Planerar att dra el till en utbyggnad av befintligt hus , ca 50 kvm.

Tänker mig en liten undercentral med två automatsäkringar a 10A.

Den ena gruppen består av 6 belysningskällor , där är 1.5 mm kabelarea tänkt

Den andra gruppen består av ca åtta utanpålingade uttag varav två till oljefyllda element och en till L/L varmepump där är 2.5 mm kabelarea tänkt.

Är detta tillfyllest ?? Räcker det i så fall med 2.5 mm kabelarea från den befintliga centralen till den nya undercentralen , avstånd ca 6 meter.; MVH
 
I ditt fall bör 1,5 mm^2 räcka i båda grupperna.
 
Vad är anledningen till den lilla elcentralen? Blir det besvärligt att förlägga två ledningar till utbyggnaden? Egentligen behöver du tre ledningar då LVPn bör ha sin egen.

Eftersom du inte ska ha en JFB i denna central så kommer den alltså att ligga under JFBn i matande elcentral. Det är inte säkert att LVPn vill ha en JFB, dvs den kan tjyvlösa en JFB. Rent allmänt bör man fundera över att lägga åtminstone viss del av uppvärmningen utanför JFBerna för ökat driftssäkerhet. Det beror på hur det är sektionerat idag.

LVP och elradiatorer bör också ligga på olika faser för att belastningen ska bli mer jämn. Effekten på radiatorerna ligger kanske på runt 1 kW, kanske mer? Eller är det bara stödvärme med lägre effekt? Men eftersom det är uppvärmning så måste ledningarna dimensioneras för kontinuerligt drift på högsta effektläge.

Så fundera på att utöka centralen i utbygget, med JFB och med fler utgående grupper.

Då ska i så fall huvudledningen kopplas in före JFBn i matande elcentral. Helst också osäkrad vilket kräver en större area. Men det kan vi återkomma till.
 
Hej , jo det är mycket enklare med en kabel, varför skall LVP ha en egen kabel ?? driftsäkerhet om radiatorerna har en annan grupp ?? för att säkerställa viss uppvärmning om den tjuvlöser ??

Jorfelsbrytaren sitter i den befintliga centralen, hur vanligt är det att en L/L pump löser ut brytaren , är inte vitsen att den skall lösa ut för person/brandsäkerhet mm ?

Radiatorerna kanske ligger på 700-800 Watt , L/L pumpen likaså , alltså lite drygt 2 Kw när det är som kallast, räcker inte 2.5 mm2 till detta .

Tack för svar
 
H henrymeck skrev:
det är mycket enklare med en kabel
Det är en udda lösning du föreslår, alltså ovanlig. För att använda en liten central på detta sätt så tror jag det anses krävas bättre skäl än att det bara är "enklare". Din lösning bryter inte direkt mot några regler, men man gör som sagt inte så här. Utan vill man ha en liten elcentral så bör den vara lite mer komplett med HB och JFB. Om det är överkurs så kanske det räcker med en kopplingsdosa. Det kräver dock samma storlek på säkringarna för alla faser i matande elcentral. Jag förstår att du kanske ville ha 16 A på uttags och värmegruppen?
H henrymeck skrev:
varför skall LVP ha en egen kabel ?
Större förbrukare och sådana som skiljer sig mot andra slags förbrukare, speciellt uppvärmning, och speciellt inverterstyrda värmepumpar brukar ha sin egen gruppledning. Det är inte osannolikt att installationsanvisningen kräver det. Det är dels god praxis och dels kan det krävas ifall den tekniskt inte går att lägga under ordinarie JFB utan kräver en speciell typ av JFB.

Det är också en fråga om driftsäkerhet för att inte riskera att huset kyls ned om man är bortrest.
H henrymeck skrev:
vanligt är det att en L/L pump löser ut brytaren , är inte vitsen att den skall lösa ut för person/brandsäkerhet mm ?
Det händer, speciellt för större pumpar medan mindre kan fungera helt felfritt. Det kan bli besvärligt ifall det visar sig att den inte fungerar under ordinarie JFB. Så det är en stark rekommendation att ge LVP en egen grupp. För vissa större typer kan man se det som ett krav. Varvtalsstyrda pumpar är dels känsliga för störningar på ledningen och dels så stör de själva, kanske till den grad att den tjyvlöser den normala typ A. Du bör alltså konsultera installationsanvisningen för den pump du har i åtanke.
H henrymeck skrev:
Radiatorerna kanske ligger på 700-800 Watt , L/L pumpen likaså , alltså lite drygt 2 Kw när det är som kallast, räcker inte 2.5 mm2 till detta .
Det jag menade var att 2.5 kW uppvärmning bör fördelas på flera faser. I en trefasanläggning är det ofta problematiskt på flera sätt med kraftiga och långvariga enfaslaster.
 
ok tack för svar, skall ta det i beaktande............
 
Tillbaka i tråden ....

Har nu planerat att lägga en femledar kabel 2,5 mm area mellan central och de tre grupperna, 3 st 10A automatsäkringar , en för belysning , en för vägguttag samt element 800 +800 +200 WATT när det är riktigt kallt , den tredje skall gå endast till LL Pump , uttaget var tänkt att sitta ca 2 meter upp bredvid innedelen av pumpen.

Nu visar det sig att denna pump ( Panasonic ) har anslutningen till utedelen .......min tanke var då att helt enkelt gå från dosan rätt igenom väggen ( liggande panel , isolering och gips ) och göra ett ute uttag med en brytare till pumpen. Bauhaus säger att man inte får göra det ( gå inifrån ut med elen ) stämmer det ??
Man skulle då tvingas dra en egen kabel från central , ner i krypgrund, ut genom ventil , under nybyggnationen ( plint grund ) och sedan ett uttag/arbetsbrytare till utedelen..
Synpukter och tips mottages tacksamt
 

Bästa svaret

Jag tror inte Bauhaus uppfattade frågan rätt. De trodde nog att du ville ansluta pumpen inomhus. Givetvis får du gå ut med en kabel precis på vilket sätt du vill. Man kan nyttja hålet för värmepumpens slangar om man vill.

Någon kopplingsdosa på insidan behövs inte, om det inte handlar om en infälld dosa för då behöver du ju gå över till en kabel. Så då är det lämpligt att gå rakt ut genom väggen.

På utsidan pratar du om uttag och brytare. Det räcker med en säkerhetsbrytare där pumpen kan anslutas fast.
 
  • Gilla
henrymeck
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.