Jag håller på och renoverar en liten 17m2 stuga och kommer ha plank som innertak och på väggar och vill primärt undvika fuktproblem i framtiden så tänkte bäst jag dubbelkollar här att jag inte gör något helt galet.

Uppvärmning: Kommer stå kallt utom när den används låt säga varannan helg, kommer då eldas och vara rejält varmt. Även tänkt att kunna stå kallt lång tid, typ 1 år. Stugan har stora fönster i söderläge så kan tänkas att stugan blir solvärmd på sommaren.

Fuktbelastning: Koka mat, torka blöta kläder, upp till 4 personer som övernattar.

Den kommer alltså pendla mellan massa fukt och värme och sen kyla med nån veckas intervall. Dock kommer jag kunna se till att det ständigt är bra forcerad ventilation.

alternativ jag funderar på:
Spärrskiktstyp (tak/väggar):
1. Se till att innertaket är så tätt det går att få(ångspärr), eftersom ånga från kokning går upp där. Väggar med genomsläpp(typ vindpapp)
2. ångbroms överallt (kommer inte gå att få helt tätt förmodligen, för mycket konstigheter/saker redan gjorda)
3. vindpapp överallt.

Isolering:
1. Mineralull (hört att denna inte torkar när den väl blivit blöt..)
2. Cellulosa-isolering

Innertaket kommer bestå av plank som placeras mellan timmarbjälkarna enligt bild nedan.
Innertak med plank mellan takbjälkar i en under renovering stuga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Spärrskikt tak placering:
1. Slultresultatet kommer se ut liknande det annan användare gjort, där spärrskiktet hamnar ovanpå(kommer då hamna direkt mot kalla sidan uppe på reglarna som redan är monterade) https://www.byggahus.se/forum/threa...ver-eller-under-bjaelkar.341496/#post-3273775
2. Enbart ha spärrskikt mellan takbjälkarna och täta bäst jag kan mellan skikt och takbjälk-sida

Min tanke nu är att köra
Spärrskiktstyp 1 - supertätt i tak, väggar i vindpapp
Isolering 2 - cellulosa
Spärrskikt tak placering: 2 - spärrskikt endast i spalten mellan bjälkar(dvs går ej över bjälkarna)

Mitt resonemang är att tack vare forcerad ventilation som är fuktstyrd så är det bästa att ha allt så genomsläppligt som möjligt så att huset töms på fukt vid de tillfällen det värms upp. Samtidigt som det täta innertaket hindrar ånga från kokning att gå in i innertaket och förhoppningsvis ventileras ut innan den går in i väggarna.

Vad tror ni?

Mvh Tony
 
Tumregeln när det gäller hus som är ouppvärmda under längre perioder är att de inte ska ha några ångtäta skikt, eftersom det ofta inträffar att det är kallare inne än ute, dvs fukttransporten går åt motsatt håll. Det finns sofistikerade system med s.k. variabel ångbroms, men jag skulle nog rekommendera vindtätning på båda sidor. Skilj på lufttätt och ångtätt. Det rör sig dessutom knappast om några stora isoleringsmängder.
 
  • Gilla
RoBo och 1 till
  • Laddar…
Ok, tack! Då blir det att köra vindpapp invändigt också, för som sagt, en av tankarna kring huset är att det ska kunna vara övergivet ett tag utan att bli dåligt.

Isoleringen är bara 14cm. Vilket isoleringsmaterial är lämpligast för nått som står helt ouppvärmt majoriteten av tiden, cellulosa eller mineralull?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.