104 776 läst · 495 svar
105k läst
495 svar
Olustig situation i bostadsrättsförening
Det låter som en fyrkantig tolkning av extrastämmans hypotetiska beslut. Stadgarna bör bara kunna ändras på årsmötet om de inte är absurt skrivna, dessutom.H hempularen skrev:
Jag menar inte att de bör ändras. Jag har inte läst dem. Jag menar att extramötet inte bör kunnat ha ändra på dem så att risken för att extramötet sabbat föreningens framtid borde vara liten.Alfredo skrev:
Den vräkta familjen kan hävda att styrelsen åsamkat dem ekonomisk skada om styrelsen obstruerar föreningens beslut i frågan.E Eld skrev:Styrelsen kan ju strunta i beslutet och bara låta tiden löpa ut så att domen vinner laga kraft.
Det kan ju leda till att de inte får ansvarsfrihet men det får ju i sig inga konsekvenser förrän de blir stämda för att de orsakat föreningen skada. Eftersom föreningen i det läget sparat pengar på att de inte följt stämmans beslut så är det svårt att se att det skulle bli något skadestånd.
I alla händelser hittar de säkert på någon smart väg ut ur detta tillsammans med sina juridiska ombud.
Stadgar kräver alltid två efterföljande stämmor som röstar för ändring för att de ska kunna ändras. Ändringen behöver också vara beskriven och ej ändras mellan stämmorna.J Jaggatagga skrev:Jag menar inte att de bör ändras. Jag har inte läst dem. Jag menar att extramötet inte bör kunnat ha ändra på dem så att risken för att extramötet sabbat föreningens framtid borde vara liten.
Den vräkta familjen kan hävda att styrelsen åsamkat dem ekonomisk skada om styrelsen obstruerar föreningens beslut i frågan.
Undantaget är om man är enhälliga.
Familjen kan ju hävda vad som helst, det betyder ju inte att de får gehör för sin sak.
Det beror på vad som står i bef stadgar. I många fall räcker en extra stämma och 2/3 majoritet. Sen ska de nya stadgarna granskas av bolagsverkettimmelstad skrev:
Redigerat:
Nej. Om man inte trixat väldigt med stadgarna så är det normalt sett så att ska stadgar ändras på en enda stämma så ska alla medlemmar delta och det ska vara enhälligt. Annars är det två stämmor efter varandra som gäller, och det krävs enkel majoritet på den första och kvalificerad på den andra. Vissa särskilda beslut kräver ännu högre majoritet än så.lilytwig skrev:
Vad pratar du om? Att betala sin avgift är den enskilt viktigaste skyldigheten man har som bostadsrättsinnehavare. Föreningen har rätt att säga upp en medlem om man är försenad med betalningen över en vecka. På det har man sen tre veckor på sig att betala sin avgift för att återvinna sin bostadsrätt.J Jaggatagga skrev:
Om detta sker upprepade gånger, då kan man i domstol också förlora sin rätt att återvinna sin bostadsrätt. Vilket är precis det som skett i det fall som den här tråden handlar om.
Hur som helst så behöver inte protokollet vara klart förrän tre veckor efter stämman. (Det finns inga sanktioner om det blir försenat.) Det kan klandras i upp till tre månader.
Sedan finns antagligen ingen (om det inte finns med i beslutet) tidsgräns för när stämmobeslutet måste vara genomfört. Det har ju inte hänt bara för att det beslutats.
Oavsett vad som händer så kommer detta antagligen ta lång tid innan det är klart. Månader eller år.
Sedan finns antagligen ingen (om det inte finns med i beslutet) tidsgräns för när stämmobeslutet måste vara genomfört. Det har ju inte hänt bara för att det beslutats.
Oavsett vad som händer så kommer detta antagligen ta lång tid innan det är klart. Månader eller år.
Det är en ganska enkel procedur att granska. De grundläggande kraven är inte märkvärdiga. Om de inte är nöjda så säger de det och så får du göra om. Vi hade en ambition att förenkla litet jämfört med "mallstadgarna" men det gillades inte helt. Tog då hjälp av Companion som kunde ge bra råd. I andra vändan gick det igenom. Och så fick vi en ny faktura såklart.Alfredo skrev: