Hoppas att det finns en kunnig hantverkare bland våra medlemmar eller någon som känner någon.

Gärna en gammal hantverkare som kan gamla golv sen förra sekelskiftet.

Min granne ovanför skadade ett vattenrör vid en badrumsrenovering och hela min hall samt delar av sovrummet
översvämmades av 10 cm vatten. Lyckligtvis är huset gammalt (1906) så vattnet rann ner ganska snabbt.

Det finns försäkringar på det hela, min egen, grannens samt firman som skadade röret. Parketten är fiskbensmönstrad
massivt ek original sen huset byggdes som är (var) skitfin. Tre lägenheter under min blev skadade. Jag frågade projektledaren till firman som orsakade skadan (i närvaro av en styrelsemedlem: "ni lägger väl tillbaka samma parkett", "ja visst, självklart". Senare ser jag att de jobbar i lägenheten under min
med en kofot och bryter upp parketten med våld så de trasiga bitarna flyger upp i luften all världens väg. När hantverkaren kommer till min
lägenhet med kofoten i högsta hugg frågar jag "ni lägger väl tillbaka samma parkett". "Nej, såklart inte, här ska det
läggas en ikea parkett". Jag: "Uuuuuuuut härifråån!!!"

Lång historia kort: jag ringde till 5-6 parkettfirmor och alla sa att man kan lägga samma parkett tillbaka, lite jobbigare, lite
dyrare men så gör man. Till saken hör att när hantverkaren hos mig blev tillfrågad om golvet i lägenheten under svarade han
"det var tjocka fina ekplankor, hade kunnat slipas 3-4 gånger till". Den parketten åkte i soporna, jag tycker det är
kriminellt att göra så. Men det är jag det. Jag har t.o.m fixat offert från en parkettfirma till mitt f-bolag för att göra jobbet.
Men allt ska fixas billigast-billigast möjligt så jag åker nog på en faktura. Till och med fick jag höra att skadeståndslagen säger att de ska bygga åter det de förstörde "med moderna metoder" vilket innebär någon nytillverkat skitparkett.

Under grannens parkett (efter borttagningen) ligger vanliga träplankor. Och under det har jag förstått är det grus och
sedan betong. Jag vet att min parkett är spikat men vet inte om det även är limmat.

Vad jag behöver:

1) Kontakt med en kunnig hantverkare som kan de här gamla golv och kan ge mig (i telefon eller pm) kunskap och fakta att argumentera med försäkringsbolag och hantverkare.
2) Finns det andra sätt att sanera än att lyfta hela golvet? Kan man inte avfukta på annat sätt, till exempel lyfta vägglistorna och ventilera från sidann eller på annat sätt?
3)Alla tips på vad jag ska tänka på är jag oerhört tacksam för.

Jag har haft fläktar och öppna fönster/dörrar i tre rum (tömda på allt) i snart 72 timmar, skadan inträffade den 11/9 kl 13 och golvet börjar se riktigt bra ut förutom att den "lyfter" sig några tiondels mm i kanten på varje parkettskiva. Oavsett vad så ska golvet naturligtvis på slutet slipas.

En pikant aspekt är att i och med att golvet är 100+ år gammal betraktar försäkringen det som en "gammal" sak och ersättningen faller dramatiskt. Man drabbas ALLTID på något sätt har jag fått veta, även om en annan är skyldig till skadan Värt att reflektera över.

PS: bilderna på det vattenskadade golv tagna på två olika ställen med olika belysningar i verkigheten ser de likadana ut, i hallen är det mindre parkettskivor än i sovrummet (ljusa bilden).

353ca2s.jpg
4tm5h3.jpg

En annan fråga är om de kan tvinga mig att ersätta parkettan annars "sprider" mitt golv mögel till omgivningen. Finns det något instrument som man kan mäta fukthalten (under golvet) med?
 
