Buskfyggaren
Vi bor i en bostadsrättslägenhet på 52kvm byggd 1942, tvåvåningshus längst upp. Ventilationen är mekanisk frånluft.

Vi har vad jag tror är en köldbrygga i ett av hörnen uppe vid taket (ytterhörn) i vårat sovrum där det bildas ett litet mögelangrepp, eller i varje fall en missfärgning, på vintern och sen höst. Det har uppmäts höga fuktvärden i hörnet samt att den är 2 grader kallare än hörnet mitt emot som också är ett ytterhörn.

Till saken hör att vi även har problem med kondens på fönsterrutorna vintertid (tvåglas), detta särskilt i sovrummet men även i vardagsrummet. I sovrummet kan det bli såpass att det blir vattenpölar längst ned vid fönstret, fönsterblecket sticker ut ca 15cm utan spalt vid väggen. Det är enbart kondens på morgonen, aldrig när man kommer hem på kvällen.

Kort och gott: min uppfattning är att luftfuktigheten är för hög/ventilationen för dålig. Är det en bra idé att skaffa en luftavfuktare, typ denna https://www.elgiganten.se/product/h...g/SDH20L13E/sandstrom-luftavfuktare-sdh20l13e

Finns det billiga luftfuktighetsmätare att köpa som ger ett någorlunda exakt värde?
 
Redigerat:
Kondens på morgonen påvisar att ventilationen kan vara för dålig. Eller så är elementet under fönstret inte på?
 
L
Att det blir kondens i sovrummet är nog ingen överraskning , ni sover där och andas ut vattenånga , då kan den stiga upp i taket och kondensera i hörnet , eftersom det verkar som en köldbrygga där ( dåligt med isolering på vinden , brukar bli det i takfotens hörn ) en fråga stänger ni sovrumsdörren så förvärras detta , inget luftombyte , ha dörren öppen
Det med kondens i allrummet , hur är tillträde till köket , ni är där , maten lagas , mycket fuktig ånga från matlagning
Till sist och syvenes är det ventilation som behövs
 
Galt
Låter som dåliga ventilationsflöden eller onormal fuktkälla i lägenheten. Har ni kollat om ventilationen har flöden enligt norm? Finns det godkännd OVK och har de kollat er lägenhet då? Finns det någon tilluft? Utan tilluft funkar inte frånluften som den ska.
Ska normalt inte behövas avfuktare i en lägenhet om du inte har någon onormal fuktkälla, typ öppet akvarium, marijuanaodling modell större eller kran som spolar hela tiden.
Du kan själv kolla frånluften lite grovt genom att sätta ett papper framför frånluftsventilerna och se om det sugs fast.
 
  • Gilla
Liteavvarje
  • Laddar…
Buskfyggaren
Tack för svaren, ska pröva den där luftfuktighetsmätaren från Biltema och se vad den ger för värde. Någon abnormal källa till fukt finns inte i lägenheten, vi brukar ha en liten glipa öppen på sovrumsdörren men kanske skulle ha den helt öppen? Det finns spaltventiler i fönsterna i sovrummet, annars har vid frånluft i hall och badrum.

Vi upplever inte luften som "tung" eller stillastående.
 
L
Om den frånluften är stor , drar det in fuktig och kallare luft från utsidan , öppna gärna sovrumsdörren helt , ni stänger in luften annars , det blir ingen cirk
 
Buskfyggaren
thomas33 thomas33 skrev:
Välkommen till ByggaHus!
Börja med att köpa en luftfuktighetsmätare (Hygrometer) och se vad den ger för värde. Finns bla på Biltema [länk]
och den ger tillräckligt exakt värde för att se hur fuktigt det är i lägenheten.
Har inhandlat den där fuktmätaren nu.

Under dagen vid "normalt handhavande" av lägenheten vilket innefattade dusch och matlagning samt sporadisk vädring visade den 52-54% luftfuktighet, på morgonen när vi vaknade var den på 68%, vilket även var maxvärdet som den uppmätt under natten. Normalt?

Mätaren stod i sovrummet hela tiden, temperatur på 21c.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.