Håller på att riva i onavvåningen i ett hus byggt 1947.

I ytterväggarna är det ihopskrynklap papper som isolering, dock inte heltäckande & i snedtaket är där lite lite sågspån annars inget alls.

Där är plats till 50mm isolering, men i snedtaket måste där ju vara en 25mm luftspalt kvar så det inte möglar på vinden.

Det är ett litet hus med relativt små rum så jag har inte plats till att bygga på ytterväggarna så där får det nog bli 50mm isolering.
I snedtaket tänkte jag bygga ut 25mm så där också går in 50mm isolering.

Vågar inte fråga om detta låter rätt då det är år helsike för lite isolering egentligen, men vad gör man när plats ej finns?

Tänkte då fråga er som kan nåt om isolering vilket 50mm material som isolerar bäst?
Enligt Optimera här i byn så är det stenull

Tacksam för svar.

/morgan
 
Bättre med isolering änn utan säger jag..! Vill man ha 500mm isolering så skulle du ha byggt ett nytt hus :D ;)

Jag skulle nog ta stenull jag med..! Då jag upplever den som att den kliar mindre..
Själva Isoleringsvärdet så skiljer det sig så lite.. Den stora förlusten kommer iallfall att vara i dom ev gliporna som blir.. SÅ gör det så tätt du bara kan..

Stenull tål dessutom 1200 grader (vid ev brand) vilket inte tex glasull gör..
 
om du ska lägga om ditt tak så kan du göra som jag gjorde . jag byggde på takstolarna 185 mm på höjden å det blev plats för lite mera isolering ;D
 
ja eller så kan man lägga på Cellplast ovanpå råsponten på yttertaket (utomhus alltså). Eller göra både sakerna.

Alltså i denna ordning

Takpannor
Läckt
Cellplast (isolering)
Takpapp
Råspånt
Vind
 
Hej

Tack för alla svar.

Renoveringen var påbörjad av förrförra ägaren.
De la nytt tak och satte ny fasad utan att isolera om utifrån vilket jag gissar hade varit enklast.

Så det är väl bara att bita i det sura äpplet och lägga 50mm isolering, är ju som sagt bättre än inget.

 
Är detta ett hus för permanent boende? Vad har du för tak? Är det tegel? Just nu bor vi permanent i en sommarstuga som vi gissar (att dömma av skillnad mellan inner och yttertak) att har ca. 10 cm isolering i taket. Trots täljstensspis och elvärme så är det svårt att få det att hålla mer än ca. 17 grader. Kan man stå ut med det och dyra värmeräkningar så ok. Annars skulle jag helt klart plocka av det nuvarande taket och bygga på takstolarna så som Ingemar föreslog. Det kommer att löna sig! Takmaterialet kan du ju lägga på på nytt (beroende på hur det är gjort förståss). I vårt nybygge har vi 420 mm isolering i takets raka del och 300 mm i snedtaket...men det är ju annat att bygga nytt :)
 
Ja, det är ett hus för permanent boende. Ja, det är tegeltak. Taket är nytt, byttes av förförra ägaren, gissar på ca 3-4år sedan.

Jag har inga bekymmer att hålla ca 20grader på ovanvåningen med en gammal vedpanna från början av 60-talet utan ack.tank. när jag eldar morgon & kväll

Men visst, är det 15grader kallt ute och blåser bra så kommer nog tempen att krypa ner till ca 18grader på morgonen, men har även planer på att byta ut pannan till nåt mer effektivt så småningom.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.