Anna_H Anna_H skrev:
Nej, skadestånd är de pengar du betalar utöver åtgärdandet av skadan. Det går alltså att antingen få ledningen lagad, elelr att få en summa pengar som exakt täcker vad det kostar att laga. Men pengar för "sveda och värk" eller liknande, dvs skadestånd, går inte att få i sådana här fall.
Du har fel

Vi tar skadeståndslagen 2:1

"Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada skall ersätta skadan"

Det är grunden i skadestånd. Ersättning för orsakad skada. "sveda och värk" är en undertyp av skadestånd enligt 2:1 som är ovanligare då det faktisk sällan förekommer sveda och värk.

Vidare skadeståndslagen 2:2

"Den som vållar ren förmögenhetsskada genom brott skall ersätta skadan"

Ren förmögenhetsskada är saker som att du get någon ett dåligt aktietips. Ersätts bara om det var ett brott och är en typ av skadestånd.

Och så vidare till 2:3

"Den som allvarligt kränker någon annan genom brott som innefattar ett angrepp mot dennes person, frihet, frid eller ära ska ersätta den skada som kränkningen innebär"

Det är kränkningsersättning. Också ett skadestånd.

Edit:

Vi kan också vidare läsa samma lag 5:7

"7 § Skadestånd med anledning av sakskada omfattar ersättning för
1. sakens värde eller reparationskostnad och värdeminskning,
2. annan kostnad till följd av skadan,
3. inkomstförlust eller intrång i näringsverksamhet. (Lag 1975:404)."
 
  • Gilla
Alfredo
  • Laddar…
redarn redarn skrev:
Så det är en moralisk fråga?

Juridiskt är "skadestånd" ordet som betyder "lagen säger att du måste ersätta skadan". Det finns ingen juridisk skyldighet utanför "skadestånd" att ersätta skador.
Om vi får ägna oss åt lite begreppsdiskussion och analogier skulle möjligen t.ex. ett avhjälpande av fel i vara eller att en skadad vara helt ersätts kunna liknas vid ett skadestånd utanför skadeståndslagens ram men som ändock innebär en skyldighet att ersätta en (viss typ av) skada. Jämför med t.ex. köplagen eller konsumentköplagen och reglerna om fel i vara, etc.. Eller om du tillåter att sträcka det än lite längre, reglerna om prisavdrag för fel vid fastighetsköp. Men ja, det är lite av mental akrobatik för all del ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.