Vi ska göra om vår baksida. Vi kommer att ha en stenlagd uteplats och längre bort i trädgården ett litet runt trädeck. Runt trädecket och som en gång mot stenen kommer vi att ha singel (natursten). Vi ska plantera prydnadsgräs, Japanska dvärglönnar, ev Bambu och det finns redan mycket örter i trädgården som ska få flytta till krukor placerade i singlen. Vad skulle mer kunna passa in. Stilen är ju lite Japansk men inte helt och hållet. Sugen på smällspirea som jag läste om här. Är den vintergrön (röd)?
 
Smällspirea är inte vintergrön och växtsättet är inte speciellt vackert när den är "naken". När det gäller den växten är det helt enkelt bladverket man vill åt, inget vintersmycke alltså.
 
Någon som har lite info om Japanska dvärglönnar?
 
Hemmakatten
En blodlönn kanske kan vara nåt, men då i form av en buske. Finns många fina med varierande röda blad och även vackra röda grenar.
 
Generellt för japanska lönnar är att de trivs bäst i skyddade lägen och sur jord. (sandblandad lermull)
De röd- och gulbladiga mår bäst i halvskuggiga lägen medan de grönbladiga sorterna tål full sol.
 
Andra väster som hör till det japanska är barrväxter, t.ex. idegran samt olvon och rhododendron.
 
Fru_Skogsberg skrev:
Vi ska göra om vår baksida. Vi kommer att ha en stenlagd uteplats och längre bort i trädgården ett litet runt trädeck. Runt trädecket och som en gång mot stenen kommer vi att ha singel (natursten). Vi ska plantera prydnadsgräs, Japanska dvärglönnar, ev Bambu och det finns redan mycket örter i trädgården som ska få flytta till krukor placerade i singlen. Vad skulle mer kunna passa in. Stilen är ju lite Japansk men inte helt och hållet. Sugen på smällspirea som jag läste om här. Är den vintergrön (röd)?
Jag har en lähörna på tomten (ca 200 kvm) som jag tänkt inreda i japansk stil. Jag har tänkt mig ungefär samma växter som du har gjort.


En del av trädgården är redan färdig. Där har jag planterat en Magnolia som är omgärdad av några olika lupiner. Här blir det kanhända även några Hortensior i framkanten så småningom....


I en annan del har jag planterat körsbärsträd som ska få sällskap av rhododendronbuskar och azaleor.


I en plantering har jag tänkt mig att ha en eller två japanska fliklönnar. Jag är dock inte riktigt säker på vad de ska få som sällskap...
kanhända en liten bonsaiaktig tall...
eller en japansk dvärgpil (salix integra)
och en eller två små trådcypresser...
Hortensior förstås...
och en ormhassel (dekorativ vintertid)...
och kanske en rödstammig kornell (även den dekorativ vintertid) eller en doftande olvonbuske... eller en japansk skenkamelia -Stewartia.
I den här planteringen skall jag i vart fall ha en liten stenfontän (utan vattenblänk)

Ja, vi får se vad det blir tillslut i den här delen av trädgården...
Jag funderar även på att plantera ett träd i bakgrunden ett näsduksträd eller kanske t.o.m ett apträd... De är väl inte japanska... men jag tror inte att jag får på huvudet av någon sur japan på grund av det i vart fall ;)


Jag har tänkt plantera antingen bambu, elefantgräs eller typ jättetåtel här och var - som vajande "öar" i singeln.


Stenläggningen ska bli grå ölandssten (stora block) lagda som gångstigar. Marken täcker jag med grått ärtsingel.
Om jag har tur att hitta ett par tre lagom stora - kantiga - grå stenar ska jag gräva ner i singeln. Flankerade av japansk iris kanhända...
En stenbänk är väl ett måste...


En japansk trädgård skall ju vara varierad i sitt bladverk, både färg- och utseendemässigt. Dekorativ i alla olika årstider... Men samtidigt så får man ju passa sig så att det inte blir rörigt... då blir det ju inte ett dugg japanskt... En japansk trädgård ska ju vara roooogivande :)

Jag hoppas på fler tips i den här tråden :)
 
Här får du lite fina bilder att titta på Fru Skogsberg.

Om du klarar av att läsa danska får du även en massa tips för anläggning av en japanskinspirerad trädgård.

Haveprojektet.dk
 
En bekant har en japaninspirerad trädgård. Hon hade egentligen velat ha orkidéer, men det funkar inte riktigt i vårt klimat. Så hon hade Kallor istället, och det gav verkligen den där enkla, vackra japanska känslan.
 
Hemmakatten
Åjo, det finns massor av (vildväxande) orkideer i Sverige. Men, det är klart, de ser inte ut som de vi köper i blomsterhandeln. De flesta är lågmälda, men väldigt vackra i sin oansenlighet. Själva har vi åtminstone 3 olika sorter på vår tomt. Lånade på biblioteket förra året en bok som hette "De 100 vanligaste orkideerna" eller nåt liknande, vilket ju tyder på att det finns långt fler. Hur många olika sorter som finns till salu i plantskolor vet jag inte riktigt, men det finns säkert de som specialiserat sig på orkideer.
 
Helt rätt vad gäller orkidéer naturligtvis Hemmakatten :) (Vi brukade åka och kolla på ngn sort som hette ngt i stil med Adams nycklar eller Eva och Adam eller liknande med mor o far när jag var liten) jag menade förstås de här stora exotiska "blomsterhandels"orkidéerna.
 
Hemmakatten
Jag är väldigt glad att du tog upp just orkidéer, Ylva. :) Fick idén att själv plantera ett antal på vår naturtomt. Kommer att passa utmärkt! Måste genast kolla upp detta mera! Vad jag vet dock är att de flesta orkidéer inte gillar sur jord utan gärna vill ha kalkrik mark med torv o mull och gärna sol. Men som sagt, skall genast läsa på lite mer. Tack för tipset. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.