44 960 läst · 135 svar
45k läst
135 svar
Farligt att elda för mycket?
[/QUOTE]MollyMoon skrev:Hej, vi har också en Keddy - minsta modellen som är nyinstallerad i somras. Det verkar som att flera i denna tråd har en sådan kassett. Har ni bra drag i skorsten efter installation av denna lilla kassett?
Tipsa gärna, för jag/vi tycker det är svårt att elda i denna Keddy. Vi har erfarenhet av eldning i vår gamla kassett och har även gjutjärns kamin i både stuga och bastu, men denna känns svårhanterlig.
Funderar på, trots att vi har bra tilluft ändock får rökfyllt rum då man ska slänga in lite fler vedträn.
Låt oss säga så här, man gör en liten brasa som inte riktigt tar fäste. Man öppnar luckan och lägger in lite mer, tex näver och lite små spill... poff, poff här pyser det ut rök vill jag lova. Hela gillestugan stinker brandrök, trist!
Kanske är det så att vi eldar fel, då kassetten är väldigt grund (om man jämför med vår gamla kassett som var hemmagjord och gigantisk djup) Kollade på Keddys film, där ska man göra 1 och endast en brasa med x antal vedträn. låta brinna med stängd lucka och sen fylla på... först när det är glöd...
Eller tror ni att det har att göra med kall rökkanal? - Norrlandskallt brrr
[/QUOTE]MollyMoon skrev:Hej, vi har också en Keddy - minsta modellen som är nyinstallerad i somras. Det verkar som att flera i denna tråd har en sådan kassett. Har ni bra drag i skorsten efter installation av denna lilla kassett?
Tipsa gärna, för jag/vi tycker det är svårt att elda i denna Keddy. Vi har erfarenhet av eldning i vår gamla kassett och har även gjutjärns kamin i både stuga och bastu, men denna känns svårhanterlig.
Funderar på, trots att vi har bra tilluft ändock får rökfyllt rum då man ska slänga in lite fler vedträn.
Låt oss säga så här, man gör en liten brasa som inte riktigt tar fäste. Man öppnar luckan och lägger in lite mer, tex näver och lite små spill... poff, poff här pyser det ut rök vill jag lova. Hela gillestugan stinker brandrök, trist!
Kanske är det så att vi eldar fel, då kassetten är väldigt grund (om man jämför med vår gamla kassett som var hemmagjord och gigantisk djup) Kollade på Keddys film, där ska man göra 1 och endast en brasa med x antal vedträn. låta brinna med stängd lucka och sen fylla på... först när det är glöd...
Eller tror ni att det har att göra med kall rökkanal? - Norrlandskallt brrr
Har en likadan keddy, den lilla. Den ryker också gärna in när man lägger in ved, har inte heller haft den så länge så inte hunnit hitta rätt riktigt känner jag.
Men det jag har märkt hittills är att det är väldigt viktigt att få upp värmen snabbt med en rejäl startbrasa, sen enbart lägga in ved när det bara glöder. Jag tror det har mycket med eldningsteknik att göra . Får jag inte igång den ordentligt i början så börjar det gärna ryka in när man öppnar.
sen har jag också mekanisk frånluft, ska prova stänga av den nästa gång vid ilägg.
Förövrigt är den väldigt lätt att få fart på tycker jag, hur är din vid upptändning?
Ja men dom nyare har ju såklart ännu längre plåtA AndersS skrev:
Ska jämföra lite mer noggrant med päronens Keddy när tillfälle ges. En sökning på google ger dock att många "klagar" lite över just inrökning vid ilägg på dom nya Keddy kaminerna.
Eureka! Vad bra förklarat, jamen där har vi det kanske? Iallafall en stor del av orsaken, samt då i kombo med sämre tilluft...K krenr09 skrev:På dom nya keddy kaminerna så går röken upp i framkant för att sedan gå bak och ut i skorstenen. Antar att detta ökar verkningsgraden och ger mer värme framåt men verkar också göra att det lättare ryker in när man öppnar luckan. Men låter man det brinna ner till glödbädd tycker jag det funkar bra vid inlägg och lite rökdoft hör väll till
Nå, man får träna på. Det är som att lära sig köra med Eco-driving när man haft körkort i snart 40 år...
