M mrsnhp skrev:
Vi har en vind från 1930-talet med öppen takfotsventilation på sydsidan. Ingen tilläggsisolering utan endast kutterspån som vi antar är original. Oklart status på ångbromsar, om det finns något så är det i så fall satt i taket när man har renoverat innertak i något rum. Vi har dock inga badrum under vinden (badrummet är i en tillbyggnad), däremot ett kök. Köket ska renoveras i höst och då sätter vi ångbroms i taket. Ventilationen i övrigt är två badrumsfläktar på kontinuerlig drift. Vi har bergvärme och inga kaminer e.d.

Det är en hel del spår av påväxt (svart) på råsponten på nordsidan av taket. Fukten så här års verkar vara rätt hög när det blir några plusgrader ute och varierar tydligt med temperaturen.

Det råder delade meningar om detta med vindsventilation, men vad tror forumet? Kommer fukten utifrån eller inifrån, och borde vi sätta igen takfotsventilationen? Och hur sätter man igen den i så fall?

[bild]
Jag kan inte förstå efter ett antal trådar om ämnet att man försöker undvika ångspärrens betydelse?
Se till att den blir monterad och det klarar de flesta själv (men är då ofta ett skitjobb men lönsamt)
Här kan man se vad Isover skriver om saken.
https://www.isover.se/supporten-tipsar/sa-har-undviker-du-fuktproblem
 
T Tommy 346 skrev:
Hur stora är ventilerna ?
Hur långt är huset ?
Bra att du har ventilerna kvar !!
de är kanske 30x30...klimatet på loftet känns mycket bra, men skenet kan såklart bedra. Huset är 14 m ca och kanske 10 på andra hållet. L-form
 
S sepani skrev:
de är kanske 30x30...klimatet på loftet känns mycket bra, men skenet kan såklart bedra. Huset är 14 m ca och kanske 10 på andra hållet. L-form
30x30 låter stort. Vanligt är 20x20. Är det svart runt ventilerna på insidan ? I så fall kan det släppa in för mycket kall och fuktig luft. Om inte är det nog lagom. Hus ser det ut en bit längre in på vinden ? Mögel, svart ?
 
Jag tar lite bilder imorgon, är ändå dags att inspektera
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.