Hej!

Vi har tänkt bygga hus i flera år. Vi bestämde oss tillslut för en mindre byggfirma, som gav en bra offert. Byggsamråd hade vi i augusti 2006 och då trodde vi att bygget skulle ta fart. Det drog ut på tiden och vi fick inget kontrakt påskrivet. I våras skrev vi äntligen kontrakt och huset skulle vara klart i oktober 2007. Husfirman har dock inte börjat bygga på huset ännu!!!
Nu vill de att vi ska skriva om kontraktet och har flyttat färdigdatumet ett halvår. Enligt det första kontraktet ska vi få vite, som husfirman nu inte vill betala. Vi är inte så pigga på att skriva om kontraktet utan att få priset reducerat till samma summa som vitet ger oss. Då hotar husfirman med att hoppa av!
Kan de göra det? Är det någon som har erfarenhet av detta?
Vi måste väl få en rejäl ersättning i så fall och det måste väl kosta dem ännu mer!

Sjöstugan
 
OM vi nu antar att avtalet är korrekt skrivet och bindande, så borde ni ha rätt, dvs ni borde kunna få ett avsevärt skadestånd.

Om de hoppar av, och ni får det byggta av någon annan så tror jag att de i princip skall stå för ev. fördyringar plus vite fram till färdigställande.

I parktiken är det nog inte lika lätt. Det är en lång och tung process att få ut skadestånd av en byggare, och de har en tendens att sätta bolaget i konkurs och fortsätta i nytt bolag som om inget hänt, när processerna börjar se för dyra ut. Typ att ni efter att ha processat i 2-3 år, byggt upp en ansenlig advokatkostnad, börjar se ut som ni skall vinna och få ett 6 siffrigt skadestånd plus era 6 siffriga advokat kostnader täckta. Då begär de sig själva i konkurs, ni står med alla kostnader och får inte ut någonting.

Med detta i åtanke så får man försöka förhandla, vill ni fortfarande att de bygger åt er så förhandla det nu upplupna vitet mot ev. indexfördyringar (de vill troligen ha mer betalt nu). Räkna inte med att få ut mer än vad besväret med att sätta bolaget i konkurs kostar dem.
 
Man är ju enormt beroende av att entrepenören sköter sig. Har de gjort ett åtagande som de inte kan/vill hantera så är lösningen enkel; byt byggare. Eller rättare sagt, valet är självklart men det blir inte enkelt att leta upp en ny med fördröjningar osv.
Det är alltid en del mer eller mindre småstrul som måste lösas under byggets gång. Som lekman är man helt i händerna på vad byggare säger, hur kan du lita på honom i fortsättningen? Visst går det att hålla på och detaljkontrollera, men man har kanske inte kompetensen och att köpa in den blir dyrare. Samtidigt som byggaren säkert inte har någon förståelse för detta extra kontrollförfarande.
Tänk dig att du skall köpa en bil. Hur gör du om säljaren inte följer sina utfästelser? Jo, backar ur och köper en annan. Här här det mycket mer pengar inblandade och du har mycket mindre möjligheter att backa ur om något blir fel under resans gång.

Om du söker på forumet så kommer du att hitta ett antal fall av skräckbyggen som inleds med att kontraktet skrivs om av någon anledning.

Du kan ju alltid börja med att säga att ni har ett kontrakt. Vill byggaren ändra innehållet så börja med att be om en skriftlig motivering och begäran om omförhandling. Utifrån motiveringen kan du ju avgöra om det finns sakskäl bakom eller om det bara beror på dåligt offertarbete eller dålig planering från hans sida. Är det inte synnerligen relevanta skäl så finns det ingen anledning varför just ditt bygge skulle fungera bra i fortsättningen. Jag skulle ju gissa att du inte får någon motivering skriftligt....
 
Husfirman vill inte ändra något annat än slutdatumet i kontraktet.
Förutsättningarna är så att säga desamma, de vill bara bli av med vitet.
Vi har ju tappat lite förtroende för dem, men det är inte bara att byta! Priset på vårt kontrakt är sen 3-4år tillbaka så priset blir ett helt annat om en annan firma ska göra det!
 
Om priset är 3-4 år gammalt, har de inte en indexklausul då?

Låter lite osannolikt att någon skulle gå med på att bygga till 2003 års priser idag.
 
Vi ville ju börja bygga redan då, men vi fick aldrig kontrakt att skriva på.
De har väl höjt ca 40 000kr.
 
Som jag ser det så har de ingen giltig grund att häva avtalet om inte ni eller någon annan utanför byggarens organisation agerat på sådant sätt att bygget försenats.

Vi talar troligen om ett rent avtalsbrott.
Då skall skadestånd utbetalas enligt 32§ i konsumenttjänstlagen:
"Näringsidkaren är i övrigt skyldig att ersätta skada som tillfogas konsumenten, om skadan har vållats genom försummelse på näringsidkarens sida"

Skadan är i mina ögon den fördyring det innebär för er att låta annan bygga samma hus åt er + merkostnader för byggkreditiv och boende efter det avtalade färdigställandedatumet.
Sedan är det ju upp till dema att avgöra vad de anser vara bäst. Bygga själva och ta det avtalade förseningsvitet eller ersätta er för era merkostnader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.