Hej! Vårt gamla hus (i Västmanland) behöver verkligen målas om och få nya vindskivor men det är svårt att komma åt, i synnerhet på gavlarna. Huset är högt, 9 meter till nocken och båda gavlarna har en veranda på 6 meters bredd. Verandorna renoverades för några år sedan och har nytt tegeltak. Vi har sökt efter byggställningar på nätet men problemet är hur vi skall nå över verandan. Fack-/plattformslängderna ligger på 3 meter och här skulle det behövas det dubbla, utan att det blir en sviktande balansgång. Vi har funderat på lift men det är ingen bra lösning, framför allt för dyrt. Vi skall skrapa och måla det mesta själva. Det vore toppen om vi kunde ha en bra lösning på ställning som kan stå länge. Är det någon som har en bra idé hur vi kan lösa det?
Vi bifogar en bild med mått inskrivna. Man byggde fint förr men inte så anpassat till dagens byggteknik.
 
  • Gult, tvåvånings trähus med måttangivelser, byggställning framför och renoverad veranda med nytt tegeltak.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
C
Med fackverksbalkar kan du få 8 m spännvidd, men enklast/bäst är nog att låta ställningen stå på altantaket, som eventuellt får stämpas upp.
 
  • Gilla
Bessy
  • Laddar…
C cpalm skrev:
Med fackverksbalkar kan du få 8 m spännvidd, men enklast/bäst är nog att låta ställningen stå på altantaket, som eventuellt får stämpas upp.
Tack! Förlåt en okunnig, men vad är att stämpa upp. Går det utan att knäcka teglet?
 
B Bessy skrev:
Tack! Förlåt en okunnig, men vad är att stämpa upp. Går det utan att knäcka teglet?
Nu har vi googlat på stämt och förstår. Lite mer att lära sig om ställningar. Vi har tänkt oss någon sorts
"villapaket" i alu men hoppas att det går att kombinera.
 
Ta bort tegelpannorna som är vid ställningens fötter på taket ,stötta med en regel på undersidan av taket
 
  • Gilla
Bessy och 1 till
  • Laddar…
Jag rekommenderar att bygga en egen träställning, då kan ni anpassa efter era behov och förutsättningar.

Finns trådar här på BH som ni kan kolla alternativt googla andra tips på egna ställningsbyggen.
Om det känns oöverkomligt så kolla med nån kunnig att bygga ställningen.
 
wildeside
Rörställning typ Burton.
Har byggt dom mest konstiga ställningar med rörställning
 
  • Gilla
Bessy och 2 till
  • Laddar…
C
B Bessy skrev:
Vi har tänkt oss någon sorts "villapaket" i alu men hoppas att det går att kombinera.
Möjligt att ni kan utgå från någon sorts villapaket, men det är nog ett måste här är att välja en ställning som går att bygga flexibelt.

Håller med @wildeside där, rörställning/burton är egentligen det självklara alternativet, om det bara är ni själva som skall jobba på ställningen. Billigast, maximal flexibilitet, lättast att hitta delar, osv.

Den stora nackdelen är att den endast är typgodkänd i ett fåtal specifika utföranden, så om man skall ha yrkesutövare på ställningen måste man göra en formell dimensionering av konstruktionen och kunna visa upp beräkningar av lastklass osv.

Sen är den väl inte heller den "sexigaste" och mest snabbmonterade ställningstypen och den kräver också förmågan att förstå hur man kan bygga ihop den ställning man vill ha utan att det uppstår några säkerhetsrisker.

Annars skulle jag välja någon av de stora märkena av modulställning.

Tycker inte heller att man skall snöa in på aluminium. Viktskillnaderna är inte extremt stora, och ställning är dyrt och krångligt som det är.

Min egen erfarenhet från lite mer udda behov är att det är svårt att tänka på allt när man bygger ställningen "på pappret". I synnerhet om ni bygger modulställning så kommer ni nästan garanterat att behöva komplettera med delar varteftersom ställningen kommer upp. Och då blir lätt leveranstider och fraktkostnader oväntade överraskningar.

Det gäller inte minst om man har för avsikt att kunna bygga upp ställningen på en fasad i taget.
 
  • Gilla
Bessy
  • Laddar…
Tack för alla kloka inlägg. Vi får ta oss en rejäl funderare och kolla vidare. Vi anlitar troligen en hantverkare/målare/snickare i byn för delar av jobbet och måste höra med honom och undersöka vilka krav det ställer på ställningen i så fall. Frågorna tar aldrig slut🤔
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.