Nu har vi kommit till själva fasadbytet i husrenoveringen och funderar/söker resultatlöst efter information om hur man gjorde med luftspalten förr i tiden då man hade växelvis stående och liggande spontad panel.:)

Vi kommer ha stående 4 tums fasspontpanel upp till fönstrenas underkant, därefter liggande fasspontpanel 5 tums upp till ovanvåningens fönster i underkant, därefter stående panel upp till nock.
Bifogar en bild på ett hus i området med liknande panel:
9jg87l.jpg


Hur gör man med luftspalten vid stående spontad panel, dvs som saknar lockläkt? Spikläkten kommer ju ligga horisontellt och då blir ju inte luftspalten vertikal? Ev. vatten som kommer in har ju inte fri passage nedåt, utan kommer samlas ovanpå den liggande spikläkten? Eller?

Hur löser man det så att ev. vatten kan rinna ut?
Paneltypen finns på var och varannat hus här i området, och vi har varit runt och frågat - men ingen har kunnat svara på hur luftspalten ser ut undertill. :(
 
Förr i tiden löste man det problemet med att man inte hade någon luftspalt. Fungerade jättebra till någon i senare tid applicerade en för tät färg.
 
jag har ett gammalt hus och på det hade man lagt 2" luftspalt liggande/stående lite mycket med 50 mm luftspalt kan man ju tycka ....men inget mögel eller så heller!
 
Du kan kapa till klossar av 12mm plywood och ha mellan vägg och spikregel.
 
Det mest byggnadsvårdsmässiga (och enklaste!) är som strumpa säger att köra utan luftspalt. Då måste ni dock hålla er borta från plastfärger.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.