2006 byggde Michael och Rebecca Malmborg i Lidköping Skandinaviens första passivhus. Efter åtta år kan de konstatera att entusiasmen kring att leva med nära noll-förbrukning har avtagit med åren.

Du kan läsa artikeln här: Erfarenheter av passivhus
 
låter ju inte så imponerande med passivhus som drar 7500 kwh per år i fjärrvärme + tvingas att ha glödlampor för värmens skull. jag värmer upp nästan dubbla ytan "inte passivhus" med bergvärmepump för samma kwh. och då kan jag även ha bara led belysning utan att frysa :)
 
Kan bara hålla med, det är ju skit dåliga siffror. Mitt hus från 1939 som nästan helt saknar isolering förbrukar mindre per m2 med BVP.
 
L
Om man läser artikeln så står det ju faktiskt "Utslaget på ett år räknar de med att UPPVÄRMNINGEN blir cirka 2 500 kilowattimmar." Inte 7500 som "daugaard" skriver i sin kommentar. Men det är klart- kostnaden kan ju också bli 0 kr om man ha en egen skog och värmer sitt hus med ved från den. Det mesta här i världen är relativt...
 
fortfarande 7500kwh / år i fjärrvärme. "läskunnig :)"
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
daugaard skrev:
fortfarande 7500kwh / år i fjärrvärme. "läskunnig :)"
Som förklaring
"Under de åtta år det bott i huset har de haft en total fjärrvärmeförbrukning på cirka 60 000 kilowattimmar"
Dvs 60 000kwh/8 år = 7500 kwh/år :)
2500 var själva uppvärmningskostnaden per år som dom beräknade - man får ihop dom siffrorna då dom skriver 12-14 kwh/dygn för varmvatten (dvs ca 5000 kwh/år)

Detta är då varmvatten och vattenburen värme, men exkluderar el i form av tex vanliga glödlampor osv som ger värmetillskott (som i de flesta hus)...
Man kan ju inte jämföra hur som helst dock med "gamla" hus, utan ytan (förstås) och också om man har samma familjesituation etc (ett par tonåringar och 22 grader inomhus) spelar ju in.

/K
 
klaskarlsson skrev:
...
Detta är då varmvatten och vattenburen värme, men exkluderar el i form av tex vanliga glödlampor osv som ger värmetillskott (som i de flesta hus)...
Man kan ju inte jämföra hur som helst dock med "gamla" hus, utan ytan (förstås) och också om man har samma familjesituation etc (ett par tonåringar och 22 grader inomhus) spelar ju in.

/K
Den enda korrekta jämförelsen i min mening om man skall gå in och nagelfara "passivhus"-begreppet, eller det lite luddigare "lågenergihus", är att räkna med all utifrån tillförd energi, om det så må vara i form av el, gas, ved och/eller fjärrvärme.

Att räkna bort glödtrådslampor, brödrostar och tonåringars duschande är bara fånigt.
För varför bygger man ett "passivhus" över huvud taget om man ändå spolar ut allt man har sparat genom avloppet?

Nej, läs av elräkningen, gasräkningen, fjärrvärmeräkningen och uppskatta vedförbrukningen och presentera summan. Punkt!

(Här går det knappt 5000 kWh el och ca 450 kWh björkved (0,5 m3) per år på 108 kvm och två pers. Punkt :) )


(Bra tabell för att uppskatta energiinnehållet i veden för oss braseldare:
http://www.radron.se/Upload/Pdf tidningen/radron_8_2012_ved.pdf
Men en kubik stjälpt ved kostar inte 700 kr här utan högst 500 kr)
 
Enligt definition så är ju inte huset ett passivhus med de siffrorna så att kalla det för det är bara tramsigt. Eftersom fastighetsel tillkommer för drift av ventilation m.m. så hamnar siffrorna farligt nära gränsen för eluppvärmda hus (värmepumpar av diverse slag eller direktverkande) i klimatzon III (södra Sverige). Att de sedan valt att ha 22 grader varmt förklarar inte allt då detta kanske kostar 10-15 % extra i värmebehov.
 
Med de energitillskotten känns det inte som ett "passivhus"?
När man samtidigt tillåter "tonårsduschande" och antikt glödljus, då vete....
Vi gör av med ca 10 000 kWh per år på 158kvm, hus byggt -69...Uppvärm+ hushållsel..
Fast vi saknar ju tonåringar hemma

Ingen som läst om Wolgast hus i Uppsala. Förmodligen Sveriges första riktiga lågenergihus?..
 
Någon som har koll på prisskillnaden mellan ett passivhus och ett lågenergihus? Det är kanske som att fråga hur långt ett snöre är.
Men frågan är vad som är lönsammast i längden? "normalhus" med bergvärme eller passivhus om man nu ska ha samma inomhusklimat?

(off topic men jag kör också BARA glödljus i de flesta lampor pga mycket behagligare ljus med korrekt färgåtergivning)
 
Bara skämta lite... Men dom som råkade ut för några kompressorbyte eller andra svindyra reparationer av 'riktiga' värmesystem hade kanske önskad direktel istället.
 
G
Det är märkligt att nationella krav för täthetsprovning enbart finns på passivhus. Det borde absolut införas på alla hus som byggs. Även på hus som renoveras till FTX.
Installeras FTX-ventilation i ett nytt hus rekommenderar man ett maxläckage genom klimatskalet på 0,3 l/s.m2 (sp) eller 0,6 l/s.m2 enligt boverket.

*** redigerad av moderator, reklam ***
 
Redigerat av moderator:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.