Har kastat ut oljepannan, så skorsten används ej, tänkte i framtiden ev. ansluta en kamin till den.
Nu undrar jag om skorsten som är van vid värme som tar bort fukt blir förstörd av att ej användas, hur skydda den för framtiden???
Kram petter
 
Montera en skyddshuv om det inte redan finns.
Se till att pipan ventileras med inneluft från pannrummet.
 
För att fylla på TorpAnders lista; skaffa en kamin eller annan eldstad som du kan elda i som tillägg eller för trevnad!
 
W
Nej ingen skorstenhuv. Detta är nogot modernt påfunnd och om du har en riktig murad skorsten behöver du ingen huv. Bruk och tegel suger upp vattnet som regnar ner och om du eldar lite då och då så torkar det upp fint. Det är ännu bättre om du har vetilation genom skorsten då torkar det oxo ur. Tycker det är fruktansvärt onödigt att sätta på huvar på gammla fina skorstenar. Åk och prata med en bonde eller dylikt som har någon gammal gård från 1700-talet om han har prbolem med att regn förstör hans skorsten.
 
Wester skrev:
Åk och prata med en bonde eller dylikt som har någon gammal gård från 1700-talet om han har prbolem med att regn förstör hans skorsten.
;D ;D ;D

Det var skojigt! Tack för det

Jag bor på vischan och kan tala om att det finns nog inga som är så hårdhänta mot sina hus som bönder. Tror att 9 av 10 har antingen slängt ut skorstenarna, eller plåtat in dem.
 
Kan bara instämma med Blommis att bönder (dom flesta i alla fall) inte bryr sig om byggnasvård. Blev medveten om det när vi letade gård för några år sedan. Många hus vara renoverade så hårt att det känndes som att gå in i en nyare villa. All charm förlorad! Tråkigt >:(
 
Klostergården skrev:
Kan bara instämma med Blommis att bönder (dom flesta i alla fall) inte bryr sig om byggnasvård. Blev medveten om det när vi letade gård för några år sedan. Många hus vara renoverade så hårt att det känndes som att gå in i en nyare villa. All charm förlorad! Tråkigt  >:(
oh håll upp! Hade du väntat dej se såpskurade golv, orörda väggar och utedasset? Ingen hårdarbetande jordbrukare skulle godkänna sånt standard som en bostad i våra dagar. Man följer ju oftast dagens tränder när man renoverar ;). Det kommer du också att göra trots att du kallar det "byggnadsvård"
gaia
 
Visst skyddar en skorstenshuv, Skälet till att det inte behövdes på boningshus förr var ju att man eldade så ofta så skorstenen höll sig torr. På hus som bara användes ibland förekom det skorstenshuvar. För övrigt är det väldigt många gamla skorstenar som är i dåligt skick.
Hans
 
Om man har tvingats renovera sin skorsten (glidgjuta) behövs huven för att insidan på skorstenen inte längre har samma egenskaper att suga upp och avdunsta vatten.
 
Skyddshuv är inte alls så dumt på en gammal skorsten som inte används. För att skydda teglet på utsidan kan man, om det är oputsat, tjära eller linolja det (har hört av gammal man).
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.