Fasbelastning vid byte från 3 till 1 fas maskin

Besvarad 15 jan 2018 av Bengt Loord
Skall byta ut en fast monterad trasig 3-fas tvättmaskin mot en
ny maskin som är tillverkad för 1-fas anslutning.
Bor i hyreslägenhet och önskar tillgång till min egen huvudsäkring i trapphuset om den fas som maskinen anslutes till olyckligtvis skulle vara den som redan är max belastad och att huvudsäkringen på 16 A därmed skulle lösa ut. Att då byta säkringen skulle under jourtid då kunna kosta ca 700 kr. Fastighetspersonalen vägrar oss tilltäde till vår individuella mätarplats samt säger bestämt att maskinen kan anslutas till vilken fas som helst. Det kan inte bli fel. Vid installationen konstaterar installatören att en av faserna redan kan ha en max belastning upp till 5000 W en annan fas 4000 W den tredje fasen 2800 W. För oss är det självklart vilken fas som är bäst att ansluta den nya maskinen till för att inte riskera att huvudsäkringen löser ut. Vad säger du?
Är det rätt att anklaga oss för att vara okunniga och vägra oss tillträde till huvudsäkringarna? Vi tror oss förstå att det är viktigt att analysera de olika fasernas belastning samt vikten av att ha tillgång till huvudsäkringar i detta läge. Rätta mig om jag har fel!
 

Svar

Två av faserna tycks redan vara hårt belastade och även den tredje verkar ganska belastad.

Nu är det nog inte sannolikt att ni har allt inkopplat samtidigt. Ofta räknar man med att max. 40 % av max.effekten är inkopplad samtidigt. (Har ni vanliga säkringar, så tål dessa en kortvarigare överbelastning utan att lösa ut.)

Det är nog mot den bakgrunden, som fastighetspersonalen bedömer att maskinen kan inkopplas på vilken fas som helst. Naturligtvis bör ändå maskinen inkopplas till den minst belastade fasen.

Antar att ni har tillgång till er egen elcentral och att det endast är huvudsäkringarna, som ni inte har tillgång till.

Då kan elinstallatören mäta sig till vilken fas, som är minst belastad och även göra en omfördelning av grupperna, så att den ena fasen avlastas ytterligare, om han anser detta motiverat..

Att ni inte får tillgång till huvudsäkringen kan således bero på ovanstående,
Det kan dessutom bero på att elsäkerheten i huvudcentralen inte bedöms vara tillräcklig för att man ska kunna släppa in lekmän där.
 
Redigerat:

Kommentarer

c_olsson ·
Trefas hushållstvättmaskiner är ovanliga. De flesta flerfasiga använder två faser. Oftast är det draget 3-fas där 2 faser är tänkt för tvättmaskin och 1 fas för tork. Det går att ansluta den nya maskinen till vilken av faserna som helst och då bör man ta den som används minst. Sen har en del tvättmaskiner också möjlighet att kopplas in med olika effekt beroende på tillgänglig säkringsstyrka. Det kan vara vettigt att koppla in med en lägre styrka på bekostnad av längre tvättid (det tar längre tid att värma upp vattnet). Man bör också kolla om tvättmaskinen möjligen är omkopplingsbar för två faser även om den säljs som 1-fas med stickpropp. En elektriker kan då ansluta den fast som tvåfas men behöver byta kabel.
 

De senast besvarade frågorna

Taklampa ojordat uttag

1 aug 2022
Hej! Har flyttat in i hus byggt 1990 med ojordade tak-lamputtag. Våra relativt nya taklampor har en gul/grön sladd vilket då innebär att själva lampan är jordad om jag förstår det rätt? Går den...

Multidetektor

9 aug 2022
Hej. Har precis flyttat till en lägenhet där de flesta väggarna är betong. Är lite rädd för att borra upp gardinstänger och tavlor i en elkabel eller vattenrör. Tänkte köpa en multidetektor. Vet...

Eldragning

8 jul 2022
Ska lägga nytt golv på ett gammalt trägolv. Kan jag lägga en matning till spis 220 v med EKKJ kabel i rör i urfräst spår i undergolvet ? Behövs rör ? mvh CG
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.