Vi har ett 50-talshus med en garage/förrådsdel vars betongtak fungerar som en terass.
Det lutar ung. 1 cm/ m i dagsläget.

Problemet är att det inte håller tätt, i synnerhet intte i skarven till väggen.

Snälla är det någon som kan hjälpa oss med erfarenheter/tankar/råd kring ett alternativ till plåttak med trätrall på den här typen av tak? (Vi är ute efter något som är lättare att underhålla än trätrall)

En fundering vi har är om det skulle kunna gå att lägga klinkers på någon form av tätskikt . Hur är det med frostsprängning och klinkers?

Vet att det finns t.ex. någon typ av gummimatta som används på höghus med takterasser....är det någon som vet mera?

Jättetacksam för all typ av information.
 
I mitt barndomshus hade vi stor balkong, delvis över vardagsrummet. Detta var lagt med klinkers och det höll faktiskt alla de 65 åren huset fanns i vår familj. Tätskiktet får man naturligtvis inte slarva med. Att ha tätt under så lång tid är naturligtvis optimalt.

Några enstaka klinkers byttes dock ut under åren pga skada/frostsprängning men vi hade samma klinkers på terrassen dvs stora ytor.
 
Vet inte hur "permanent" känsla ni vill ha, men ett alternativ som är lättskött kanske skulle kunna vara såna där klick-plastplattor. Kan se rätt B ut, men också bli riktigt snyggt!

Lycka till!

/Elin
 
Yonna, det låter ju kanonbra! Helt plötsligt fick vi hopp!! VI vill ju allra helst ha klinkers...
Frågan är bara vilken typ av tätskikt ni hade till ditt barndomshus som fungerade så bra?
Minns du om det blev halt på vintern?
 
Melie skrev:
Frågan är bara vilken typ av tätskikt ni hade till ditt barndomshus som fungerade så bra?
Minns du om det blev halt på vintern?
Ingen aning vilket tätskikt men det var ett byggmästarbyggt hus från 1939 - i Sthlmstrakten. Klinkern var svensk avlång vanlig mörkbrun - det fanns nog inte så mycket att välja på, på den tiden. Jag har inget minne av att den var hal på vintern. I ärlighetens namn använde vi väl inte terrasstrappen, terrassen eller balkongen på vintern.
 
Hemmakatten
Vi hade klinker på en stor balkong på vårt förra hus. Under balkongen fanns bostadsutrymmen. Klinkersen hade legat där sedan huset byggdes 1964. Under klinker var det betongbjälklag. Inga läckor och inget halt balkonggolv. idag finns det mång olika, snygga klinker att välja bland.

Tycker du skall ta hem en byggare/byggingenjör/snickare för att få råd om hur du tätar sprickan bäst och vilket tätskikt du bör använda.
 
Tack för svar. Vi har tagit kontakt med ett takföretag. De föreslog två olika tätskiktsalternativ;
Protan - är ganska tjockt och ser nästan ut som en löparbana i toppskiktet, måste läggas omlott.
Sedan var det även ett annat, tunnare material som svetsas ihop men som skall ligga fritt mot underlaget och "fladdra". Det är tydligen 15 års garanti på båda alternativen, vilket känns tryggt.
Är det någon som känner till den här typen av garanti och ev. hakar i den?
Någon som har erfarenhet av Protan och den andra typen av taktätskikt?
 
Hemmakatten
Du kanske skulle lägga in frågan om taktätskikt under "Tak"-forumet. Där får du nog fler svar. Eller också kan du be någon moderator flytta hela tråden dit.
 
Vi hade möte med byggföretag igår och de påstod att Icopal tätskiktet (Det är för övrigt det som ser ut som en löparbana i toppskiktet och är ganska tjockt) inte är lämpligt att gå på, ha sittgrupper på etc.
Är det någon som vet/har någon erfarenhet/tanke?

Protan är alternativet till tätskikt i dagsläget (det är tunnare än Icopal och skall ligga och "fladdra" mot underlaget). Är det någon som har erfarenhet/ngt. att dela med sig av Protan?
 
Jag rekomenderar starkt protan.
Protan används även i tätskikt till bassänger och pooler, samt att det är aldrig problem med vatten som ligger kvar på duken.
Dvs duken reagerar inte när den under vatten hela tiden som pappen.

Rekomenderar starkt PROTAN Duk.
 
Protanduken ska inte ligga och fladdra. Den ska vara mekaniskt infäst med skruv och bricka. Sedan är inte Protanduk mer gång och sittgruppsvänlig än Icopals tätskikt. Protan har en duk som är 1,6 mm tjock som är ganska slittålig, medan Icopal har en bromatta som är ful men väldigt tålig. Papp reagerar inte ett dugg på att vara under vatten som tidigare talare påstår.
Vilket du än väljer så gör du inte bort dig. Båda är bra material som tål lite stryk.
 
Protans "terrassduk" är riktigt fin. den ska dock inte ligga och fladdra, dom som gör våra protanjobb (vi gör inga egna) hellimmar duken mot underlaget, typ som man gör med vanliga inomhusmattor, detta med kontaktlim.

Att vanlig papp inte ska ligga under vatten är bara trams, det byggs bassänger av papp också!
 
jocke_mejsel:

Papp bör inte monteras om det understiger 1,5 grader. Och då talar vi om SBS papp och inte polymermodifierad bitumen som används på garagebjälklag mm.
 
S
finna olika sorters papp.
 
visst, som jag skrev ovan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.