  • WP_000133 - Copy.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
usch vad tråkigt. Ta bort golvlist för att underlätta uttorkningen....
Blev det inte bergochdalgana av golvyta så tror jag det finns hopp
lycka till med att behålla din fina parkett
gaia
 
Är det så mycket vatten måste golvet bort tyvärr... Vi hade samma sak när vi bodde i en sekelskiftes lägenhet.
De försökte återvinna våra stavar men det gick inte eftersom de var för sköra och inte gick att få bort utan att de sprack ändå upp.
Vi fick nytt "rustik" sortering som slipades, behandlades med något medel och sen lackades. Det såg ju förstås nyare ut eftersom det var helt jämnt och den gamla eken var lite mörkare men annars var det ändå överraskande lika.
 
OK, det finns en firma som var och inspekterade golvet och ska lämna offert på att ta upp parkettstavarna försiktigt men du menar att i ert fall så misslyckades det. :surprised: Vad jag förstår de små ekstavar som spikades på ett underlagsgolv av bräder kan, om man är försiktigt tas upp. Allt är trä så jag tycker och har blivit informerad om att det kan ventileras och avfuktas utan att ta upp golvet. Vad jag förstår handlar det om grus, bräder och parkettstavar. :confused: Fler som har tips eller erfarenhet?
 
  • Gilla
lpp
  • Laddar…
Ja, spikarna var lite rostiga /ojämna och när de försökte få upp dem så sprack många sponter och många stavar sprack hela vägen upp till "ytan" eftersom de var så torra/sköra.
 
OK tack för info. Vad jag förstår är parketten spikad med skråspikning; med spik som gjordes osynliga genom att de slogs in i golvbrädernas kant, med din förklaring kommer jag be firman vara ultraförsiktiga. Det är nästan bättre att kapa spikarna än att försöka bända upp sponter/stavar för att få upp rostiga/ojämna spikar. Tack det var värdefullt info.
 
Redigerat:
Min gamla chef gjorde ett liknande jobb, plockade upp en massa kvm parkettgolv som han la på strö för att torka.
Sen la han tillbaka det och slipade och lackade.
Går säkert bra om man är mycket försiktig och man måste märka stavarna mot frisen, du får nog räkna med att endel kommer att gå sönder
 
För ca 20 år sedan hade jag en liknande vattenskada där ett rör sprang läck på 2.a våningen. Varmvatten rann genom två trossbottnar från 2.a våningen ner i källaren under en hel dag när vi inte var hemma. Taken var gamla med stuckaturer och golvet på 1.a våningen genomgående fiskbensparket på hela våningsplanet.

Trossbotten är parket, trägolv, lerfyllning, blindbotten i trä, träundertak, vas och puts.
På den tiden ansåg försäkringsbolag, byggare och sanneringsfirman att man skulle försöka rädda så mycket som möjligt.
Det man gjorde var att underifrån i källaren borra ett antal hål och via dom blåsa in torkad kall/rumstempererad luft med övertryck i trossbotten. Detta gjorde att man sakta kunde torka ner allt fuktigt i trossbotten utan att öppna upp trossbotten. Man hade hela tiden kontroll via mätpunkter på vilken fukthalt man hade i de olika delarna. På själva våningsplanet gjorde man samma sak genom att blåsa in torkad luft i rummet för att på så sätt långsamt få ner fukthalter. Denna långsamma process gjorde också att parketgolvet klarade sig och till slut enbart behövdes slipas om.
Men det tog lång tid, jag tror ett par månader.
2.a våningsplanet öppnades på vanligt sätt och torkades men där fanns ingen parket som behövde sparas.

Kontenta: Det går att rädda det mesta om man gör rätt från första dagen. Vi hade hjälp av bra byggnadsvårdare och bra försäkringsbolag som var med på det hela från dag 1.

Och att man förstår att det är inte värmefläktar man ska ösa in det första man gör, för det skadar ofta mer än gör nytta. Utan använder olika modeller av avfuktare för att få ett kontrollerat förlopp.
 
Redigerat:
Är det BRF eller hyreslägenhet??
 
Tack oceanis för din redogörelse. Det är brf och trots de bästa avsikterna så flyter allt för ingen ÄGER frågan. Syrelsen gör allt de kan, mitt försäkringsbolag informerar mig men de har självklart en agenda och riktlinjer. Och bolagets hantverkare går som en ångvält här. Bolaget som orsakade skadan som har en miljard underentreprenörer och hade jag inte varit hemma så hade de rivit upp min parkett trots att ytorna inklusive parkett är innehavarens ansvar som därmed ska tillfrågas.

