Lämplig luftvatten-värmepump, fabrikat typ?

Det gäller en släktings hus:
-enfamiljshus, 1-plan, byggt 1960, ursprungligen med oljepanna och vattenradiatorer.
-huset beläget i södra Sverige, Skåne, nordöstra.
-tegelfasad, bostadsyta ca 90 m2, bebott av 5 personer varav 2 vuxna.
-tilläggsisolerad ca 250 mm på vinden med mineralull för ca 20 år sedan.
-fönster byttes för ca 10 år sedan.
-elförbrukning, ca 19000 kWh/år (värme, varmvatten och hushållsel)
-elförbrukning för elbilen är utöver det ca 5000 kWh/år.
-totalt elförbrukning ca 24000 kWh/år.
-det finns liten luftluft-värmepump(ger väl ca 4 kW värme) sedan ca 15 år.
-nuvarande värmesystem är en elpanna(ca 25 år gammal) för varmvatten och radiatorvatten.

Tankarna på luftvatten-värmepump ökade extra mycket när ohemult dyra elräkning för dec. 2021 fladdrade ner i brevlådan.

Nuvarande elpanna monterades in i trånga utrymmet där oljepanna hade stått. Det utrymmet nås via en dörr utomhus, se foto.
Där är alla anslutningar för varmvattten och radiatorvatten, så vore fint om en luftvatten-värmepump finge plats där. men troligen skohorsprincipen att få ut gamla elpannan och in en ny luftvattenvärmepump.

Vad kan det finnas för lämpliga luftvattenvärmepumpar? Jag är medveten om att framledningstemperaturen till vattenradiatorerna blir betydligt lägre med luftvatten-värmepump(gissningsvis max ca 45 grader) än från elpannan(uppåt 60 grader).
Tanken är att behålla, i alla fall i början befintliga vattenradiatorer, och byta till vattenradiatorer med större värmeavgivande yta om det visar sig behövas i något rum. Vattenradiatorerna är original från ca 1960, ett eller två är bytta senare år. Det blir väl som maximalt kallast under något året ca -15 grader, men inte varje år.
 
  • Extern värmepannans placering vid tegelhus och öppen dörr till dess trånga utrymme.
Redigerat:
Av dagens luftvattenvärmepumpar från kända fabrikat är det många som klarar 60° framledningstemperatur, i alla fall om det inte är så kallt ute. NIBE S2125 klarar runt 65° och Daikin Altherma TopGrade upp till 70° med kompressorn. Men verkningsgraden sjunker alltid med ökande temperatur för värmepumpar. Utmed kusterna i Skåne är dimensionerande vinterutetemperatur runt -10° men är det norra Skåne uppåt gränsen till Småland så är det -15° så man behöver veta mer exakt läge på huset för att läsa i diagrammen och räkna. Ser väldigt trångt ut där el-pannan står så ni måste absolut ta dit någon från respektive firma för att se vad de säger innan ni får offert. Gäller att kolla upp måtten på innerdelen till värmepumpen noggrant.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
A Arnodt skrev:
ag är medveten om att framledningstemperaturen till vattenradiatorerna blir betydligt lägre med luftvatten-värmepump(gissningsvis max ca 45 grader) än från elpannan(uppåt 60 grader).
En modern värmepump klarar runt 60 grader utan större problem. Elpannan kan i princip leverera 95 grader om du vill. Dock blir verkningsgraden och livslängden sämre ju varmare vatten värmepumpen måste jobba med, så det är bra att sträva efter så låg temperatur som möjligt.


Som svar på grundfrågan skulle jag säga att det viktigaste inte är fabrikatet på pumpen, utan att den dimensioneras, installeras och injusteras av en duglig installatör.

Hur mycket av installationen kan du tänka dig att göra själv?
 
Tack för kloka svar.

Det är ca nordöstra Skåne.

Visst, det är toktrångt i den skrubben där nu befintliga elpannan står. Men den får ju plats och jag tänker en luftvattenvärmepump med varmvattenförrådsbehållare ska inte behöva vara större.

Det går den skrubben inte att riva vänster eller höger vägg, eftersom de vätter mot kök och mot badrum. Det skulle möjligen gå att fräsa bort någon cm på teglet på tegelväggen, till vänster och till höger.

Vi hade nog inte tänkt utföra något jobb alls, utan låta VVS-firman göra allt. Nu bara grov sondering, lämpligt vore att byta nu under sommaren.

