Hej,

jag har en ritning på ett (arkitektritat) lösvirkeshus och ett bygglov som rullar
på enligt plan, det är placerat i värmdö, stockholm.

Nu är det hög, hög tid att börja ta in offerter. Minimum som jag tänkt mig är att
stomresa inklusive fönster/dörrar etc för att få ett tätt hus så fort som möjligt.
Dessutom så funderar jag på att ta in hjälp för delar av insidan av tidsskäl,
det vill jag ta in som optioner i offerten på ngt vettigt sätt.

Hur har ni andra gått tillväga när ni börjar ta in offerter, hur börjar ni? Har ni lagt ut
det som publikt uppdrag eller kontaktat de byggfirmor ni hör talas om?
Andra tips?
 
Jag gjorde som du ungefär, även om jag inte hade färdigt ritning.
Jag började kolla med de vanliga husleverantörerna (vilket kanske inte är aktuellt för dig, beror på hur speciellt huset är utformat). Sedan surfade jag runt och letade hyfsat lokala byggfirmor med erfarenheter av att resa hus, det fanns dels de som reste hus åt husleverantörer, dels de som specialiserat sig på lösvirkeshus och rena snickerfirmer men i pincip alla var villiga att åta sig jobbet. Skötte allt via mail till att börja med (vissa svarade dock inte, men dom gick ju bort av den anledningen). De flesta kunde ganska snabbt ge ett kvm-pris för stomresning+yttre tätt.

Det är ju ofta mindre firmor så kollade ekonomi, referenser osv. Jag hittade även vissa bloggare som byggt med firmor, så mailade dom och kollade referenser
 
Kanske att skriva spec:en själv. Så detaljerat som möjligt, på vad du vill ha gjort. Blir lättare att jämföra offerter då. Annars blir det lätt att det är olika pris, men den ena gör också det och det gör inte den andra.
 
Risken är att de tackar nej. För många klausuler. Om man följer.
 
När vi skulle bygga till så tog vi fram ett komplett förfrågningsunderlag, med ritningar (konstruktion, el, vvs komplett) och tydligt beskrivet vilka material som skulle användas. Vi letade därefter upp 6-10 (minns inte riktigt) entreprenörer med bra referenser som kunde tänka sig att ta en totalentreprenad. Vi fick in ett svar ... och det var från en kille som när vi tog referens på honom visade sig använda utländsk arbetskraft, något som han inte nämnt för oss när vi träffade honom. Han gick bort pga oärlighet alltså.

Kanske var det för att det var högkonjunktur och alla hade mycket att göra just då (2007 tror jag det var), men det var verkligen inte lätt att få någon seriös byggare att sätta sig ner och räkna på vad det skulle kosta för att kanske ta på sig uppdraget.

Det hela slutade med att vi först fick tag på en snickare som vi fick väldigt stort förtroende för. Han ville bara jobba på löpande räkning. Sedan tog vi hans bror som murare, också bara löpande räkning. Till grunden fick vi tag på en som lämnade ett fast pris på gjutning. Rörläggning gjorde en rörmokare på orten och elen likaså.

Jag tyckte att det första vi försökte med, att ta fram komplett förfrågningsunderlag och sedan begära in jämförbara offerter var ett skolboksexempel, men tyvärr fungerade det inte i verkligheten.
 
om du har ritning klar och lösvirkesbygge,fråga först släktingar, arbetskompisar. mm.om referenser. är du händig själv läs rtningar och ta in anbud separat på varje delplan. som mur,,bygg, fönster, el, vvs , virkesåtgång många blåser på virket och skickar till andra byggen. mm. visa upp slutplanen.en totalenprenör plockar själv underlevrantörer. och då kan du få hej & hå.hejdå.bästa är om du har kontakter inom varje område.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.