Hej!
Vi behöver lite tips. Vi håller på att bygga hus i ett backigt område med stora nivåskillnader. Grannarna ovanför har fyllt upp sina tomter rejält och det innebär att det finns en slänt (två grannar) som sluttar ned mot vår tomt. Det här såg vi inte riktigt innan vi påbörjade markarbetet för det var så mycket sly och ber i vägen. Men nu är det som det är.
Någon som vet om man behöver ha kommunens tillstånd för att bygga en sån slänt, kan man begära av kommunen att de sett till att det blivit snyggt gjort? Vill helst inte börja bråka, men rätt ska ju vara rätt.

Slänterna är ju inte så fina, mest ogräs och sten, men de är mestadels på grannarnas mark, även om de inte ser dem. Jag gissar att man inte kan begära att grannarna ska sköta slänterna. Vi har lagt stora stenbumlingar längs ner och gjort en platå inne på vår tomt, det blir snyggt men längst bak i platån skulle jag vilja sätta något slags skydd för att slippa se resten av slänten, som är cirka 2-3 meter hög och väldigt brant. Tips på vad man kan göra? Snabbväxande tät häck Staket? Spaljé?
Det behöver nog vara 1,5 meter högt ungefär
 
All nivåändring över 50cm kräver marklov
 
Deu menar för grannarnas del... de har säkert fått lov när de höjde tomten... men an kan ju inte vara säker. Är de tkommunen som utfärdar marklov?
 
Precis, trodde det var deras höjningar du menade...

Kommunen utfärdar marklov ja.
 
Tack för svar
Får kolla med kommunen om de fått lov då... det har de säkert och då har ju kommunen godkänt slänten, som bleb rätt ful för oss
Och marken är ojämn så det är svårt att veta hur mycket de egentligen fyllt ut
 
Börja med att snacka med grannarna. Om det är som du säger så lär de inte störas av en 1.5 m hög skapelse i botten av deras 2-3 m höga slänt, men det är ändå god ton att diskutera igenom vilka alternativ ni har och om de har några synpunkter - så slipper man sura grannar i ett senare skede!

Låt säga att de sen inte har några synpunkter på om du gör häck, spalje, mur eller plank, så länge det är mindre än 2m. Då är nästa steg att kolla med kommunens bygglovsavdelning om det du vill göra kräver bygglov, och isåfall söka det.
 
ok tack... jag funderade ju mest på om deras slänt, som gjordes för flera år sedan är okej... nej d ebord einte ha synpunkter på om vi sätter upp något, men självklart ska vi fråga
 
Du kan ju alltid begära ut deras bygglov från kommunens arkiv och se om de tagit med och fått lov till släntningen där.
 
harry73
Kanske går det att övertyga grannarna att plantera något underhållsfritt på slänterna, så att det inte kostar dig tomtyta.
 
sant... eller någon annan som har förslag på något snyggt man kan göra? spalje`klängväxter
 
Vi har också en slänt på vår tomt ner mot våran granne. Det är vi som ligger högre. Enligt byggnadsnämnden i vår kommun och fler som vi pratat med så är det det som ligger högre upp som är ansvarig för slänten. Så med andra ord så ska era grannar se till att det ser snyggt och prydligt ut.
 
Varför inte sätta ett gäng rejäla buskar som döljer slänten?
 
Tack för svar allihopa. Nu lutar det åt att vi köper buskar och sätter en häck i nedre delen av slänten. Funderar även på att be grannarna om att hålla efter slänten, men det känns ju som ett lite trist ämne för första kontakten med grannen... Kan nog bli trevligt med buskar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.