Jag har några äldre lampor hemma, från c:a 40-60-tal. I och med en renovering av elen i huset för ett antal år sedan drog vi in jord till alla uttag. I samband med detta lämnade jag in dessa lampor till en lampverkstad för att fixa till att de skulle funka i jordade uttag.

Det verkstan gjorde var att dubbelisolera. Så lång allt väl. Men, brytarna på lamporna är alla av den gamla klassiska typen "tryckströmbrytare". 9662796234782.jpg
Detta gör ju att dubbelisoleringen bryts, då det yttre höljet på kabeln såklart måste bort för att brytarna ska användas. Och så är nu gjort. Kanske det inte är ett problem. Men, finns det någon bra lösning på detta? Finns det motsvarande brytare som inte bryter dubbelisoleringen så att säga?
 
Trä på en bit avskalad ytterisolering från en nätkabel på ledarna som går till strömbrytaren, så att ett extra skyddslager uppnås.
 
  • Gilla
Bassrunner
  • Laddar…
Strikt formellt tror jag inte att de där brytarna uppfyller isolationskravet om de sitter direkt mot plåt. Det ser ut att vara för kort krypavstånd från kopplingen till en tänkt metallyta, tror att kravet är 4mm. I praktiken är det nog inget problem, såvida du inte har det i ett rum med extrem luftfuktighet. Man skulle möjligen kunna sätta en tunn plastskiva mellan brytaren och plåten.
 
Det är inte exakt de där brytarna, men samma typ. Och de sitter direkt mot plåt, men den som fixade till elen har satt tejp under så att det finns ett liiitet skydd i alla fall.

Min förhoppning var att det skulle finnas någon färdig lösning, typ en brytare där man drar in hela kablaget oskalat så att säga till en dragavlastning och efter den in i själva brytaren. Eller nåt sånt. Tycker att konstruktionen som den är nu är något svajig. Skulle en ledare av någon anledning lossna från brytaren är risken ganska stor att den går direkt mot metall.
 
É
Duger det inte att dra dubbelisolerat fram till strömbrytaren, t.ex. en transparant slang över ledarna eller krympslang? Som du säger så hjälper ju inte det om ledaren lossnar från strömbrytaren och kommer åt metallkåpan. Eller behöver man inte ta hänsyn till det? En liten plastbit isolerar brytaren mot kåpan men hjälper inte alltid mot en ledare som lossnar.

En variant jag funderar på är att sätta lampsockel med snöre som man fiskar ut i hålet där knappen egentligen ska vara. Blir inte riktigt som original då men man slipper gå iväg med lösa ledare till en brytare. Typ som denna:

Lampsockeladapter med dragsnöre, vit färg, horisontellt räfflad textur, isolerad bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.