Bränder är ju aldrig kul när de händer. Vare sig det beror på slarv med ljus eller om det är något elektriskt eller rent av påtuttat.

Här tänkte jag dock prata om bränder i vitvaror. Typ vad det var för apparat, Eventuellt namn, vad som hände och mycket mer.

De tre sakerna jag berättar här i tråden har jag själv varit med om. Vi börjar år 1985 då familjens torktumlare började brinna. Det var en Electrolux och den var färgad vinröd. Osäker exakt hur gammal den var och exakt namn mer än Electrolux vet jag inte.

Det som var mest speciellt med torktumlaren var att den var toppmatad. Har inte sett några andra än den familjen hade så säkert ovanlig. Har dock hittat två bilder på samma model fast vitfärgad, som jag inkluderar i sluet av texten.

Det som hände var i alla fall följande. Mamma sätter igång maskinen på förmiddagen och vi städade huset och annat. Plötsligt försvann strömmen i vissa rum. Efter mycket om och men verkar det vara en huvudsäkring som gått och den byts ut.

Senare på dagen börjar lamporna i huset fladdra som besatt samt att det låter jättekonstigt från tvättstugan. Det liksom smattrar på något sätt. Pappa går dit och ropar en stund senare att det brinner. Han hämtar brandsläckare och släcker. Vi andra kommer ner och ser fortfarande små lågor under torktumlaren.

Den görs spänningslös och lamporna lyser som de skall igen. Efter ett kort tag har lågorna slocknat under och det ryker bra lite grann. Pappa tar ut torktumlaren ute och där står den tills den slängs på tippen några dagar senare.

Det blir mindre sotskador på golvet och på väggen som är närmast där torktumlaren stod. Kläderna i maskinen var också förstörda.

Pappa målade om väggen och slipade golvet så det syntes inte längre vad som hänt.

Varför Huvudsäkringen till huset gick och inte den till torktumlaren vet jag faktiskt inte. Likaså att lamporna fladdrade. Det var också lite märkligt. Någon elkunning kanske kan förklara.

Det visade sig att säkringen INTE gått till maskinen då vi upptäckte att den brann.

 
  • Tvättmaskin på en blå pallvagn i rörigt, underhållsutrymme med byggmaterial och högtryckstvätt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Öppen torktumlare uppifrån med skor framför på betonggolv.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Nästa incident hände 1988 i vår sommarstuga och det var en kyl som började brinna. Märke och hur gammal är okänt men kan ha varit AEG då de flesta av vitvarorna i sommarstugan var just AEG.

Det var på våren och vi hade nyligen satt på kyl och frys då vi börja vara i sommarstugan igen efter vintern. Vi beslöt att sova över den här kvällen, vilket var bra. Kylen och frysen och de andra apparaterna fungerade som de skulle och pappa och jag hade fiskat sill som vi sedan stekt framåt kvällen.

Våran hnd som vi hade då och som hette Lukas och var en Golden Retriver, var alltid glad och sprallig när vi var i sommarstugan. Den här dagen bettede han sig dock konstigt och var borta flera gånger vid kyl7Frysen och nosade och tittade på oss ibland.

Vi kände ingen konstig lukt och tänkte att det kanske bara var nått ryck som hunden hade. Vi gick och lade oss rätt sent men vi hade spelat kort och haft trevligt där på kvällen.

Hunden sov i mitt rum och det rummet är längst bort från köket sett. Jag vaknade av att hunden skällde som besatt men märkte inget konstigt och tyckte han skulle somna om.

Öppnade dörren till mitt sovrum för att släppa ut hunden och kände då en stickade röklukt (Vi hade ingen brandvarnare i sommarstugan). Väckte föräldrarna direkt och de kollade överallt och hittade orsaken i köket.

Det brann bakom kylen. Mamma var snabb och drog fram det en bit för att dra ur sladden medan pappa hämtade brandsläckare. En gardin som var bredvid fattade eld men släcktes ganska snart av pappa. Det luktade rejält illa iköket och dörren öppnades av mamma tror jag.

Pappa lyckades lägga kylen framåt så han kunde komma åt och släcka. Det verkade som om elden startat vid något relä. Flera år senare läste jag om liknade tillbud och kom fram till att detta var ganska vanligt förekommande på 80 90 talet. Kylen togs ut från sommarstugan och slängdes senare på tippen. En del matvaror klarade sig tror jag.

