Fyfan! Det kunde blivit en fin eldsvåda. Tror du ska köpa en lott.

Eller inte förresten, din tur är förbrukad för idag.

Den som placerade trafon där, borde få sitta i stupstocken och skämmas
 
  • Gilla
bygg_jesper
  • Laddar…
Tack Lordi! Hur ska det se ut?

L lordi skrev:
Fyfan! Det kunde blivit en fin eldsvåda. Tror du ska köpa en lott.

Eller inte förresten, din tur är förbrukad för idag.

Den som placerade trafon där, borde få sitta i stupstocken och skämmas
 
  • Gilla
Seaside
  • Laddar…
B bygg_jesper skrev:
Tack Lordi! Hur ska det se ut?
Trafon bör ju inte ligga nergrävd i isolering där den kan bli överhettad. Vet att många lägger den i en av pottorna till spottarna. Vet inte hur lämpligt det är egentligen för det kan ju bli varmt där, men tydligen godkänt iaf.

Själv hade jag nog försökt förlänga VP-rören och monterat trafon på takstolen ovanför isoleringen
 
  • Gilla
bygg_jesper
  • Laddar…
Det där var ett riktigt uselt hemmapul som inte är representativt för läsarna här.

Jag skulle nog vilja placera drivdonet på den varma sidan då de flesta är avsedda för rumstemperatur. Det kan va svårt att hitta en sådan plats. Men då troligen hela systemet behöver ses över så kanske det går att hitta. Man ser inte var de matande ledarna kommer ifrån. Dessa måste ha en kabelskydd. Nakna FK får inte ligga i isoleringen sådär.
 
Själva trafon får absolut inte ligga i isolering så där, den blir överhettad. De brukar innehålla överhettningsskydd som stänger av om det blir för varmt.
 
Såg ut att vara en koppling som gått varm. Men jag tittade lite närmare, och det ser inte ut att vara en koppling där det varit varmt. Men jag får inte ihop bilden med rören och trådarna, den är lite otydlig.

För mig ser det ut som att fas och nolla till 230V sidan av trafon kommer från två olika rör. I så fall väldigt fel. Kan du lägga upp bilder där man tydligare ser hur det är kopplat?
 
Mer bilder. Jag behöver en ny trafo och eventuellt något slags skydd om jag inte kan peta in den i lådan där en av lamporna sitter. Just nu tänker jag LED för att minska brandrisken enligt tidigare kommentarer. Jag tänker också att jag tejpar lådorna ordentligt för att minska risken för läckage av fuktig luft.

Jag vill gärna ha feedback på det här!
 
  • Transformator med anslutna kablar på isoleringsmaterial med sågspån.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • En hand visar en elektrisk transformator och ledningar vid byggarbete, med isoleringsmaterial i bakgrunden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
B bygg_jesper skrev:
Mer bilder
Ser inga bilder.
 
H hempularen skrev:
Ser inga bilder.
Fixat!
 
Byt ut både armatur och trafo när du ändå håller på. Om du är nöjd med dagens belysning skulle jag siktat in mig på ledspottar som ger ca 400lm 2700-3000K 30-50 graders ljusspridning och köpa till passande dimbar LED-driver.

Mvh

Andreas
 
  • Gilla
bygg_jesper
  • Laddar…
Undrar vad som finns där i hörnet av drivdonet som blivit så varmt. Dess varmaste ställe är markerat med en ring och "tc" mitt på transformatorn. Jag tror inte att den har blivit överhettad pga dess placering. Den ska tåla en omgivningstemperatur på 50 grader. Det bör max vara 25 grader där uppe i taket under isoleringen.

Utan det har blivit ett annat fel, som visserligen inte ska få ske så att den blir så varm. Den håller endast IP20 så damm och isolering kan ha trängt in, men frågan hur det kan orsaka ett sådant fel. Så jag tror detta är otur.

För en bättre placering så gäller bara att hitta en... Kanske enklast att följa röret bakåt till matande kopplingsdosa och se vad som går att göra där.
 
Jag håller med Bo att det som hänt antagligen inte beror på placeringen. Det är ju väldigt svårt att veta vad som kan ha orsakat det utan att vi får se kretskortet eller ett kretsschema. Bo har nog mer erfarenhet här, men en ren spekulation,kan det vara en kallödning kanske?

Normalt skulle en förhöjd temperatur bara ge upphov till en förkortad livslängd.
 
Nu vet jag inte storleken på de armaturer som du använder idag, men ett förslag skulle kunna vara: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3285857
De borde vara rimligt liknande den belysningen du har idag även om de ger mer ljus vid full effekt.

Du kan ju surfa runt lite på nätet och se vad du gillar.

Mvh

Andreas
 
Jag tror iofs att det lätt blir över 50 grader om den ligger inbäddad i isolering. Trafon utvecklar ju en del förlustvärme. Men jag håller med om att felställte ser väldigt konstigt ut. Jag trodde först att det var vid inkopplingen av 12v trådarna, innan jag tittar ordentligt på bilden.
 
  • Gilla
bygg_jesper
  • Laddar…
Jag funderar just nu kring två lösningar och är tacksam för input:

- behålla armatur och sätta i LED-lampor och byta transformator, transformatorn flyttar jag genom att skarva sladdarna så att den ligger ovanför isoleringen i en lämplig skyddslåda

- byta armatur till spottar med inbyggd trafo och koppla om på vinden, trafon kommer då att ligga i boxen som nu finns ovanför spotten

Utmaningen med den andra är att det är svårt att hitta spottar som passar hålet 65mm
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.