Jag har en lada byggd 1904 där jag behöver byta fasadpanelen. I dag är det flera olika sorters panel på olika delar av ladan men större delen av framsidan är klädd i ~95mm dubbelfasspont. Jag har tänkt använda samma panel nu när jag byter men jag undrar om det är tidsenligt för en lada från tidigt 1900-tal (i Roslagen)? Jag gissar att befintlig panel är original men har bara bilder tillbaka till 50-talet så den kan eventuellt vara bytt någon gång innan dess.

En lada från 1904 med röd och vit fasad och olika paneltyper samt en öppen dörr med skrivet årtal ovanför och vedstapel vid sidan.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Hand håller en bit gammal röd träpanel framför en lada, visar tecken på slitage och åldrande.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 

Bästa svaret

Jag vet inte hur det är i Roslagen men längre uppåt i landet så är det locklistpanel som är tidsenligt 1904. Faspontpanel hör mer ihop med 20-30-talet och stadsmiljö. Nästan alltid var bräderna i blandade brädder så man utnyttjade stockarna på bästa vis. På många håll använde man kilsågade bräder för att verkligen få ut det mesta möjliga ur stockarna.
 
  • Gilla
Pasjostrom
  • Laddar…
Jag har sökt lite på nätet och vad jag hittar så var fasspontad panel vanlig från mitten av 1800-talet och fram till 20 och 30-talet då lockläkt tog över.

Jag misstänker dock att det är som du skriver stora variationer mellan olika delar av landet. Vårt hus (från sent 1800-tal) hade iallafall pärlspontspanel som original.

https://www.tierp.se/download/18.3809534f15bfa55af2fac1f7/1494573895128/Renoveringsråd för äldre miljöer.pdf


https://stockholmslansmuseum.se/byggwebben/byggnadens-delar/fasad/trapanel-1850-1900-tal/

Edit: även denna:
https://www.byggahus.se/renovera/ratt-trapanel-gamla-husets-fasad
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.