Ja, varför gjuter man in värmeslingorna i plattan?
Kan man inte lägga dem alldeles under parketten, som man gör när man lägger golvvärme på ovanvåningen? Det borde väl vara mer ekonomiskt och bli "snabbare" värme? Dessutom, om rören går sönder, slipper man fräsa bort betongen?

Är anledningen för att värma själva plattan och förhindra fukt? För att rören skall ligga mer skyddade?
 
Nej, anledningen är bara att det är billigare att montera slingorna ingjutna.

Nackdelen med att ha slingorna ovanpå betongen är att kostnaderna för material och montage blir högre. Dessutom bygger slingorna några centimeter på höjden vilket måste (?) kompenseras med högre takhöjd. Fördelarna är förutom de du nämnde att du får en värmeförbrukning i nivå med radiatorvärme och du får en mycket snabbare temperaturreglering än med ingjuten golvvärme. Dessutom har du möjlighet (även om det är milt uttryckt besvärligt) att i efterhand ändra rumsindelningen, t ex om du vill bygga till ett sovrum, och få värmereglering för det rummet.
 
markis skrev:
Är anledningen för att värma själva plattan och förhindra fukt? För att rören skall ligga mer skyddade?
Ja på båda frågor, dessutom är det dyrare ätt lägga den ovanpå.

Vi hade velat ha en konstruktion av värmegolv ovanför armeringen som jag hade sett i Wirsbo sida. Då byggde plattan bara 30mm på rören.
Vår KA rekommenderade att inte göra det, risken är för stor att man skaddar rören om man spikar eller sätter en skruv.
Så för vår del blir det under armeringen. :-/
 
Du menar att det skulle kosta så mycket mer att ha rören lagda ovanpå plattan att det äter upp det man sparar i uppvärmningskostnader?
 
Markis:
Är anledningen för att värma själva plattan och förhindra fukt?
Vare sig du har ingjuten golvvärme eller inte har du fukt i plattan! Den hindras från att förstöra trägolv tack vare ångspärren ovanpå betongen, eller vädras ut via klinkersskarvarna med husets vanliga ventilationssystem.

Har du ingjuten golvvärme ökar fuktigheten i plattan på sommaren när varmt vatten inte längre cirkulerar i slingorna.
 
Markis:
Du menar att det skulle kosta så mycket mer att ha rören lagda ovanpå plattan att det äter upp det man sparar i uppvärmningskostnader?
Troligtvis ja. Men du kan kapa kostnader genom att göra jobbet själv och pressa priserna hos leverantörerna. Men du får svårt att komma ner i samma nivå för montagekostnader som du har vid radiatorvärme.

Du får göra ett val. Ingjuten golvvärme är lika dyrt som radiatorer att montera, men kostar sedan mer energi under systemets hela livslängd. Ovanpåliggande golvvärme har en högre byggkostnad, men ungefär lika låg förbrukning som radiatorvärme. Frågan är hur lång livslängd du kan beräkna efter.
 
Sweli skrev:
Vår KA rekommenderade att inte göra det, risken är för stor att man skaddar rören om man spikar eller sätter en skruv.
Är det inte lika lätt att man spikar eller sätter en skruv i rören på ovanvåningen om man har golvvärme även där...?
 
Det gäller att rita upp ordentligt på golvgipset. En stor fördel är om reglarna till innerväggarna är på plats, så man slipper fästa dem...
 
Det är definitivt ingen fördel ur energiförbrukningssynpunkt (vicke långt ord) med trög reglering. Det finns hur många praktiska mätningar som helst som visar det.

Med radiatorer klarar du av att hålla den inställda temperaturen plus/minus 0,2 grader oavsett köldknäppar eller braseldning. De toleranserna är du inte ens i närheten av med ingjuten golvvärme.

Den ingjutna golvvärmen brukar ha problem under vårar och höstar att reglera temperaturen till den inställda och det kostar energi. Tänk på hur vädret är just nu i stockholmstrakten med 10 minusgrader på nätterna och ett par plusgrader på dagarna i kombination med starkt solsken. Det ställer hårda krav på regleringen.
 
Har du egen erfarenhet av de toleranser du pratar om med ingjuten golvvärme i plattan?
Jag har ingjuten golvvärme och har inga problem med köldknäppar. Det handlar oftas om att man justerar in systemet ordentligt med temperaturkurvor på pannan och rumsreglering för att få ett fungerande system. Det gäller både flödet i slingorna och rumstermostater, beroende på om det är klinkers, trägolv eller annat.
 
Då kan jag bara gratulera dig! Det visar hur viktigt det är att ställa in givarna och styrningen rätt.

Det handlar ju också om hur känslig man är. En kollega på jobbet har ingjuten golvvärme och säger att det inte alls är några problem med temperaturen. "Visst kan det vara kallt på morgonen, men efter ett par timmar är det ju varmt igen" säger hon hurtigt. Hon är så glad att slippa radiatorer.

Det kanske är jag som borde gå nån sorts positivitetskurs? Fast vi ska ha radiatorer. Men mest för utseendets skull. :D
 
Vi har en diff på +/- 0.5 grader, det är väl inte mycket att gnälla om.
Jag kan säga att vi aldrig fryser i alla fall och dom som har varit hos oss tycker att vi har det varmt och gott, särskilt om fötterna. På det hela inte heller någon hög energiförbrukning (frånluftsvärmepump).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.