Har precis fått höra att man under sommarens varma dagar kan mata ner värme från frånluften i ett FTX-system till bergvärmehålet och samtidigt plocka upp "kyla" från hålet för att kyla ned FTX-tilluften.

I samband med kyld tilluft har jag fått höra att det lätt uppstår problem med kondens så min fråga är om man måste göra något särskilt vid installation av tilluftkanalerna om man vill kunna leda kyld luft genom dom? Massa extra specialisolering kanske?
 
Sök på frikyla eller naturkyla så hittar du nog vad du söker.
 
Skall du kunna skicka in riktigt kall luft i tilluftskanalerna så måste dessa kondensisolerar. Trots detta kan det säker bli kondens på don etc.

Beroende på fuktighet och temperatur på den luft som omger tilluftskanalerna kan du kanske skicka in tilluft som håller 13-15 grader utan att riskera kondens.
 
13-15 grader låter väldigt kallt i mina öron. Är det så kall luft man brukar använda när man vill kyla ett hus på sommaren?
 
Jag tänkte ju inte använda fläktkonvektorer utan åka snålskjuts på tilluftskanalerna så att säga, men principen kring bergvärmehålet är väl fortfarande desamma i och för sig.

Någon som vet var man kan läsa om kyla via tilluften i FTX specifikt? Jag hittade den här artikeln, men där nämndes det bara i förbifarten.

VVS tidningen Energi & Miljö - Tema Villans VVS
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.