Det är populärt med loft för sovutrymmen m.m. och dessa kan till stora delar ha ståhöjd och även täcka en betydande del av byggnadens yta.

Det är också populärt med tvåvåningshus där delar är öppna från bottenplan och upp i nock, även då större delar av byggnadens yta.

Hur avgör man om en byggnad med säg hälften av ytan öppen är ett tvåvåningshus eller ett enplanshus med loft?
Har aldrig hört om någon definition eller regler för vad som får räknas som loft utan att bli ett våningsplan. Men det kan ju bli helt avgörande för vad man får bygga inom en viss detaljplan.
 
Jo det finns en definition som fungerar i några av fallen iallafall. Det handlar om att en våning skall ha väggar av en viss höjd. Så har du ett 1,5 planshus med förhöjt väggliv där förhöjningen är mer än 70cm (är väldigt osäker på siffran). Då räknas det som en extra våning. Och är då inte tillåten om det. plan föreskiver max en våning, även om man klarar det inom gränsen för byggnadshöjd. har för mig att det är fler faktorer som kombineras i definitionen.
 
Låter vettigt.
Jag tänkte inte alls på väggen som en faktor, men det känns spontant som en relevant aspekt.
 
Enligt "nya pbl" gäller följande

Det finns bara 1 och 2 vånings hus. 1,5 existerar inte i plan och bygglagen.

Den övre våningen blir våning om understående kriterier är upfyllda, annars är den biyta.
*Höjden innergolv till innertak är 1900mm eller över.
*Höjden på ytterväggen är över 700mm mätt från övervåningens innergolv till överkant på yttertak. (Med normal tjocklek på takisolering och en över 30graders takvinkel blir det max ca 30cm innervägg, knappt värt besväret)
 
  • Gilla
Räknenisse
  • Laddar…
Ett tvåvåningshus utan mellanbjälklag (maffig takhöjd/öppet till nock) blir per definition ett enplanshus, i detta fallet blir det byggnadshöjden (som ofta regleras i planen) som blir avgörande för hur högt man får bygga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.