Vi skall måla om vårt hus som är målat i falu rödfärg.
Färghandlaren sa att vi först skall borsta huset och sedan tvätta med fasadtvätt. Är det verkligen nödvändigt att använda fasadtvätt på falu rödfärg? Har aldrig hört det förut. Hur noga är det med borstningen. Har börjat att gnugga med en rotborste och det är rätt drygt...
 
Ta en borste och borsta bara bort det som är löst och låt resten vara kvar. Den färg som sitter, den sitter och kommer att "smälta samman" med den nya färg du målar på. Du behöver INTE borsta fasaden helt ren.

Angående fasadtvätt så vet jag inte - ska själv måla om en rödfärgad fasad och har fått lite olika synpunkter från folk. Nån som är bättre kunnig i detta som kan bringa lite ljus i denna fråga?
 
Har heller aldrig hört talas om fasadtvätt till slamfärg.
Använd en vanlig piasava-kvast så blir det inte drygt. ;)
 
T
Misstänker att tvätten ska ta bort ev mögelsporer, då dagens färger inte längre innehåller de kemikalier som förhindrar mögeltilväxt som fanns tidigare, bifogar en artikel från Robert Ashberg / Aftonbladet här:

I somras blev himlafenomen rent av centrala i den så kallade rödfärgsdebatten, när Jan Myrdal slog larm om mögel på lagårdsväggen i Bergslagen. Tillverkaren av Falu rödfärg skyllde möglet på regnandet i höstas. En rad lyssnarinlägg i radions P 1 rekommenderade sillake och urin i rödfärgen. Men hur länge håller pisset svamparna stången?
Förr innehöll vissa rödfärger mögelhämmande arsenik och kopparföreningar. Inte nu längre. Av miljöskäl. På Stora Kopparberg letar de nu efter nya, tillåtna grejer att ha i färgen mot mögelangrepp.
Ni som ska måla stugorna framöver kan göra som en del målare i Roslagen, vars fruar är vana att safta och sylta. De rör vita kristaller i färgen, ett pulver nästan utan lukt, med bitter, lite salt smak. Ett vanligt ämne som håller sporerna i schack.
Det kallas natriumbensoat och har sålts som konserveringsmedel i livsmedelsbutikerna sedan 1941, under namnet Atamon.
Kan man ha det i saften är det rimligen miljövänligt nog att slabba på husväggarna. Ta en rågad tesked per liter rödfärg, eller något i den stilen, och rör om ordentligt. Det går också att beställa ren natriumbensoat på apoteket. Det blir förmodligen ännu billigare.


 
TN-Funkis skrev:
Tillverkaren av Falu rödfärg skyllde möglet på regnandet i höstas.
...och om man följde debatten visade det sig att det var ett parti mögelskadat vetemjöl som ställde till för Stora. År 2000 skonade knappast någon.
 
Har hört att de bytt korn mot vete?
Kan det stämma.
Vete möglar ju rätt lätt.

/Thrax

Som har grymt med med svartmögel i takfoten på mitt nybygge.
 
Har dock inhandlat typ mögeldödare på flygger.
Inte möggeltvätt utan "möggelmördare".
Man ska tydligen bara spraya på så ska det försvinna.
Inte borsta eller skölja bort.
/Thrax
 
Hörde på ett gårdsmuseum i Luleå skärgård att man i fordom, när det klubbades sälar precis som på andra sidan kölen, kokade sältran och ersatte en del av den betydligt dyrare linoljan i rödfärgen med.
Hade tydligen också en god konserverande effekt.

Luktade dock enligt berättelsen överjävligt på sommaren och hela holmen låg under ett lock av en miljard flugor...

Jag röstar för Atamon! ;)
/J
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.