Jo, generellt brukar man ha till-luft i sovrum och frånluft i badrum, garderober etc. Sedan brukar man ställa in draget så man får ett visst undertryck i hela huset. Problemet är annars att man får ett övertryck på övre våningen, som påpekats tidigare.
 
Det blir nog bra med en frånluftsfläkt i hallen. Finns möjlighet att ställa ner hastigheten på fläkten nere är det bra för balansen. Men någon behöver nog mäta lufthastigheten både uppe och nere.
Du kommer att få ett bättre klimat inomhus med dessa åtgärder. En lagom torr luft känns behaglig, och den är dessutom billigare att värma än en fuktig luft. Detta tack vare att det är vattenmolekylerna i luften som bär runt värmen i huset. Hög luftfuktighet=mycket vattenånga i luften=mycket vatten att värma=dyrt. Enkelt uttryckt.

Tartan
 
Ok för att göra allting klart nu innan jag köper grejer - - vad ska man ha för grejer.

Om jag sätter en tilluftsventil i sovrummet och kör en frånluft i hallen i anslutning till sovrummet på ovanvåningen, räcker det då att sätta en ventil uppåt i taket med rörgenomföring till utsidan på gaveln? Kan det ske med självdrag eller måste det vara mekanisk ventilation?

Vad finns det för bra alternativ till frånluften? kanske inte behöver vara så komplicerat.

Egentligen kan man tycka att frånluften borde sitta i sovrummet där dett bildas mest fuktig luft från andning etc men detta resonemang kanske är fel?
 
Köp en tilluftsventil till varje sovrum. Sedan en frånluftsventil till halltaket. Lagom mängd spirorör och nätmatta samt ett ytterväggsgaller till gavelspetsen. Sedan behöver du en kanalfläkt som passar i spiroröret samt en tyristor som du kan styra hastigheten på fläkten med.

Du börjar med att borra upp hål för tilluften i sovrummet. Sedan borrar du för frånluften i taket. Montera de fästdon som hör till dina ventiler samt mät upp vinklar och rörlängder. Kanalfläkten monterar du på lämpligt ställe på vinden, så håller du ner ljudet på en godtagbar nivå. Koppla sedan ihop fläkten med tyristorns kablar och isolera allt med nätmatta. Montera ytterväggsgallret.

En enkel tyristor med 5 hastigheter fungerar alldeles utmärkt. Prova dig fram till lagom hastighet, börja på ettan, och du ska se att imman på fönstren försvinner. Det kan vara bra att kunna forsera ordentligt vid mycket varm väderlek t ex. eller om det finns mycket folk i huset, någon fest kanske.

Detta är inte några dyra grejer, gissningsvis köper du allt för mellan 2-2,5 tusen kronor, och monterar sedan själv. Ta hjälp med elinstallation.

Lycka till
Tartan
 
Vi hade en diskussion tidigare här om tilluftsventiler och efter det är jag inne på att radiatorventiler - sådana som sitter placerade nedanför fönstret precis ovanför elementen är det bästa om man vill undvika drag och kallras.
 
Thank you tartan! väldigt bra hjälp och bra redogörelse ska sätta hustomten i arbete!

 
Om man nu har imma mellan sina bågar och dåligt med ventiler.

Är spaltventiler i fönstret det bästa eller ska man försöka att göra ventil på annan plats?
Nu är det ju ovanvåning och endast fönster på gavlarna, så det finns inte en massa bra ställen att välja på.
 
@Bösahus om du har imma mellan innerfönster & ytterfönster så är det otätt mellan inne & mellanutrymme så att varm fuktig luft åker ut. Samt eventuellt lufttätt mellan inner- & ytterfönster mot uteluften.

Mellanrummet mellan fönsterglasen ska vara ventilerat med uteluft.
Det ska vara lufttätt mellan inne & mellanutrymmet.
 
  • Gilla
Fällebyggarn
  • Laddar…
Demmpa Demmpa skrev:
@Bösahus om du har imma mellan innerfönster & ytterfönster så är det otätt mellan inne & mellanutrymme så att varm fuktig luft åker ut. Samt eventuellt lufttätt mellan inner- & ytterfönster mot uteluften.

Mellanrummet mellan fönsterglasen ska vara ventilerat med uteluft.
Det ska vara lufttätt mellan inne & mellanutrymmet.
Ok..

Dom är ganska nymålade, det blev lite väl sent på målningssäsongen dock.

Har kollat att kanalerna som ska lufta mellan glasen och dom ser bra ut.

Har tätningslister som möjligen har suttit upp några år för mycket.

Men vi saknar ju ventiler i sovrummen och därav står fönstren på vädring ofta.
Även fönstret som står öppet får imma..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.