M
Kära nån så mycket det kommenteras!

Men det är väl så när man vågar testa något annorlunda, då är det många som gärna säger vad de tycker. Kör hårt! Jag har tänkt på de här frågorna ett par vändor innan huset började byggas.

- angående brandsäkerhet så är all cellplast täckt i 12 mm magnaboard (extra brandklassad skiva), gips (som också är brandsäkert) eller MDF runt t.ex fönster. Så här tänker jag: Det är ett faktum att cellplast brinner som tusan och blir riktigt otäckt om det tar sig. Alltså så behöver jag tänka extra mycket på brandsäkerhet här hemma. VI kommer ha flera brandvarnare som är sammankopplade, brandsläckare på varje plan + att vi kommer prata igenom ordentligt och se till att det finns bra och snabba flyktvägar vid en eventuell brand. Jag kanske är slarvig, men jag hade nog inte gjort det jobbet lika grundligt om inte jag hade byggt i cellplast och blivit medveten om riskerna. Vårt hus börjar inte brinna lättare än ett trähus, men om det väl tar fart så ska man ut. Men det ska man ur ett trähus också, så vet inte om det är en sån enorm skillnad egentligen.

- vi gillar platt tak på det här huset. Vi tycker designen är snygg, och konstruktionen är testad för att klara 2 ton / m2, så vi kommer inte behöva skotta snö. Och taket lutar, fast det är låglutande. Och vad jag ser runt om i Sverige så verkar 95 % av alla hus som byggs ha snedtak så atteh... Skulle nog inte säga att det är så vanligt.

- ja, vi klarade energiberäkningen med 15 kw/h per år, så varför skulle de inte godkänna luft/luftvärmepumpar? Vi har ju också en kamin som sekundär värmekälla. Dessutom två värmepumpar på huset. Fattar inte skillnaden mot att ha en frånluftsvärmepump? Tycker att energiberäkningen på 40 kw/h per år är imponerande med tanke på alla fönster och att vi faktiskt "bara" har 200 mm isolering i väggar och golv.

- angående ventilationen så har vi satt upp två st fläktar i badrummen som går att ställa in på olika luftflöden. Det innebär att vi kan beräkna luftflödet så det passar med hur mycket indolen förbrukar när den gör varmvatten. Ägare av liknande manicker verkar inte uppleva problem med kallras.

- angående hur länge vårt hus kommer att hålla så finns det SIPS-hus som konstruerades 1967, och det står kvar idag. Ett hus som konstruerades 1947 plockades isär 30 år senare och man konstaterade att huset hade behållit sin ursprungliga styrka förutom skivmaterialet som då var gjort av kartong. Vad jag har läst om cellplast så är det att det konsumeras vid kontakt med solljus bl.a. Eftersom all cellplast är inbyggd så är det inget problem. Jag kan lova att det inte kommer att ätas upp av varken myror eller råttor. Allt är som sagt inbyggt, och dessutom så har vi panel som är bränd som är helt ointressant för skadedjur. De gillar inte kol.


Vi skulle ju också kunna prata om fördelarna istället för att fokusera på det negativa.

- Rätt cellplast är okänslig mot fukt, så mögelskador torde vara ett minne blott i dessa hus. Vår grund är antagligen ganska mycket mer fuktsäker än till exempel en platta på mark.

- Man kan bygga former som är besvärligt med trä. För att kunna göra vårt utskjut hade det krävts limträbalkar av massiva mått. Här är det bara att skicka ut den. Materialet är bärande och styvt i sig själv.

- Vår konstruktion är helt fri från reglar vilket gör att det inte finns några köldbryggor.

- Risken för att huset är slarvigt isolerat är också minimerat i och med att väggblocken redan är klarisolerade. Om byggarna slarvar med isoleringen så kan ett vanligt hus bli avsevärt mycket sämre isolerat än utlovat.

- Flexibilitet i ex. fönstersättning.

- Snabb byggprocess vilket kan hålla ner priserna. I vårt fall så har de pengarna gått till att få en högre standard inne och ute.


Några avslutande ord kan ju vara såhär också. Alla byggmaterial har sina fördelar och nackdelar. Själv så tycker jag att fördelarna med SIPS är klart övervägande. Alltså, saker och ting händer med hus, man kan aldrig gardera sig fullt ut mot elände. Ingen har några problem med att man måste dränera om gamla källare som stinker av mögel, men att köpa ett nytt hus byggt i cellplast är förenat med livsfara.

Här finns en intressant tråd med lite olika vinklingar om cellplast som byggmaterial:

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=120131.0


Ha det bra! // Husägaren.
 
M
Btw så lovar vi att lägga upp bilder när det börjar bli mer klart! Det kommer att bli så fint. Jag älskar ju designen helt förvånansvärt. Apropå "raka linjer" så sticker dessa raka linjer ut på ett mycket fint sätt i vårt bostadsområde. De sneda husen säger inte så mycket om du frågar mig. De är lite mer anonyma... Och de får de gärna vara om de vill det. Smaken är ju som bekant olika. Tror att man älskar eller hatar vårt hus. Det lämnar åtminstone ingen oberörd.
 
Jag är tokavis på detta hus nu 😀😀

Appropå cellplast(frigolit) så är d ju som ägaren säger - UT ska man ur vilket hus d än gäller, tror att många tänker på omfattningen av brandens skada på huset och att det skulle bli mer att restaurera upp pga cellplasten - men grund och stommen/reglar av stål lär ju stå kvar ☺️ Nog mindre material att byta än vid alla rökskadade(plastgifter) trähus vi har..