Trået på väggen bakom kylen hade blivit skadad men vi fick hjälp aven hantverkare som fixade åt oss
 
Sista saken som hände var år 1997 och det var en tvättmaskin som brann. Jag hade nyligen flyttat hemifrån och eftersom tvättstugan i hyreshuset jag bodde i då var kass köpte jag en maskin begagnad.

Tvättmaskinen var en Husquarna Presto. Enligt kvitto var den inköpt 1992 och den fungerade bra. Enda grejen som var dålig var att en pump (En cirkulationspump visade det sig) lät lite dåligt men annars bra maskin. Maskinen hade ALC water control som var inne på 90 talet.

Det var höst 1997 och jag hade satt i gång maskinen och hade tänkt åka och handla men sen såg jag det var grejer hemma som jag måste fixa först. Maskinen tuffade på i badrummet och jag hade musik på. Jag tyckte jag hörde nåt underligt ljud mellan någon låt men jag var full uppmärksam på vad jag höll på med.

Jag hade en stor spegel precis utanför badrummet så jag kunde se lite av maskinen och det verkade ok. En bekant ringde och vi snackade ett tag. Jag tyckte även nu att jag hörde nåt mysko ljud från badrummet men fokuserade inte på det.

Kom tillbaka till soffan och snegla lite snabbt i spegeln och rynka direkt på ögonen. Nej nåt var fel. Det såg ut som lågor under maskinen. Jag gick bort till badrummet och precis då börjar brandlarmet tjuta. Stänger av strömmen till maskinen och hämtar brandsläckare och står där lite villrådig.

Grannen bredvid ringer på. Han har hört brandlarmet och är orolig eftersom jag är yngre än de andra i huset. Jag visar honom tvättmaskinen och han lyfter lite på den samtidigt som jag släcker det lilla som glöder.

Kläderna i maskinen klarade sig. Jag visar maskinen för en bekant som jobbar med vitvaror och han kollar maskinen och kommer fram till att branden berodde på ett elfel i cirkulationspumpen. Eftersom jag köpt den begagnad så kan jag inte göra så mycket åt saken utan köper ny maskin.

Det blev ett litet brännmärke i badrumsgolvet men eftersom huset skulle renoveras senare gjordes det inget åt saken.
 
Skulle bra påpeka att bara för Electrolux, AEG? och Husquarna är de som brunnit när jag varit med och sett det, betyder inte att de har lättare för att brinna än andra märken. Har sett flera maskiner på tippen som brunnit och som varit av andra märken.
 
K
Varför den extremt stora och varierande fonten?
 
  • Haha
  • Gilla
H-Thomasson och 1 till
  • Laddar…
Märkligt att du varit med om hela tre allvarliga incidenter. Jag har ingenting att berätta i den vägen - ta i trä - men en gammal Woods DS28 luftavfuktare var rätt nära att överhetta pga helt igensatt kondensorpaket, det blev riktigt varmt där ett tag. Men en rejäl nedmontering och renblåsning återställde maskinen till normaltillstånd så inget hann hända. Håller fortsatt koll på dylika maskiner.
 
  • Gilla
Festlund
  • Laddar…
Nej låter som du har haft otur eller kanske tur i oturen, själv har jag väl som närmast lyckats krimera någon stackars macka i brödrosten så det börjat ryka ordentligt.

För saker som inte rör vitvaror så var hela huset nog nära att brinna ner bara dagar efter att vi flyttat in, pga vad jag tror va hemmapul med glappkontakt i en sockerbit som resultat, vilket ledde till att sockerbiten och trådarnas isolering smälte samt ett stort hål i dosan, som tur var brinner stenull dåligt så det blev inget värre än lite brännmärke på den.
 
Redigerat:
En diskmaskin började ryka för mig, såg det hela och kunde dra ut sladden innan de blev värre..
 
Jag jobbar ju med att släcka sånt här och min uppfattning är att det som brinner mest är varmvattenberedare, tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare. Spis tex brinner nästan aldrig av elfel utan av glömd mat. Micro och kylskåp är också sällan inblandade.
 
A
både BSH och electrolux har haft dåliga diskmaskiner som brann i parti och minut, de absolut flesta rök det bara ifrån men det kan vara någon som bidrog till brand i intilliggandes köksskåp.
sommarstugor som står kallställda är det mycket vanligt att det kryper in fukt i olika komponenter där bla startautomatiken för kylar och frysar rätt ofta exploderar, sällan med utvecklad brand men en distinkt lukt.

tvättmaskiner som står fuktigt brukar kärnan i avloppspumpens lindning rosta och klämma sönder isoleringen och det drar med sig mycket ofta en "total loss".
i övrigt är det mest yttre omständigheter
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.