Hej på er alla kloka!!!
Vi ska skriva på ett kontrakt vilken dag som helst, ska bygga ett hus i lättbetong, och nu har det kommit till det stadiet att vi ska bestämma vilka innerväggar vi ska ha. Vet inte om vi ska ha innerväggar i lättbetong eller innerväggar med reglar, isolering och gips samt något av board eller råspont.
Vilket ska man välja????? Någon som vet för- och nackdelar????? Vad är skillnaden mellan att ha råspont eller board i en "vanlig" innervägg, dvs vilken ger bäst ljudisolering etc???
Känner mig helt förvirrad och vet inte vad man ska välja, så om någon har tips eller erfarenheter att dela med sig av så hade det varit toppen!!!
 
Innerväggar av träreglar och isolering med yta av board plus gips är väldigt bra om man ser till ljudisolering, känsla och att det ska vara lätt att sätta upp saker på väggarna. Jag tror att det är ett bättre alternativ än lättbetong just för innerväggar.

Skillnad mellan råspont och board? Inte mycket egentligen. Boardväggen blir ett par millimeter smalare och det går betydligt snabbare att sätta upp byggskivor av board än att spika råspont. Ljud och komfortmässigt är det likvärdigt, likaså hållfastsmässigt.
 
En massa frågor:  :D
Sätter man alltid upp vägger med gips utanför board? Är det pga brandsäkerhet man gör det? Eller är det enklare att få gips helt slät? Om man sätter board ytterst, blir det väl enklare att hänga upp saker på väggar än om gipset är ytterst?
Är det gipsskivor på 13 mm som oftast används?
 
markis skrev:
En massa frågor:  :D
Sätter man alltid upp vägger med gips utanför board?
Ja, nästan. Vissa hustillverkare, tex Smålandsvillan kör direkt på spånskiva. Men vanligast är gips utanpå. Skälen har du själv räknat upp här nedanför.

Är det pga brandsäkerhet man gör det? Eller är det enklare att få gips helt slät?
Ja.

Om man sätter board ytterst, blir det väl enklare att hänga upp saker på väggar än om gipset är ytterst?
Nää..jag brukar hänga mina grejer på spikar som är längre än 13mm iallafall.. :)

Är det gipsskivor på 13 mm som oftast används?
Japp. 6mm kör man när man renoverar och det tex är för mycket jobb att bredspackla.
 
Lättbetong typ Ytong har bättre brand och ljud egenskaper än regelvägg. Det  som gör att man inte använder lättbetong till inne väggar är priset.

M.V.H

Jörgen
 
KarlXII skrev:
Skillnad mellan råspont och board? Inte mycket egentligen. Boardväggen blir ett par millimeter smalare och det går betydligt snabbare att sätta upp byggskivor av board än att spika råspont. Ljud och komfortmässigt är det likvärdigt, likaså hållfastsmässigt.
Hur tjock är boarden då? Samma som gipset?
 
OSB: 11mm.
Gips: 13mm :)
 
Alltså: Skillnaden i tid på en "ordinär" vägg mellan leca/gips är väldigt stor. Att mura tar tid. Efter avslutad murning så vill du nog ha en slät yta på väggen och då pratar vi gips igen..... Förmodligen har du både el, telefon, tv osv du vill gömma kablarna till i väggen, och tiden för att fräsa in det i lecan blir väldigt dyr. Skillnad i pris är nog minst 100%. Använd gips.
Boardskiva är inte en osb eller plyfa utan en mjuk skiva som man har i tex vissa anslagstavlor osv och är gul. OSB eller plyfa kallas i regel för "byggskiva" och det är det du ska ha bakom gipsen. Du har ingen nytta av att ha gips bakom byggskivan..... Ska du bara ha plyfa så hittar du ingen målare i det här landet som vill stå och spackla dina väggar..... Använd reglar, isolering, plyfa och gips i den ordningen. Plyfan gör väggen robustare samt att du slipper problem med att sätta upp saker. Visst, gipsen är 13 mm, men använd långa skruv eller spik så har du inga problem med infästningar. ;)
 
  • Gilla
Hängselbyxan
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.