Planerar du att köpa en snöslunga inför vintern? Välj i så fall en modell som passar dina behov och förutsättningarna där du bor. Tänk också på hur du använder slungan – så att snöröjningen inte leder till osämja med grannarna.

Snöslungan Toro power lite 3hk med elstart in action.

Snöslungan Toro power lite 3hk med elstart in action.

Att skotta snö med skyffel ger bra motion. Samtidigt är det tidskrävande och tar du i för mycket – vilket är lätt hänt – kan skottningen ge både ryggskott och andra belastningsskador. Därför kan det vara klokt att investera i en snöslunga som snabbt röjer undan snöhögarna kring bostaden och på garageuppfarten.

En snöslunga är ett praktiskt hjälpmedel, men det finns en del allmänna aspekter som är bra att tänka på. Hur ser förhållandena ut där du bor och finns det risk att snöröjningen uppfattas som störande? Detta är en viktig fråga eftersom snöslungor bullrar och dessutom riskerar att kasta avfallet på olämpligt ställe. Här gäller det att planera röjningen och ta hänsyn till omgivningen och grannarna. Det kan vara bra att titta på hur olika snöslungor fungerar i praktiken innan man beslutar sig för att köpa.

Det finns två typer av snöslungor på marknaden: enstegs- och tvåstegsslungor. Skillnaden är att enstegsslungan matar in snön och slungar ut den i ett moment, medan tvåstegsslungan först maler sönder snön och sedan kastar ut den med en kraftig fläkt. I praktiskt hänseende får denna skillnad en avgörande betydelse för användningen, säger Stefan Frisk på SMP, Svensk maskinprovning, i Umeå.  

– Enstegsslungorna har generellt lägre kapacitet och fungerar bra på mindre yta och vid måttliga snömängder, under två decimeter. Tvåstsegsslungorna passar däremot bättre för större ytor och djup, packad snö.

Enstegsslungan arbetar sig fram med en rotor i kombination med att man själv skjuter på. Den kan köras med el eller bensin. Tvåstegsslungan har i regel bensinmotor och går på hjul som kan förstärkas med snökedjor. Det finns även tvåstegsslungor som är banddrivna, vilket ger långsammare drift men är mer skonsamt mot underlaget.

– En fördel med bandslungan är att man kan ställa in hur djupt den ska ta. Den är lämplig vid snöröjning där det är viktigt att inte skada underlaget, till exempel uppe på ett platt tak, säger Stefan Frisk.

Senaste nytt på marknaden är så kallade hybridsnöslungor som har dubbla drivsystem: en bensinmotor som driver matarskruven i kombination med elmotorer som driver fram hjulen eller banden. Maskinen kan vara utrustad med en kontrollpanel som gör den mer användarvänlig, samtidigt som driften blir mjukare och tystare. Hybridsnöslungorna är dock hittills mest en angelägenhet för professionella brukare, då priset ännu ligger en bra bit över 50 000 kronor.

När du ska välja modell av snöslunga bör du tänka på följande:

Slungans arbetsbredd: Ju högre arbetsbredd desto större yta kan du röja snabbt. Enstegsslungor har i regel mindre arbetsbredd (30-50 cm), medan tvåstegsslungorna har större (50-80 cm).

Kastlängd: Oftast är det praktiskt och önskvärt att snön slungas en bra bit bort. Tvåstegslungorna har ett längre utkast, från 10 upp till 20 meter, beroende på fläkttyp.

Startsystem: Bensindrivna snöslungor har snörstart, men kan också vara försedda med elstart som underlättar start när maskinen förvaras kallt.

Drift och styrning: Snöröjningen underlättas om den hjuldrivna slungan har växlar både fram och bak. Vissa modeller har även servostyrning, vilket är praktiskt om tomten är ojämn och det krävs mycket manövrering och backning.

Säkerhet: Snöslungor kan ha olika säkerhetsfunktioner, till exempel automatisk avstängning när hårda föremål matats in i rotorn. Vanligt är att motorn skyddas av en brytpinne som lätt kan bytas ut efter en driftskada.

Arbetsbelysning: Om slungan är försedd med belysning kan du arbeta säkrare och under längre tid också när det är mörkt ute.

Uppvärmt handtag: En komfortabel funktion när du arbetar i kyla.

Hållbar teknik? Det är frestande med tekniska finesser, men det ökar också risken att någon komponent går sönder. Ur denna synvinkel kan det vara fördelaktigt att kombinera god kvalitet med enkel mekanik. En intressant nymodighet värd att nämna är ändå roboten Kobi som ska lanseras i början av 2017. Kobi ska vara en kombinerad snöslunga, gräsklippare och lövblåsare. Enligt specifikationen ska den klara av att slunga iväg snön 12 meter. Hur väl den kommer att funka återstår att se. När den lanseras kommer den kosta hela 4000 dollar.

Ljudnivå: Snöslungor kan vara mer eller mindre bullriga och bör användas med hörselskydd. Be att få lyssna på maskinen eller jämför testresultat.

Förvaring: Fundera på var snöslungan ska förvaras såväl vintertid som efter säsongen. Finns det tillräckligt förvaringsutrymme? Tvåstegsslungor kräver generellt större utrymme och väger mer.

Prisnivå: Enstegsslungor kostar generellt mindre. De eldrivna modellerna är i regel billigast (1000-4000 kr), varav den dyraste av den batteridrivna Ryobi RST36B51 som är sladdlös, medan de bensindrivna är något dyrare (2900-9000 kr). Tvåstegslungor finns i stor prisvariation, beroende på storlek, prestanda och tekniska funktioner. De billigaste modellerna ligger kring 4500-8000 kronor, medan de exklusivaste modellerna kostar 35 000-90 000 kronor. De flesta modeller finns inom prisintervallet 10 000-15 000 kronor.

Tänk på säkerheten
Eftersom rotorn i snöslungan har hög kraft är det viktigt att tänka på säkerheten. Sten och is gömmer sig lätt i snön och man bör vara observant så att inte utkastet hamnar på fönster, bilar eller förbipasserande. Stäng alltid av snöslungan om du kör fast. Se också till att ha godkänt hörselskydd.

Glöm inte skötseln
För hållbarhetens skull bör snöslungan ses över inför varje säsong, till exempel bör man vara noggrann med att byta olja. Ha skötselinstruktionerna lätt till hands.