Hej!

Jag ska lägga om taket och undrar om det är bättre att ta bort avloppsventilationen genom taket och istället sätta en avloppsventil på vinden. Man slipper ju en ev. läckagekälla och är det inte lite trixigt att få röret där pannan hamnar (har idag shingel och ska lägga betongpannor).

Mvh
 
Ja, det är en bra idé. Se bara till att du har möjlighet att komma åt ventilen på vinden för rengöring och översyn. Det kan hamna bôs i ventilen som gör att den inte sluter tätt. Du kan då få lite obehagliga avloppsdofter i huset.
 
Paratar du med en rörfirma är det ingen rekommenderar dig att sätta luftaren på vinden. Den skall ut genom taket. Ett tag satte man en frigolitmössa på vindsventilen, men det fungerade inte särskilt bra.
 
Hm...låter som det bästa trots allt är att släppa ut det som idag.

finns det någon bra anslutning att "docka" på röret?
Jag menar kapa av röret en bit upp inne på vinden för att sedan ha någon böjlig del för att kunna pricka betongpannan med luftningen.

Går det med vanlig armerad ventilationsstrumpa/slang?
Någon som gjort något liknande, borde vara en hel del som lagt om tak från papp/plåt/shingel till pannor?

 
TACK!

Det är benderspannor jag ska ha.
 
Avluftare på vinden funkar bra. Ett vanligt fel är att man använder en för "stor" ventil vilket gör att den inte fungerar tillfredställande
 
ridgid skrev:
Avluftare på vinden funkar bra. Ett vanligt fel är att man använder en för "stor" ventil vilket gör att den inte fungerar tillfredställande
Javisst, de funkar så länge de funkar. Men frågar man en rörfirma så avråder de, när de kärvar ihop och släpper ut fuktig luft på vinden så kan det gå fort med mögelangrepp.

/ Kai
 
Nja det är nog inte så många firmor som avråder att sätta en luftare på vinden. Anledningen till att dom ev inte skulle fungera är som sagt att dom är feldimensionerade
 
ridgid skrev:
Avluftare på vinden funkar bra. Ett vanligt fel är att man använder en för "stor" ventil vilket gör att den inte fungerar tillfredställande
Hur kan ventilen bli för stor? ???
 
Ventilen "blir" för stor iochmed att den som satt ditt den använt en ventil som är dimensionerad för en större avloppsanläggning (tex till ett flerfamiljshus, 160 stam)
Normalt sett i enfamiljshus brukar det vara en 110 stam och låt säga 2 toaletter. Då använder man sig av en ventil som är anpassad för den gasmängd (=undertryck) som bildas där. Är ventilen överdimensionerad (för stor) så orkar den inte suga in ngn luft och vattenlåsen sugs ut istället. Är den däremot för liten så kan den fastna och släppa i sitt "öppet" läge och släppa ut "elak lukt" på vinden.

Det har varit en del problem med vissa typer av ventiler (tex durgo)
 
Och hur stor är en "normal" ventil för ett enfamiljshus?
 
Den del av avloppsröret som från innertak och till yttertak/skorsten och exponeras på vinden.

Ska det isoleras?
 
Hur är det med frostrisken? På Durgos hemsida säger dom att ventilen ska placeras frostfitt. Jag ringde dem och då sa som att is kan försämra tätningen. Det är inte några större problem eftersom vi har bra luftgenomstömning på vinden där ventilen ska ut. Någon som har erfarenheter av detta?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.