Hej!
Har nyligen köpt ett radhus där föregående ägarna har renoverat köket, de har då satt in en spisfläkt även fast det finns en frånluftsfläkt på taket. problemet blir ju då som följer, matos i hela kåken, såvida man inte kör fläkten på nåt efterventileringsläge, men då osar det utav bara f-n i köket...

Min fråga gäller dock ovk på detta systemet, i flerfamiljshus underkänns ovk om det sitter en spisfläkt tillsammans med ett frånluftssystem, men hur är det i radhus? vi har varsin egen frånluftsfläkt och separata kanaler, men har lite svårt att klura ut om det gäller radhus också.

Edit: det är en bostadsrätt
 
Redigerat:
Utgår från att du äger fastigheten och då sker ingen OVK.
 
  • Gilla
Martin Thesen
  • Laddar…
När är radhuset byggt? Har funnits många olika system under årens lopp. T.ex. Alliancefläkten jobbar med dubbla fläktar, en i spiskåpan och en andra uppe på taket. Finns också många som har FTX-aggregaten ovanför spisen bakom kryddhyllan.
 
  • Gilla
Martin Thesen
  • Laddar…
J Josth skrev:
När är radhuset byggt? Har funnits många olika system under årens lopp. T.ex. Alliancefläkten jobbar med dubbla fläktar, en i spiskåpan och en andra uppe på taket. Finns också många som har FTX-aggregaten ovanför spisen bakom kryddhyllan.
Området byggdes mellan 1978-1982.
Jag vill dra mig till minnes att det är en alliancefläkt som sitter på taket, dock har grannarna andra fläktkåpor, som är kopplade till alliancefläkten så den varvar upp när dom startar kåpan, våran har dock inte den funktionen, den är helt fristående från frånluftsfläkten, har dock en varvtalsregulator sittandes i tvättstugan brevid köket, men med full patte på frånluften trycker spisfläkten ut os i badrummen iallafall..

Kanske läge att prata med mäklaren ang dolda fel försäkringen istället?
 
E etompau skrev:
Utgår från att du äger fastigheten och då sker ingen OVK.
Glömde skriva, det är en bostadsrätt, så föreningen äger fastigheten, verkar dock lite snålt med kunskap där om vad man får och inte får göra just ang Vent.. :)
 
M Martin Thesen skrev:
Glömde skriva, det är en bostadsrätt, så föreningen äger fastigheten, verkar dock lite snålt med kunskap där om vad man får och inte får göra just ang Vent.. :)
OK, lite lurigt när det är radhus, möjligtvis är de undantagna från OVK. Det kan vara så att detta med OVK har gått under "radarn"och aldrig har blivit gjort i fastigheterna.
Hursomhelst så lär du behöva göra något åt dina grejor. Har du säkerställt att takfläkten funkar som den ska? Kanske är den från när huset byggdes och behöver en översyn/rengöring?
 
Hej och välkommen till forumet, här kan du få många kloka råd. Fundera över om det är lämpligt att du använder ett namn som kan identifieras, kanske bättre med anonymt namn.

Du bör väl börja med att ta reda på så mycket som möjligt. Görs det någon OVK i föreningen? I så fall kan det tänkas att den blir underkänd vid nästa tillfälle. Troligen har den tidigare ägaren gjort en felaktig installation. Det bästa ni kan göra i så fall är nog att återställa till en korrekt installation. För bostadsrätter gäller en annan lagstiftning än för fastigheter, men tillämpningen är nog snarlik. Detta är något som ni nog kunnat upptäcka före köp så det är knappast ett ersättningsbart fel (”dolt fel” i dagligt tal).
 
  • Gilla
Henningelvis
  • Laddar…
Hej.
Bostadsrättsradhus ska OVKas, men det är inte helt ovanligt att det inte görs eftersom reglerna varit lite luddiga om just den typen av bostad.

Spelar ju just ingen roll för matoset i det här fallet.

Det troliga är att du har ett system anpassat för en alliancefläkt, det fungerar så att du har en fläkt uppe på taket med två kanaler kopplade till sig, den ena går till badrummen och den andra kommer från köket.
I köket har du en annan fläkt som är anpassad och sammankopplad med takfläkten, så när du startar köksfläkten så varvar takfläkten upp och ventilerar ut oset.

Nu har du en vanlig köksfläkt kopplad till samma system, när du drar på köksfläkten på hög hastighet trycker den ut så pass mkt luft att även fast du har takfläkten på högsta hastighet så klarar den inte att dra undan all luft och överskottet pressas ner i badrumskanalen och evakueras i badrummen.

En kortsiktig lösning är att köra spisfläkten på hastighet 1 och en långsiktig lösning är att köpa en alliancefläkt.
 
Byt till rätt spisfläkt och sen kan man gissa att det är original fläkt som sitter på taket, dvs runt 40 år gammal, den får föreningen byta ut om problemet kvarstår efter byte av spisfläkten.

Dolda fel kan du glömma.
 
Du har inte en Alliancefläkt på taket. Din granne som du nämnde har endast en spiskåpa som har ett vred eller skjutreglage som öppnar os luckan i spiskåpan. Samtidigt som då fläkten på taket ökar i varvtal. spiskåpan har även en lucka någonstans där det går att öka konstanta hastigheten på takfläkten. Sitter förmodligen på ett kretskort. Eftersom det är ombyggt så måste du nog göra det via vredet i tvättstugan. Förhoppningsvis har man även då mätt in rätt hastighet för luftmängden. Så du bör nog bara vrida upp det lite mer när det behövs.

För att förbättra fläktförmågan för hus som har takfläkt. Så uppfanns Alliance fläkten som spisfläkt. Den har en egen spisfläkt och kan med dess vreden även styra takfläkten. Har du för starkhastighet på köksfläkt och en takfläkt med för svag förmåga. Så letar sig oset dit det är lättast att komma ut. Som i ditt fall badrum.

Jag fick också in os i ett badrum. Men efter en takfläkt med högre varvtal så fick jag Alliansfläkten att verka optimalt. Så rådet jag ger dig är att ha köksfläkten på svagare varvtal och höja varvtalet samtidigt på takfläkten, via tvättstugan? .

Det kan också påverka hur länge sen man hade en sotare där som rengör både rör och fläktar. Tre-fyra år brukar vara vanligt. Men det kanske bostadsrättföreningen beställer.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.