket då innebär att själva lampan är jordad om jag förstår det rätt? Går den...

Multidetektor

9 aug 2022
Hej. Har precis flyttat till en lägenhet där de flesta väggarna är betong. Är lite rädd för att borra upp gardinstänger och tavlor i en elkabel eller vattenrör. Tänkte köpa en multidetektor. Vet...

Eldragning

8 jul 2022
Ska lägga nytt golv på ett gammalt trägolv. Kan jag lägga en matning till spis 220 v med EKKJ kabel i rör i urfräst spår i undergolvet ? Behövs rör ? mvh CG
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.