Håller på och renoverar ett 70-tals hus utanför Växjö och turen har nu kommit till badrummet.

Två brunnar ska bytas ny plastmatta på golv och väggar, samt spackling av ett fall i duschen (handlar om att det idag finns ett 90 graders fall på 3cm som ska få ett jämnt fall så man slipper skära och svetsa mattan där).

Rummet är på 8kvm och utrivning av det gamla fixar vi inkl porslinet som ska vara kvar efteråt.

Vi fick in två offerter av lokala bolag (tre andra dök aldrig upp och en fjärde avböjde), den första var på 22.000 utan rörmokare, vi tyckte detta lät lite väl mycket och inväntade den andra för att få till lite konkurrens mellan dem. Men icke, den andra damp ner i brevlådan med ett prisförslag på 43.000!!! Det var en av de större firmorna i Växjö och de ringde dagen efter för att bestämma en tid när de skulle börja med motiveringen att ingen skulle kunna göra det jobbet billigare.

Efter att vänligt men bestämt avböjt detta med hänvisning till att det var lite mer än vad vi budgeterat för... typ 25000 mer så satte vi oss ner helt uppgivna, för hur skulle vi lösa detta.

Efter lite samtal med släkten neråt Skåne så fick vi därigenom tag i en vän till familjen som jobbade just med badrum och han skulle kolla om det verkade rimligt. När han ringde upp och hade deras offert där det för övrigt inte var specat något speciellt så undrade han först var de andra sidorna var och sedan när det inte fanns några, så undrade han vilken typ av golvvärme och om vi skulle ha sjösten o halogenlampor mm o vilket fabrikat isåfall så att han skulle kunna räkna på det.

Jag svarade då att "Nej nej, vi ska ha vanlig plastmatta på väggar o golv o ingen golvvärme." o fick ett tyst "Du skojar va?" till svar.
När han förstog att det inte var nåt skoj så fick man lyssna på ett gapskratt o sen när han hämtat sig så tog han jobbet fastän han normalt sett inte jobbar så långt iväg.

Slutkostnad: 15000

Har ringt till den stora firman för att fråga om de missuppfattat något men det hade de inte. Men de ville inte kommentera när jag frågad hur de kunde ta ut 200% mer än en firma ifrån skåne som ändå tar med reseutlägg.
Inte för att dra alla över en kam men det känns väldigt mycket som att man samarbetar häromkring för att få ut ett överpris.
 
Fyyy ......... :-X vad svinigt!!!!!

 
Har råkat ut för liknande fall, det du kan göra är att be dom exakt speca jobbet och hårdvarukostnaden, sen kontrollera hårdvarukostnaden själv. Det gäller att mota "Olle i grind" och inte stå där senare med en saftig räkning.
Det finns gott om "fifflare" i byggbranschen som tjänar stora pengar på folks okunninghet.
Så ring runt och ifrågasätt!
 
Sverige är kartellernas förlovade marknad, åtminstone i de fem - sex branscher jag sett inifrån. Det kallas  den svenska modellen för att slippa konkurrera. Man konkurrerar med allt - utom pris (eller vissa prisskillnader mellan olika säljkanaler). Priserna är därför vanligen frysta inom kartellen. Skillnaden mot t ex USA, där konkurrensen fungerar, är enorm. Därför är allt mycket dyrare i Sverige än i andra länder. Det finns ingen fungerande priskonkurrens.

Samtliga deltagare i kartellen tjänar mera pengar genom att stödja kartellen än genom att ställa sig utanför, därför marknaden inte blir större vid lägre pris. Detta har gällt i den genomreglerade byggbranschen i 50 år numera. Därför fungerar dessa "icke existerande karteller" år efter år. Då detta är olagligt måste alla givetvis förneka kartellernas existens, medan man ändå träffas minst en gång per år för att diskutera ortens prissättning på något sätt, kollegor emellan.

Bor du på en ort "med fungerande samtal kollegor emellan" måste du gå utanför den egna orten för att möjligen få ett bättre pris, men rikstäckande samarbetsorganisationer (ofta branschorganisationer eller stora företag) håller uppe prisbilden i Sverige.

enda sättet att kringgå kartellerna blir nog att via kompisars kompisar hitta bra enmansföretagare (som kan vara färre än de skojare, som också verkar under det skydd kartellpristaket ger alla i branschen), köpa kartellprissatt material utomlands etc, om man ska slippa bli skinnad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.