Våran diskmaskin gick sönder i helgen och när vi skulle byta upptäcke vi att uttaget som maskinen var kopplad till delade nolla och jord med spisen.
Spisen är 230V och är kopplad till dosa bakom spisen (ej stickkontakt), i dosan finns fas, nolla och jord samt en separat fas som är dragen från egen säkring i skåpet för just diskmaskinen. Men delar just nolla och jord med spisen. Kan man göra så?
 
Om dom två säkringarna matas från varsin fas, och sitter bredvid varandra i skåpet så är det en tvåfasgrupp. Det är helt ok förutsatt att det är tydligt uppmärkt vid centralen och vid dosan bakom spisen där det delas upp samt att det finns jordfelsbrytare.
 
Är det en gängsäkringscentral så måste säkringarna för de två olika grupperna ligga på olika rader i centralen. Annars blir det galet. Är det en normcentral så beror det på hur det är kopplat i centralen. De måste vara olika faser, alltså, som mrfrenzy skriver.

Men är det krav på jordfelsbrytare?
 
Man måste ha flerpolig säkring eller jordfelsbrytare om man blandar en och flerfasiga laster på samma grupp. Om spisen bara envänder en fas så behövs det alltså inte.
 
Som sammanfattning, det är troligen rätt gjort.
 
Spisen är 230V och är kopplad till en 20A säkring. Det finns jordfelsbrytare och skåpet är nytt. Diakmaskinen är kopplad med separat fas till en 10A säkring i skåpet men delar nolla och jord i dosan bakom spisen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.