@SamiHus gav fint tips om halva priset hos https://www.cifall.se/ så jag tänkte handla borrstål, men min okunskap står i vägen.

Vad är skillnaden mellan https://www.cifall.se/index.php?main_page=product_info&cPath=1_131&products_id=602 och https://www.cifall.se/index.php?main_page=product_info&cPath=1_71&products_id=307 ?

Måtten är samma. Är det att ena skaftet är runt och andra sexkant? Tycker det är svårt att se på bilderna. Ser snarare ut som att det är olika material, men det står inget om det i beskrivningen.

Om det nu är runt/hex skaft som skiljer, varför väljer man det ena över det andra? De borrstål jag har (billiga spiralborr från lågprisvaruhus) har runda skaft.
Jag borrar med en Metabo BS18 LT BL som har vanlig chuck med tre tänder. Den bör väl klara båda utan nåt problem?

Magen säger att runda skaft är smidigare att fästa i chucken men att hexskaft sitter bättre vid högre vridmoment. Men jag säger "tyst magen, du vet hur det gick sist jag lyssnade på dig--nu går vi och frågar Byggahus"




Centrumborr 10x152mm - Klicka på bilden för att stänga45310 Centrumborr 10mm - Klicka på bilden för att stänga
 
Sexkantfäste bäst, den andra kan snurra i chuken när det tar emot.
 
Som fullständig amatör med bekväm kontoristkropp skulle jag välja sexkantig till pelarborr och rund för handhållen borrmaskin. Ifall du kan begränsa momentet i Metabon skulle du kunna testa sexkantig. Dess maxmoment är 75Nm så klarar din handled ett hugg motsvarande 2-3 julskinkor på ett 1m spett är det väl lugnt...
 
  • Haha
Rejäl
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.