Hoppas verkligen ni får det gott i ert fina drömhus ni förverkligat!
 
Marc Linder skrev:
Btw så lovar vi att lägga upp bilder när det börjar bli mer klart! Det kommer att bli så fint. Jag älskar ju designen helt förvånansvärt. Apropå "raka linjer" så sticker dessa raka linjer ut på ett mycket fint sätt i vårt bostadsområde. De sneda husen säger inte så mycket om du frågar mig. De är lite mer anonyma... Och de får de gärna vara om de vill det. Smaken är ju som bekant olika. Tror att man älskar eller hatar vårt hus. Det lämnar åtminstone ingen oberörd.
Ser fram emot mer bilder. Kul att ni delar med er och ger bra svar på alla funderingar också. :)
 
K
Jag är ju intresserad av naturmaterial som isoleringsmaterial och alla naturmaterial jag tittat på får brandklass E - samma som frigolit.

Det gäller de flesta material från skivor som isolina och thermo-hanf till rent naturmaterial som lösa hampfibrer och kutterspån.

Jag antar att EU som kostar många miljarder om året har bra koll på brandskydd.

Men skulle mina ev. hampskivor brinna så här bra?
https://omvarldsbevakning.byggtjans.../brandklasser-for-isolermaterial-ifragasatts/

Intressant är ju att det finna cellplast som uppnår klass B vilket är i klass med glasull... har ni koll på vilken frigolit ni har i era byggnader?
 
  • Gilla
Blwrgrl
  • Laddar…
K
Blwrgrl skrev:
Ska försöka att inte om d gör dig sur - kul att få veta att stål tappar bärighet! Då vet jag det nu. Gäller det även armeringsjärn? Kanske TS användt fel uttryck vad d gäller stål
Stål förlorar snabbt sin bärkraft. Det var därför world trade centers tvillingtorn föll samman så snabbt som de gjorde. De klarade smällen när flygplanen träffade och borde klarat en del brand. Men stålstommen kollapsade tidigare än beräknat eftersom branden blev så okontrollerbar
 
  • Gilla
Blwrgrl
  • Laddar…
Kallebo skrev:
Stål förlorar snabbt sin bärkraft. Det var därför world trade centers tvillingtorn föll samman så snabbt som de gjorde. De klarade smällen när flygplanen träffade och borde klarat en del brand. Men stålstommen kollapsade tidigare än beräknat eftersom branden blev så okontrollerbar
Gäller d även när det svalnat igen? Eller har det tappat formen totalt då?
 
Rackarns intressant bygge och kul att någon vågar att testa nya idéer!
Trevligt att byggarna själva är med i diskussionen och delger sina synpunkter och avvägningar.

Jag är själv inne i planeringsfasen för ett bygga ett riktigt ”lågenergihus”.
Vilka husleverantörer är det som erbjuder en massiv cellplastkonstruktion?
Själv har jag hittat till Prefabriken, Novasip och Ziphouse.
Vilka fler finns?
 
Språkministeriet skrev:
Cellplast! Det heter cellplast. Varför säger alla frigolit? Som att säga Volvo om alla bilar.
I min värld heter det Styrox
 
  • Gilla
Finndjävel och 1 till
  • Laddar…
Kallebo skrev:
Volvo?
Snarare finlandssvensk.
 
  • Gilla
Kallebo och 1 till
  • Laddar…
Bra inlägg, även om skribenten inte vågade stå med sitt nick (som han troligen har här..:D)
 
AXS
M
WilleR skrev:
Bra inlägg, även om skribenten inte vågade stå med sitt nick (som han troligen har här..:D)
Vad menar du med det?

Bottenplatta och tak är gjorda av cellplast + aluzink, men de är också inklädda i gips (tak), osb (golv) eller osb + gips.

Jag raljerar nog mest över tonen hos vissa som kommenterar. De verkar liksom vara riktigt glada över att få påpeka svagheter eller säga "aha de har inte tänkt på det här! Nu kan vi plocka ner dem på jorden" Lite som skvallertidningar. Man vill gärna gotta sig i andras "olycka". Men det var långt ifrån alla som kommenterade på det viset.

Du som skrev detta senaste inlägg om brandsäkerhet, vad skulle DU göra om du var jag? Du skulle ju säkert aldrig bygga ett hus av sips, men sätt dig in i min situation och kom med något bra tips. Det skulle jag uppskatta!

- jag har inte letat runt så mycket efter olika firmor, det klickade direkt med Prefabriken för mig!

Om ni är intresserade av bilder och övrigt så kan ni följa @reednil på Instagram eller kolla in min youtube kanal marcandthematron. Där hamnar det diverse filmer om diverse saker.
 
K
Du är inte inloggad utan skriver som gäst, vilket gör att man inte kan följa din aktivitet i andra trådar eller skicka meddelanden till dig.

Edit: Tråkigt att folk är så negativa. Försök släppa det annars kan ni aldrig slappna av i huset.

Finns det fortfarande möjlighet skulle ni kunna lägga på ytterligare ett lager gips för att förlänga tiden för utrymning. ..
 
Redigerat:
  • Gilla
Blwrgrl och 1 till
  • Laddar…
Jag har raderat inlägg från den otrevliga gästen. Det är samma diskussionsregler som gäller i artikelkommentarer som i forumet, att man ska diskutera sakligt och vara trevlig. Fortsättningsvis vill vi bara ha kommentarer från inloggade här.

När någon är sådär negativ till en byggmetod kan man ju misstänka att det är en försäljare av någon konkurrerande produkt.
 
  • Gilla
Blwrgrl
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.