Hej,

Vi har i släkten ett 100år+ gammalt träskåp från Skåne, det är ommålat men väldigt fint samtidigt som det har ett sentimentalt värde.

Nu ska det flyttas igen och skåpet kom kommer inte komma in i mina föräldrars lägenhet, pga. En spiraltrapp. Jag undrar därför om det är möjligt att låta en möbelsnickare dela skåpet på mitten? Plugga underdelen så att man kan sätta ihop det igen efter flytten kanske förstärka med några beslag på insidan för stabilitet.

Detta är inte mitt område, men jag tycker det borde gå, dock är min far inte lika övertygad.
Pengavärdet är inte det viktiga, det viktiga är att det finns kvar.

// mvh Erik
 
  • image.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • image.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Frågan är om det är vettigaste sättet att dela det, det beror ju väldigt mycket på hur det sitter ihop.

Ska det delas i en övre och en undra halva så antar jag att det måste sågas, sågar man försvinner det material (sågklingans bredd) och det behöver väl fyllas ut igen för att inte höjden ska bli fel. Sen kommer det ju antagligen att flisas en del längs snittet så det kommer behöva slipas, spacklas och målas.

Går det inte att få in genom en balkongdörr eller fönster? Hyra lyftkran blir nog billigare än att dela på skåpet.
 
Har ni pratat med några erfarna flyttgubbar, du anar inte vad de kan få otroliga saker igenom trappor dörrar osv, med bara erfarenhet, och ett par bärselar.
 
  • Gilla
Heggeland
  • Laddar…
Hur är skåpet sammansatt? Kanske det går att plocka isär? Lyfta av "taket" och ta loss sidorna à lá AEKI … :rolleyes:
 
Ett väldigt fint skåp. Lite festligt att dörrarnas spegel inte följer dörrens runda överkant.

Det är klart att det går att dela. Med tex en japansåg så försvinner inte så mycket material 6-8 tiondelar Förslagsvis gör man det ovankant skivan.

MEN ett så fint skåp som är daterat står det 1727? och i det skicket måste vara värt lite pengar har ni kollat det!.
För om det delas på självklart ett fint sätt så bör det påverka det ekonomiska värdet kan man tycka. Och för framtiden kanske det inte är en optimal lösning.
Annars se ovanstående inlägg.

Pär
 
Redigerat:
Jag hade öppnat skåpet och kollat konstruktionen från insidan. Kanske syns det om det är delbart då?

Annars, prova dörrar och fönster. Och kom ihåg att det inte är jättemycket jobb att lyfta ut en fönster- eller dörrkarm.
 
Mitt första tips är- SÅGA INTE ISÄR DET!!! Se över andra alternativ, t.ex lyfta in det med kran som föreslagits tidigare. En fördel med gamla möbler (om dom inte "reparerats" i ett senare skede) är att dom är sammansatta med animaliskt lim. Animaliskt lim går att lösa upp med vatten, hela konstruktionen går alltså att plocka isär relativt enkelt. Om skåpet inte går att flytta in i sin helhet hade jag valt att kontakta en möbelkonservator som förhoppningsvis kan bistå med en enkel och smärtfri lösning.

Sista tipset -SÅGA INTE ISÄR DET!!!
 
  • Gilla
cpalm och 3 till
  • Laddar…
Hemmakatten
Bodde för många år sedan i en tvårumslägenhet med balkong. I lägenheten ovanför bodde en man som var anställd sångare på Operan i kören. Var uppe där vid något tillfälle och i vardagsrummet stod en fullstor flygel som varken gick in i hissen eller uppför trapporna. Han hade låtit ta bort hela fönsterpartiet vid balkongen och en kran lyfte in flygeln. Förstod aldrig ens hur man kunde få in flygeln över balkongen in i rummet, men uppenbarligen gick det.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.