F
Pagno skrev:
Hmm! Verkar vara svårt med råd när det inte framkommer alla fakta...
Som regel ska man ha 28*70 luftläkt för att få fasaden att inte dra åt sig fukt,men det är inte helt rätt det går alldeles utmärkt att ha vindpapp/tjärpapp med fasadpanelen direkt slagen på gammal befintlig vägg. Största problemet att göra så är att det med stor sannolikhet är fukt kvar i gamla väggen under målningen som sedan stängs in av papp o ny panel. när man slår ny panel på vägg utan läkt får man inte måla väggen på plats vilket resulterar att all fukt vandrar in i träväggen och stannar i pappen. olja,grunda och täckmåla och låt torka i några dagar innan panelen sätts upp så blir det ingen fukt mellan ny och gammal vägg! Dock kan det vara svårt att få ihot spont/not när den är målad. slutmåla allt på plats när all panel är uppe...Har själv ett gammalt hus och jobbar som snickare men det finns inga garantier att det jag bygger på vårat gamla hus fungerar på alla andra hus. Det gäller att få någon kunnig som vet vad som är rätt byggteknik för just ditt hus! Sedan går det inte att få bort alla springor så att möss o andra smådjur inte kan ta sig in, om de vill så tar de sig in iaf, 5 mm springa är gott o väl för en mus att ta sig in....Annars öppnar de hålet:)
Det saknas ingen info. Det gäller fö inte ett gammalt hus utan nyproduktion och hur tillverkarna gör vid stående spontad panel och har inget att göra med luftläktens vara eller inte vara. Naturligtvis har man läkt och luftspalt (34mm på mitt hus). Frågan handlar om hur få ett luftflöde.
 
Hej.

Kan bara tala om hur vi bygger här uppe, och att det fungerar. Avråder defenitivt att spika direkt mot vindpapp etc.
(Har fått många uppdrag att byta panel i förtid pga detta.)

Sätt stående distanser under liggande panel, och tvärtom vid stående panel.

Däremot brukar vi nöja oss med ca 15 mm. Dessa kan man relativt enkelt göra själv, genom att ställa anhållet på cirkelsågen och klyva vanligt regelvirke i tre. (50x45)
Du får då ut tre stycken tunna distanser a´ ca 15x45 från varje regel.

I de fall panelerna klarat att slås direkt mot papp etc, utan att skadas av fukt under tid, beror antagligen på att panelen inte varit hermetiskt tät. Tack ock lov.

mvh Johan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.