Har planterat Sympathie Klätterros för några år sedan.

Det beskrivs att den tål halvskugga men vår hamnade tyvärr i lite väl mycket skugga.

Planerar att flytta den till en soligare plats.

Som ni ser på bilden har den växt rakt upp, antagligen för att söka ljuset.

Hur skall man beskära den lämpligast för att den skall bli lite "buskigare" ?

Beskärning i samband med flytten ? eller före/efter flytt ?

Bästa tiden för flytt?

2014-06-30 14.25.11.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Även rosor som betecknas som relativt skuggtåliga behöver ha 6 timmars solsken om dagen för att komma till sin rätt. Håller med om att rosen ser tanig ut! Det kanske är läge att flytta den till en soligare plats? Alternativt, om det är mera ljus uppe på murkrönet så kan ni ju leda den längs med murens krön, och hoppas att den buskar till sig och utvecklar en riklig blomning där uppe. Sedan kan nu ju plantera någonting yvigt framför rosens nedre del för att dölja det taniga.

Om du flyttar den, så måste du skära ner den något då för att få den hanterlig. Om du bor på kalla breddgrader, där det är risk att mycket av grenverket fryser bort, är det en god idé att inte göra en radikal beskärning innan vintern, så att frosten har lite att ta av. Sedan finskär du på våren. Flytten är bäst att göra på senhösten.
 
Besökte för några dagar sedan en välrenommerad plantskola i Helsingborg som specialiserat sig på rosor.

Fick då rådet att vänta tills våren att flytta rosen.

Man skulle då skära ner den kraftigt, ca 2-3 dm ovan jord samt lägga rikligt med kogödsel runt om.
Efter någon månad kommer då rosen att skjuta nya skott.

Det finns en risk att rosen dör vid en sådan behandling men det är den risk man tydligen får ta om man vill flytta den till ett mer gynnsam växtplats.

ALLTSÅ, jag inväntar med flytten till våren.
 
Har fått lära mig att när björken har "musöron" ska rosen beskäras, och det är ju på våren :D
Sen kan rosor beskäras hårt, vi har en enorm ros, 4 meter hög och stammar som knubbiga babyarmar, som också ska beskäras hårt till våren!

Lycka till!
 
Jovisst. Går att flytta ros på våren också. Men då måste du vattna som attan! Fördelen med omplanering på hösten är att rötterna hinner rota sig så att rosen är redo att ta sats när du sedan klipper ner den på våren.

I Skåne behöver du för övrigt inte vänta på björkens musöron innan du beskär. Brukar gå bra att beskära långt tidigare också. Väntar man på björken så har rosen redan kommit väldigt långt i sin bladutveckling och det kan kannas slöseri med rosens kraft att klippa bort det. Jag tror detta med björkens öron kommer sig av att man längre uppåt landet fortfarande är rädd för frostnätter....
 
Sommartorparn skrev:
I Skåne behöver du för övrigt inte vänta på björkens musöron innan du beskär. Brukar gå bra att beskära långt tidigare också. Väntar man på björken så har rosen redan kommit väldigt långt i sin bladutveckling och det kan kannas slöseri med rosens kraft att klippa bort det. Jag tror detta med björkens öron kommer sig av att man längre uppåt landet fortfarande är rädd för frostnätter....
Jag har också haft dessa tankar, att det är väldigt länge att vänta i Skåne, men visst kan det bli frostnätter långt in i Maj om man har otur. Skåne kan ha lite kärvare klimat mitt i landskapet.
Frågan är om enstaka frostnätter gör någon skada? :confused:
När man vet att man har skurit ner en ros så kan man ju skydda den mot frost med väv eller liknande.
 
Har ofta beskurit mina rosor i april utan problem. Det som händer ibland om det blir en frostknäpp är att topparna på vissa grenar fryser bort. Ser fult ut, men kan klippas bort senare. Att det skulle frysa så mycket så att hela rosen fryser bort verkar osannolikt. Nu talar jag om rosor i allmänhet. En ros som nyligen flyttats kan vara extra känslig och behöver extra omvårdnad.

Hoppas ni hittar en riktigt solig plats åt den!
 
  • Gilla
roland53
  • Laddar…
Bor själv i Skåne, vid kusten, och det var hos den lokala plantskolan jag fick tipset. Förövrigt en mycket bra plantskola, men kan ju ha varit så att han som tipsade mig inte ville riskera något heller, och som sagt, vår ros är enorm och har stått där den står (skulle jag gissa på) i 10-20 år.
 
Sommartorparn skrev:
Jag tror detta med björkens öron kommer sig av att man längre uppåt landet fortfarande är rädd för frostnätter....
Jaså är det därför? Det förklarar en del. Jag hade en del rosor i vår förra trädgård och tyckte att de kom så långt innan beskärningen om man skulle vänta tills björken hade musöron och det var inte ens i Skåne utan i Stockholmstrakten. Men då hade jag rätt robusta buskrosor ("Henri Martin", "Königin von Dänemark") som inte tog mycket stryk av frosten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.