Jag tror som @Claes Sörmland, fokusera i första hand på att få affären i hamn. Du vill inte vara med om allt strul som kan uppstå om säljaren drar sig ur eller nu börjar ljuga om att huset inte är i det skick som avtalats.

När överlåtelsen är klar presenterar du elräkningen för köparen och säger att det bara är att betala den också eller se fram emot en polisanmälan för olaga intrång och skadegörelse. Men det lär väl läggas ner eftersom att ni gett personen nyckeln. Så egentligen bäst att bara se det som lärpengar: köparen är inte din kompis och mäklare lyfter ofta inte ett finger när affären är i hamn.
 
  • Gilla
Montymeehan och 20 till
  • Laddar…
Ni kan nog bara hoppas att det ändå slutar väl och att köparen fullföljer affären. Ni kan anmäla köparen för att denne gjort åtgärder som ni inte tillåtit. Men i praktiken blir det ord mot ord då ni lämnat nyckel till köparen och det troliga är tyvärr att det läggs ner. Köparen kan hävda att ni accepterat att renovering påbörjas före tillträde. Ni kan även försöka få ersättning för ökad värmekostnad, men även här kan köparen hävda att ni gett tillstånd till att höja värmen.
 
  • Gilla
aka_the_barf och 2 till
  • Laddar…
Av ren jävelskap, Vad blir din kostnad om du bryter avtalet? Tänker om han lagt en mille i renovering innan han har betalat för kåken?
 
  • Gilla
  • Haha
CCPusher och 7 till
  • Laddar…
Vid tillträde görs alltid en likvidaavräkningen, där förbetalda soppor, vatten, fastighetsavgift etc regleras. Prata med mäklaren och be att få med högre elförbrukning i den. Då blir det ingen diskussion. =0)
 
  • Gilla
Newgolds och 12 till
  • Laddar…
T Truckfighter skrev:
Var där igår och de hade rivit ut nästan 2/3 delar av huset redan, väggar, tak, golv och dragit ny el mm.
Inte bara 2 väggar som han sa i telefon och måste tagit längre tid än 2v…
Dragit upp termometern från 11 till 23grader. Men säger att han inte har rört den.
Riktigt liten mytoman alltså!

Kan man inte sätta dit han på något sätt?!
Plocka med dig allt löst som du ser.
Inte stöld då du bara flyttar på sakerna just för att förhindra stöld.
 
  • Gilla
Johannes Carlsson
  • Laddar…
Sälj huset till någon annan.
 
  • Gilla
  • Haha
Nyfniken och 8 till
  • Laddar…
lunnabo lunnabo skrev:
Sälj huset till någon annan.
I nuvarande skick lär det inte vara så mycket värt. Nu gäller det att få igenom affären. Allt annat kommer att bli väldigt dyrt för säljaren.
Och som en lärdom till andra. Låt köparen komma in och mäta. Men ALDRIG på egen hand. Släpp inte iväg någon nyckel.
 
  • Gilla
Dortmunder DAB och 18 till
  • Laddar…
H hempularen skrev:
I nuvarande skick lär det inte vara så mycket värt. Nu gäller det att få igenom affären. Allt annat kommer att bli väldigt dyrt för säljaren.
Och som en lärdom till andra. Låt köparen komma in och mäta. Men ALDRIG på egen hand. Släpp inte iväg någon nyckel.
Borde väl nästan vara värt mer? Stor del av rivningsarbetet är ju klart och ny el har dragits in. Om jag letade renoveringsobjekt hade jag tackat och tagit emot :D

Men ts borde definitivt bara försöka ro hem affären. Kan tänka mig att det kan bli en väldigt strulig sits som äter energi och pengar annars. Som tidigare personer har skrivit så hör med mäklaren om tilläggskontrakt. Om ts bara är ute efter att sätta dit personen kan man väl göra en polisanmälan, någon lag har man väl brutit om man börjar riva en fastighet som man inte äger..
 
  • Gilla
Bengt Numelin och 5 till
  • Laddar…
Det här låter som en person som köper på spekulation, som har hantverkare står redo att renovera. Sen sälja huset så fort det går med vinst. Så här såg denne chansen att kunna göra renoveringarna utan att behöva betala för huset. När tillträdesdatum infaller kan denne sätta ut huset till försäljning nästan omedelbart. Räntekostnad, eller förlust av utebliven avkastning på eget kapital blir minimal.

