Planerar att bygga till mitt sommartorp från 1870-talet och vill gärna ha likadana fönster på tillbyggnaden som på ursprungstorpet. Torpet har enkla spröjsade fönster vilket varit tillräckligt eftersom det bara använts för sommarboende. Tillbygganden ska dock ha standard för året-runt-boende vilket ju ställer andra krav på fönster.

Till de enkla torpfönstren hör innanfönster som stått oanvända i ett uthus i ca 50 år. Troligen är de från den tid då torpet byggdes, dvs 1870-talet. Fönsterkittet är förstås förstört men träet ser helt friskt ut. Skulle man månne kunna återanvända dessa gamla innan-fönster till utbygganden? Idén skulle i så fall vara att låta montera nya innanfönster (med energiglas?) på dessa gamla fönster och på så sätt få kopplade 2-glas fönster med de gamla innanfönstren som nya ytterfönster...

Är det någon som har erfarenheter av något liknande?

Är det kanske bättre (och billigare?) att nytillverka fönster med samma utseende som de gamla?

Undrar
//Garbo
 
Skall du bara vistas i utbyggnaden på vintern ?? Om du har förbindelse mellan nytt och gammalt hus kommer ju värmen att "smita" dit...

Använd istället de gamla innerfönstren till dina befintliga och leta rätt på begagnade till utbyggnaden som är likadana. Byt inre glaset till energiglas om det får plats i bågarna (och om dem håller...)
Det är ingen vits att bygga om lösa bågar till kopplade, fungerar bra ändå.
 
Håller med ovanstående i princip. Använd dina innerfönster som innerfönster i den gamla avdelningen och beställ nya dubbelkopplade fönster i gammal stil.

Om du är säker på att du aldrig vill använda dina innerfönster i den gamla avdelningen, så kan du ju höra med en snickare om det skulle gå att bygga om dom till dubbelkopplade ytterfönster. Fördelen skulle vara att du på ett enkelt sätt får fönster med munblåsta glas även i den nya avdelningen. Sedan kan du ju sätta energiglas i den inre bågen om du tycker det behövs. En annan möjlighet är att du försiktigt plockar ut dessa glas ur de gamla innerfönstrena och sätter in dom i nytillverkade dubbelkopplade bågar som har tillverkats för att exakt passa i måtten. Gamla glas är mycket sköra, så det är lätt att dom spricker om man måste skära i dom! Är dina innanfönster spröjsade eller hela?

Jag bytte ut mina enkelfönster mot dubbelfönster p.g.a. de var alltför dåligt skick. Specialbeställde dom av en lokal snickare i exakt samma storlek o med gamla profiler. Sedan hittade jag gamla fönster på en loppis från vilka jag plockade ut tillräckligt många munblåsta rutor till dom nya fönstrena. I den inre bågen satte jag vanligt fönsterglas, men de gamla glasen i de yttre rutorna ger det rätta 'blänket'. Sedan satte jag dit de gamla fönsterkrokarna i gjutjärn. Såna går att köpa om du vill ha dina nya fönster att se gamla ut.

Kanske allt detta är överkurs, men det viktigaste med nya fönster på gammalt hus är att behålla proportionerna. Gamla fönster är oftast höga o slanka, nya fönster breda o satta. Många har förfulat sina hus genom att byta till fönster av annat format!

PS Det går ett program i kunskapskanalen om fönsterrenovering. Såg det igår och har sett det förut. Dom hade gjort en test som visade att gamla fönster har lika bra u-värde som 3-glasfönster från 80talet. Så många gamla fönster som har bytts ut o kasserats helt i onödan!
 
Tack för svar och tips! Enkla fönster är tyvärr det minsta isoleringsproblemet för det gamla torpet, så vår plan har varit att tills vidare endast använda torpdelen sommartid (enligt gammal bondeprincip:)), utbyggnanden är rätt rejäl och innehåller nytt kök.

De gamla innanfönstren är spröjsade, smäckra, har stiliga profiler och är av gott trä. Har förstått att nytillverkade fönsterbågar aldrig når upp till gammal kvalitet. Letat begagnade, kopplade fönster av liknande mått men det verkar vara besvärligt att hitta just kopplade fönster, enkla finns i mängd (sökt på de vanliga siterna på nätet)...

Kanske är nytillverkade fönster med samma mått som ursprungsfönstren trots allt den enklaste vägen att gå.....
 
Det finns ett västerbottniskt snickeri som är specialiserade på att göra nya fönster efter gammal förebild. http://www.akullsjonssnickeri.se/

Dock misstänker jag att enkla fönster med innanfönster håller värmen bättre än kopplade, med tanke på luftspalten som finns mellan dem. Vi behåller våra!
 
W
Klart det finns massor med firmor som kan göra fönster på gammalt vis med exakt lika bra virke som för. Det är bara det att det ärväldigt få som är villiga att betala för det. Det var inte bättre träd förr bara det att folk inte tog vilken skit som helst bara för att de ville ha billigast möjliga.
 
Ändra inte på era gamla innanfönster, spara dom i nuvarande skick så att de kan användas till just innanfönster - till kommande ägare om inte annat!

Kan inte nog förklara hur glad och tacksam man blir när man på vinden hittar gamla byggdetaljer (dörrar, lister, bakugnsluck o.s.v.) som tidigare ägare inte velat ha kvar i huset, men samtidigt låtit bli att slänga! På vinden står dom bra, i väntan på kommande generationer!
 
Ytterligre ett skäl att behålla de gamla innanfönstren som just innanfönster är att man ofta inte var lika noggrann med att välja tåligt virke när man tillverkade innanfönster. De skulle ju inte behöva tåla väder och vind.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.