Jag tror inte det behövs 60 grader framledningstemperatur. Jag vet att verkningsgraden försämras om man tvingar en värmepump att tillverka hög framledningstemperatur. Man kan tänka sig att ha aningen kallare inomhus den dagen på året som det är tokkallt utomhus. Eller då låta värmepatronen i luftvattenvärmepumpen då gå in. Idag går ju värmepatronen alltid året runt i bef. elpanna.

Elpannan är ca 25 år gammal och kanske tackar för sig snart, vilket också är en anledning utöver tokdyra elpriset, att byta ut den.
 
Redigerat:
Om man då tar Kristianstad så är DVUT -12,1°. Då kan t.ex. NIBE S2125 ge upp till 68° framledningstemperatur med kompressorn. Som innerdel kan man välja t.ex. S320 eller S325 beroende på om rören ska anslutas i toppen eller i botten. De är 600 mm breda, 615 mm djupa och 1800 mm höga. Finns även lite enklare VVM225 som är 600x600 mm och 1500 mm hög. En S2125-8 bör räcka mer än väl för att täcka ert värmebehov.
 
Redigerat:
Tack återigen för snabba och fackmannamässiga svar.

Var sitter själva kompressorn i NIBE2125? i utomhusdelen eller i inomhusdelen NIBE VVM S320?
De finns tydligen med kopparfordrade bruksvarmvattentank eller rostfri, men det vet kanske lokala VVS-firman vilket som är lämpligast för kommunens vatten med avseende på korrosion.

NIBE inomhusdel NIBE VVM S320 verkar vara 620 mm bred, den som då skulle baxas in i skrubben.

Det finns tydligen NIBE2125 för 230 Volt och för 3-fas 400 Volt. Har det att göra med kompressor-elmotorn och elpatronen?

Energiförbrukning för enbart värme för enfamiljshuset uppskattas till ca 9000 kWh/år.
På sommaren t.ex. i juni är elförbrukning exkl. elbil. ca 850 kWh och det är ju då hushållsel och varmvatten.
Då blir ju energiförbrukning nu med bef. elpanna för enbart värmen ca 9000 kWh/år.

Vad kan det tänkas kosta utan montage?
NIBE 2125 8 utomhusdel
NIBE SMO S40 sådan styrmodul, behövs väl?
NIBE VVM S320 inomhusdel

Är det alla NIBE-grejer som behövs för systemet, inga temperaturgivare för inomhus eller utomhus?
Det får ej vara uppkopplat mot internet. Det ska inte gå att hacka.
 
Redigerat:
A Arnodt skrev:
Var sitter själva kompressorn i NIBE2125? i utomhusdelen eller i inomhusdelen NIBE VVM S320?
I princip alla värmepumpar har kompressorn i utedelen. Det finns något enstaka undantag, men dom är ovanliga.

Det som brukar skilja är om man har hela kylkretsen ute och cirkulerar vatten mellan inne- och utedelen eller om kylkretsen går till en hydrobox inne där värmen växlas över till vattnet.
Fördelen med den första lösningen är att den är enklare att installera (krävs ingen vakuumsugning etc) och att det inte är samma krav på regelbunden täthetskontroll och tillhörande rapportering.
Fördelen med den andra lösningen är att man inte har något vatten ute som kan frysa. Men risken för det i Skåne är minimal.
 
A Arnodt skrev:
NIBE SMO S40 sådan styrmodul, behövs väl?
Köper du en innedel som hör ihop med värmepumpen så sitter styrsystemet där, så du behöver inget extra. Bara innedelen/elpannan och utedelen/värmepumpen.
 
Kompressorn sitter i utedelen S2125. Så är det på minst 99% av alla luftvattenvärmepumpar. Vattenkvaliteten ska den lokala VVS-firman ha full koll på. Normalt inget bekymmer med kommunalt vatten.

VVM S320 är 600 mm bred enligt specifikationerna i databladet: https://proffs.nibe.se/nibedocuments/30669/639028-4.pdf

S2125-8 finns för både 1-fas och 3-fas. Det är för drivningen av kompressorn. El-patronen i innedelen drivs alltid av 3-fas för att få ut tillräcklig effekt. S2125-8 3-fas är lite dyrare men betydligt bättre för att inte snedbelasta faserna i el-centralen med risk för överlast av någon fas så den huvudsäkringen går. Beror på vilka huvudsäkringar man har och ju högre desto dyrare el-nätsavgift brukar det vara. Är man duktig på att själv hålla koll på belastningen på de olika faserna och eventuellt låter en elektriker fördela om grupper i el-centralen kan man klara sig med 1-fas.