Din redogörelse är super för mina kontakter med försäkringsbolag och hantverkare. Jag har som plan att göra allt man kan göra utan att riva upp parketten, i stil med din beskrivning, inklusive kanske riva upp kanterna och vägglisterna och blåsa torr luft under.

Sen och bara sen kan man fundera på att börja riva upp, det finns en firma som har lämnat offert och självklart vill de komma på banan asap för att tjäna pengar. Känner inte att jag har någon kunnig som är helt på min sida och tillvaratar mina intressen, styrelsen försöker men de är inte tillräckligt tekniskt kunniga. Ska man kontakta advokat?

Kan pm:a dig mitt nummer och ge dig fler uppgifter om du behöver det, vill inte outa allt här.
 
Tack nino för tipset, det med att märka stavarna mot frisen tänkte jag på men sen sa jag "det borde firman veta" men med mina erfarenheter av hantverkare sista dagarna ska man inte ta NÅGOT för givet. tack!
 
Har fått superbra tips särskilt från oceanis. Har nu en lite perifär fråga:

Styrelsen på vår brf har gått med på att ett av alternativen är att borra hål i taket i lägenheten under och blåsa kall torr luft i 4-6 veckor med fläktar som dånar en hel del. Leran i trossbotten är föreningens ansvar och detta för att undgå att öppna min parkett original i huset sedan 100+ år.

Styrelsen försöker få mig på andra tankar (öppna min parkett) förmodligen för att grannen under tycker det är besvärligt med fläktar under 4-6 veckor.

Mina frågor:

1) Är det ett tillräckligt och giltigt skäl i en brf att grannen under tycker det är besvärligt för att han nekar tillstånd till att en del av jobbet görs från sin lägenhet? Hans lägenhet är också hårt drabbad och ska saneras och renoveras. Det är trossbottens lera (föreningens ansvar) som ska torkas.

2) Hur hårt har jag rätt att driva kravet att det ska saneras enligt oceanis metod ovan innan jag börjar uppfattas som besvärlig och icke samarbetsvillig?

Tack igen alla
 
Man kan tänka sig att göra samma sak genom att ta upp hål invld väggarna i frisen på parketen hos dig själv och blåsa in torkad luft den vägen. Dock är det nog enklast att mäta underifrån för en massa små hål i taket är nog lättare att få snyggt än mäthål i ditt golv.
Men torkningen kan nog ske uppifrån och lagas snyggt igen genom att bara byta några stavar i frisen runt om.
Golvet måste oavsett slipas i sin helhet när det är torkat.

Jag skulle låta de som åtar sig att genomföra torkningen titta på det. I mitt fall var det ett samarbete mellan Munters och Anticimex.
 
Tack ska du ha. Så det du säger innebär att man inte alls behöver ha fläktar dånande i lägenheten under och det tror jag var den springande punkten, som gjorde mina grannar under motvilliga (antar jag) till den lösningen. Sen kommer fläktar i min lägenhet att störa de nästan lika mycket men det är en helt annan sak.

Efter allt vi gått igenom om jag klarar mig med några hål i frisen är jag faktiskt nöjd, hur stora är dessa hål på min fris?

Och hur stora är de hål som behöver göras i grannens tak för mätning?

Golvet ska absolut slipas efteråt, ja, det är planen vilken lösning man än väljer det är konstaterat.

Allt är givetvis i de inblandade firmornas händer det enda är att jag krävt att bli informerad om alla ingrepp de gör på mitt golv. I morse kom de in med stora aggregat som jag antar var avfuktare får veta det när jag kommer hem.
 
Redigerat:
I mitt fall var hålen ca 30-40mm i diam. där man monterade ett rörsystem som i princip blåste in i varje fack mellan golvbjälkarna.
Man monterade i princip upp ett grovt tilloppsrör med många små slangar in i bjälklaget kopplade till röret och fick på så sätt in luften i bjälklaget.
Sen torkades rummet med särskilda munters torkar för att rädda stuckaturer och annat under tiden.
I mitt fall klarade sig även alla stuckaturer trots att taket varit blött men taket fick rengöras från limfärg och målas om efter torkning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.