Redigerat:
Som "kuriosa" kom en bild på lilla Keddy med i en Byggahusartikel
https://www.byggahus.se/varme/spisinsats-insatskamin-eller-spiskassett-kopa-installera
Våra Keddy är installerade i murade skorstenar och har murtegel runt så de klara hyfsat att eldas under lite längre tid.
https://www.byggahus.se/varme/spisinsats-insatskamin-eller-spiskassett-kopa-installera
Våra Keddy är installerade i murade skorstenar och har murtegel runt så de klara hyfsat att eldas under lite längre tid.
[/QUOTE]MollyMoon skrev:Hej, vi har också en Keddy - minsta modellen som är nyinstallerad i somras. Det verkar som att flera i denna tråd har en sådan kassett. Har ni bra drag i skorsten efter installation av denna lilla kassett?
Tipsa gärna, för jag/vi tycker det är svårt att elda i denna Keddy. Vi har erfarenhet av eldning i vår gamla kassett och har även gjutjärns kamin i både stuga och bastu, men denna känns svårhanterlig.
Funderar på, trots att vi har bra tilluft ändock får rökfyllt rum då man ska slänga in lite fler vedträn.
Låt oss säga så här, man gör en liten brasa som inte riktigt tar fäste. Man öppnar luckan och lägger in lite mer, tex näver och lite små spill... poff, poff här pyser det ut rök vill jag lova. Hela gillestugan stinker brandrök, trist!
Kanske är det så att vi eldar fel, då kassetten är väldigt grund (om man jämför med vår gamla kassett som var hemmagjord och gigantisk djup) Kollade på Keddys film, där ska man göra 1 och endast en brasa med x antal vedträn. låta brinna med stängd lucka och sen fylla på... först när det är glöd...
Eller tror ni att det har att göra med kall rökkanal? - Norrlandskallt brrr
Har också den lilla sedan ett par år tillbaks. Har lärt mig att en hyfsat stor hög ved vid uppstart ger en bra glödbädd. Ett par större klabbar längst ned och mindre tändved högst upp (skickar med ett foto).
Det får absolut inte brinna när man öppnar och ska fylla på, då ryker det in direkt.
Har också den lilla sedan ett par år tillbaks. Har lärt mig att en hyfsat stor hög ved vid uppstart ger en bra glödbädd. Ett par större klabbar längst ned och mindre tändved högst upp (skickar med ett foto).
Det får absolut inte brinna när man öppnar och ska fylla på, då ryker det in direkt.[/QUOTE]
Jag gör precis likadant som dig, och har samma erfarenheter med inrykning som du säger. det som jag tycker är lite tråkigt är att man måste va väldigt snabb även vid ilägg, annars risk för inrykning
Det får absolut inte brinna när man öppnar och ska fylla på, då ryker det in direkt.[/QUOTE]
Jag gör precis likadant som dig, och har samma erfarenheter med inrykning som du säger. det som jag tycker är lite tråkigt är att man måste va väldigt snabb även vid ilägg, annars risk för inrykning
Ja, vi är nöjda. Kanske i minsta laget, vi fick tyvärr inte plats med den större varianten.M Mapet890 skrev:
Har bara föräldrarnas Contura som referens där de har tråg för asktömning. Men vi hade öppen spis så då fick vi utgå från de förutsättningarna och välja kassett.
Precis samma här, vi fick nästan plats med med den större, men det fick bli lilla.
Personligen så tror jag keddyn är mer rejäl en många contura, de är gjorda i plåt, keddy i gjutjärn.
En bonus som blev är att kåpan över spisen nu blir varm och håller värmen bra länge, så va det ju inte när spisen var öppen, då lagrades inget. Nu verkar en hel del värme lagras i kåpan kring spisen
Personligen så tror jag keddyn är mer rejäl en många contura, de är gjorda i plåt, keddy i gjutjärn.
En bonus som blev är att kåpan över spisen nu blir varm och håller värmen bra länge, så va det ju inte när spisen var öppen, då lagrades inget. Nu verkar en hel del värme lagras i kåpan kring spisen