Oftast antar man 5000 kWh/år hushålls-el. Då har ni värme+varmvatten 14000 kWh/år. Men ni har också en luftluft som är 15 år och därmed uttjänt. Den kan haverera vilken dag som helst. Den kanske sparar uppåt 6000 kWh/år beroende på planlösning i huset och inställningar på el-värmen. Säger man 5000 kWh/år besparing så blir ert bruttobehov för värme+varmvatten ca 19000 kWh/år. En luftvattenvärmepump med SCOP 3,5 kan då spara ca 13600 kWh/år.

SMO S40 behövs inte utan styrsystemet ingår i S320. S2125-8 plus S320 kostar nog nu runt 125 tkr med standardinstallation tror jag.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB
  • Laddar…
Det är 25A huvudsäkringar i enfamiljshuset med tanke på elbilen, vilket är max som det går att ha på den elmätartavlan. Elbilen som laddas på endast en fas, och ombordladdaren kan max ta emot 16A. Det är en Nissan Leaf 40 kWh. Före elbilen, var huvudsäkringarna bara 16A, tror jag.

Det var Rinkabyrör som angav 620 mm bredd för NIBE 2125. Givetvis bättre att titta i NIBES dokumentation över 2125, som Jost, gjorde.

Javisst, luftluftvärmepumpen kan havera vilken dag som helst. Men om den havererar, gör det inte så mycket elpannan går in och värmer mer på vattenburna värmen istället. Det blir alltså inte iskallt i huset om luftluft-värmepumpen havererar och inget som omedelbart måste åtgärdas.

Den befintliga luftluft-värmepumpen är tänkt att behållas för att kunna kyla på sommaren. För det går väl inte att kyla med NIBE 2125 och VVM S320?

Tack för prisuppgiften ca 125000 pengar för NIBE 2125 och VVMS320 installerat och klart. Det är bara att genast sätta igång och spara pengar till det.
 
Redigerat:
S2125 kan även producera kyla men det kräver en separat installation av välisolerade rör för kylan och minst en fläktkonvektor för kyla. Kanske behövs även en liten extra tank för att få tillräcklig volym i systemet. Känner tyvärr inte alls till kostnaden för kyla men misstänker att man lika gärna kan köra en luftluftvärmepump eller ren AC om man tycker det är ok med flera utedelar runt huset.
 
I dagsläget verkar det svårt att få tag i värmepumpar.
Kikar man på polarpumpen.se så är det 14-16 veckors leveranstid på Nibe.
Bosch är kortare, nån månad medans Mitsubishi inte går alls.
Så just nu får man nog fråga runt bland VVS-firmorna vad de rekommenderar och vad de kan leverera.
14-16 veckor, det blir efter sommarsemestern det.....
 
J Josth skrev:
S2125 kan även producera kyla men det kräver en separat installation av välisolerade rör för kylan och minst en fläktkonvektor för kyla. Kanske behövs även en liten extra tank för att få tillräcklig volym i systemet. Känner tyvärr inte alls till kostnaden för kyla men misstänker att man lika gärna kan köra en luftluftvärmepump eller ren AC om man tycker det är ok med flera utedelar runt huset.
Ja, jag misstänker att en någorlunda billig luftvärmepump kostar mindre än att installera kylfunktionen till Nibe-pumpen. Har man dessutom redan en luftvärmepump så finns ingen som helt anledning att fundera på kyla via luft-/vattenpumpen.
 
Det blir två utedeler med den bef. luft-luft-värmepumpens nuvarande utedel och en ny luftvatten-värmepump. Det blir en hel vägg med utedelar. Stapla dem på varandra.

OK, då blir det ingen kyldel för en NIBE 2125+VVM S320 eftersom behövs en massa ytterligare NIBE tillbehör.

Nu då bara att be VVS-gubbe komma och titta och lämna offert. Tack för all hjälp!
 
En tanke slog mig,

går det att byta ur bef. elpanna mot en NIBE VVM S320 3-fas 400 Volt(är väl då elpatronen) men inte ännu installera någon utedel NIBE S2125 ? Då blir det som idag direktverkande el, men helt nytt och mindre risk att brakar ihop en smällkall vinter. Senare kanske om ett år eller två installeras utedelen NIBE S2125.
Det blir då inte så mycket pengar nu att spara ihop. Den billiga delen är väl innedelen NIBE VVM S320 som verkar kostar kring 45000 kr och plus montage kanske ytterligare 15000 kr.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.