Fick brev på posten idag att vårt område skall "knoppas av" från gasnätet. Dvs där vi bor, lägger Fortum helt enkelt ner gasdistributionen! Dvs köpa ny panna. Bor i gammalt hus fr -32 med "charmigt självdrag", inredd källare med vattenburen golvvärme, vattenburna radiatorer i övrigt. Gasspis (här byter vi ut dysorna och får väl bära gasol...) och en tre år gammal Vaillant gaspanna som funkat helt utmärkt de få år vi haft den. Fortum har inte en aaaaning om några ersättningsnivåer. Någon som har goda råd? Både vad man kan kräva i ersättning för vår "nästan nya men snart stendöda" panna, värmekälla att ersätta med. Fjärrvärme finns snart iofs i området men inget bra alternativ - vill inte hamna i klorna hos Fortum ännu en gång. Bergvärme, luftvärmepump, frånluft ??? Någon?
 
Hur mycket energi använder du? Bergvärme kan vara ett alternativ eftersom du har vattenburet. Luft/vatten-pump kan också vara ett alternativ. Frånluft är det nog ingen mening med om ni har självdrag idag.

Annars är fjärrvärme inte helt fel. Mycket bekvämt och inget tjafs med en massa utrustning som skall bytas med jämna mellanrum.
 
Nackdelen med fjärrvärme är ju att man låser in sig hos ett monopolföretag... Med andra alternativ kan man iallafall byta leverantör på elen om man vill... (Klen tröst just nu där spotpriset är otroligt högt iförhållande till tillgänglig energi... :( )
 
Fortum stänger av gasnätet i bl a Enskededalen pga rent kommersiella skäl. De vill att kunderna skall bekosta ny utrustning själva (med ett litet omställningsbidrag i storleksordningen en fjärdedel av kostnaden).

Med andra ord skall vi kunder bekosta Fortum/Stockholm Gas vinst genom att byta ut pannor och spisar för att de tycker det är för dyrt!

Maila till gaskunder2700@yahoo.com för att ansluta dig till oss som tänker fajtas med Fortum!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.