Mitt råd. Lugnt och stilla förklara för köparen att nu är det stopp. Låsen byts ut omedelbart på köparens bekostnad. Elräkning fram till dagen då ni satte punkt för detta från det datum då denne fick nyckeln ska till hälften betalas av köparen.

Hantverkarna får hämta verktygen i samråd med er. Samtidigt kan ni tillsammans med mäklaren och köparen gå igenom huset och kika på vad som gjorts. Så kan mäklaren i allvarliga ordalag förklara för köparen vad denne gjort. Jag skulle inte bli förvånad om denne mäklare och köpare gjort affärer tidigare.
 
  • Gilla
Maria T och 22 till
  • Laddar…
Har köparen tecknat försäkring ??
Om inte, be de lämna huset omedelbart.
 
  • Gilla
Bengt Numelin och 3 till
  • Laddar…
frågan är om man ska sätta ner foten ordentligt?
Konstatera att ni måste strypa tillgången till byggnaden innan överlåtelsen är klar. Påpeka att det är ett kontraktsbrott.
Ni byter lås direkt. Hantverkarna får självklart hämta sina prylar efter överenskommelse med er. Då måste ni vara tillgänglig med att öppna upp. För du vill inte dra in hantverkarna i striden..de är oskyldiga.
Informera köparen om att ni kommer att byta lås några timmar efter kontakt. Har ni mailadress till han? Maila då köparen med samma uppgifter. När överlåtelsen är klar och pengarna på banken då får han.de nya nycklarna. sen kan ni låta de gamla låsen ligga i huset
 
  • Gilla
Mrs Flyte och 1 till
  • Laddar…
Man bör skriva något i kontraktet om köparen ska ha tillträde i förväg. Men bäst är väl att undvika detta och låta nycklar byta hand på tillträdesdagen.
Jag har själv varit i köpare av ett hus där säljaren ville ha orimligt lång tid på sig att tömma det på möbler. (Flera månader)
Ville fixa en del saker utvändigt innan vintern.
Då skrevs det in köpekontraktet att jag ansvarade för ev skador som kunde uppstå under renovering.
Vi avtalade också att säljaren inte behövde flyttstäda.
 
Det är lätt att känna sympati för de som skriver här om olika möjliga åtgärder för att sätta dit köparen. Men i praktiken är det knappast möjligt i detta fall när säljaren lämnat över nyckel. Jag tycker att Hempularens svar en bit upp sammanfattar läget bra. Att avbryta affären och försöka sälja till någon annan kan ge stora kostnader. Köparen har möjlighet att hävda avtalsbrott med åtföljande skadestånd. Att sälja avbrutna renoveringsprojekt kan bli komplicerat, och kan ge lägre försäljningsbelopp. Som säljare kan ni försöka få ersättning för ökade elkostnader, men fundera över om det är värt besväret. Den likvidavräkning som mäklaren gör vid tillträdet bygger på principen att säljaren betalar omkostnader fram till tillträde och köparen kostnader som ligger efter tillträdet. Mäklaren kan inte ändra på detta om inte båda parter är med på detta.
 
  • Gilla
Bengt Numelin och 6 till
  • Laddar…
Kan köparen lossas det regnar och sen stämma dig för att huset inte är i det skick det var när kontraktet skrevs?
 
  • Gilla
Bengt Numelin
  • Laddar…
boihus123 boihus123 skrev:
Kan köparen lossas det regnar och sen stämma dig för att huset inte är i det skick det var när kontraktet skrevs?
Lite långsökt. Men troligen fullt möjligt. Att köparen går in i förväg och river är inte ett avtalsbrott. Det finns (normalt) inget om förtida access i avtalet. Det är två helt skilda frågor.
”Någon” har gått in i huset och orsakat skada. Det är skadegörelse, egenmäktigt förfarande, och troligen fler lagbrott. Att denne person också råkar vara köpare enligt ett avtal hör inte hit. Köparen har rätt att få överta fastigheten i enlighet med avtalet.
 
  • Gilla
kortis och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.