Kan robotklippare sprida sjukdomar? Fråga till Cajsa Lundin

Status
Tråden går ej att kommentera.
Besvarad 2 aug 2015 av Cajsa Lundin
Hej!
Du designade vår fina trädgård på Resarö när vi byggde 2010. Nu kom vi hem efter tre veckors semester och gräsmattan ser helkonstig ut. Gula strån överallt, men inga gula fläckar. Det har tydligen regnat massor så det kan inte vara torka. Det konstiga är att de gula stråna finns i de delar av gräsmattan som vi sått. På de delar vi rullat gräs finns inga gula strån. Det är en skarp gräns mellan dessa områden och de har samma jord under och båda områdena gödslades med Algomin i våras. Gräsmattan är 4 år gammal sedan den anlades. Några delar av gräsmattan är gammal och inte sådd av mig. Där finns inga gula strån. Jag har också några biareor med sått gräs som inte har klippts under tiden vi varit borta. Där finns inte heller några gula strån.

Det verkar vara två villkor som ska vara uppfyllda för att det ska finnas gula strån:
1. Gräsmatta sådd för 4 år sedan.
2. Robotklipparen har klippt gräset under de senaste 3 veckorna.

Kanske det är en speciell gräs-sort i fröblandningen som drabbats av en sjukdom? Det är ganska kraftiga strån som gulnat. Robotklipparen sprider sjukdomen över de ytor den klipper?

Frågan är vilken sjukdom det är och vad man kan göra åt saken?

En bild finns under samma fråga i forumet under robotklippare
 

Svar

Hejsan!

Så trevligt att höra av er!!

Har inte tittat på bilder, men jag tror inte det finns någon anledning till oro. Det är mycket ovanligt med sjukdomar i gräsmatta. Svampar, snömögel, häxringar är vanligast – och alla är relaterade till blöta lägen.

Helt gula strån brukar vara tecken på för blött, eller inhöstning. Jag tror hellre det är något med jorden, som av någon anledning binder fukt mer, är mindre dränerad eller mer packad, än på de ytor som saknar gula strån. Vad jag minns hade ni lite fuktig mark, och det i kombination med regnig sommar ger möjligen syrebrist partiellt. Att det bara är vissa strån beror sannolikt på skillnad i gräsfröblandningen. De som gulnat är en gräsart som är känsligast.

Om ni vill göra någon insats så kan ni lufta gräsmattan genom att sticka ner en grep djupt och tätt, så det bildas djupa hål, som direkt ger mer syre till rötterna, och underliggande markterass.

När ni gödslar är det bra med toppdress (på påse, eller kompostjord) på våren efter andra klippningen. Lufta innan är bra. Om ni gödslar igen, t ex kring midsommar, variera gödsel, t ex hönsgödsel och Algomin. Men övergödsla aldrig. Om gräsmattan växer bra och är mellangrön behövs bara lätt gödsling. Det fiffiga med robotgräsklippare är att klippet ligger kvar så mattan blir självgödslande och bidrar till välgörande maskaktivitet och mikroliv, som gör lufthål. Organiskt material är toppen (som kompost/toppdress).

Om ni är riktigt oroliga för sjukdom måste ni skicka in prov till lab. Jag skulle vara lugn, och avvakta till nästa år.

Hör gärna av er med uppföljning!

Lycka till!!

Cajsa, Form & Funktion

www.instagram.com/formochfunktion_tradgard
www.facebook.com/FFtradgard
www.formochfunktion.se
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Misstänkt blom- och grentorka

9 jul 2024
Hej, jag har fått vad jag misstänker är blom- och grentorka på mitt 2 åriga surkörsbärsträd. Vad jag förstår finns ingen bot utan bara att plantera ett nytt. Så min fråga är om jag törs plantera...

Körsbärsträd

9 jul 2024
Hej Vi har en körsbärsträds lund som är ca 40 år och jag skulle vilja ta ner dem några meter på höjden så att det går för oss att plocka och njuta av dessa träds goda bär istället för att , som...

Taktik mot en parkslide

11 jul 2024
Jag bor i en radhusförening och vi har en buske Parkslide på vår mark. Den står precis bakom ett uteförråd som i sin tur ligger vägg i vägg med ett av radhusen. Det är väl cirka 2 meter från...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.