Vad är smartare, 12 eller 220volts inomhus?

När jag funderat på saken så tror jag att 220V är lindrigare/billigare(?) att montera eftersom det inte behövs någon trafo och vill man dimmra så funkar det med en vanlig dimmer.
Vilka är fördelarna/nackdelarna med 12 respektive 220V spottar?
 
220V = Elektriker måste göra inkopplingen >:(.

12V får du koppla in själv :D

något annat kan jag tyvvär inte uttala mig om.. :(
 
Sök tillbaka i forumet så kommer du att hitta flera animerade diskussioner om detta.. Kort:

240V spottar har marginellt kortare livslängd och aningen sämre ljusutbyte. Å andra sidan slipper du transformatorerna som är en felkälla och störningskälla (ifall elektroniska dito).

Vi har 240V spottar.
 
Jag tackar för svaren men det fick bli 12voltare, har just beställt 61stycken.

Finns det att köpa stora trafos (typ 250-500VA) som ligger inkopplade hela tiden och så bryter man slingan till spotarna via kontakter? Man kör alltså mååånga spotar på en trafo, men kan välja vilka spotar vill ha tända just för tillfället?

Vilken typ av trafo ska man ha för att kunna dimmra med an "vanlig" dimmer?
 
Dumt. 220v-spottar är betydligt smidigare - som du redan märker. Du kommer märka det igen när kabelarean i sladdarna inte räcker för att du ska slippa ha en skog av transformatorer..
Och var gömmer du dem - och hur kommer du åt dem när de pajar?
Dessutom innebär lösningen du föreslår att transingarna ligger på hela tiden, med ökad strömförbrukning, ökad värmeutveckling och kortare livslängd som följd.
 
Håller med. Att bryta på sekundärsidan, där kablarna skall vara korta och tjocka innebär nästan att du måste ha elektroniska brytare med fjärrmanöver = dyrt.
 
JescaJ tyckte inte att det var kul att kika in den här tråden nu...;D
 
Jovisst! Men det är fortfarande ingen som har svarat på frågan om vilken trafo jag skall ha till mina eminenta kanonbra lysande 12v-spottar för att kunna dimmra utan att alltihopa går upp i rök. :surprised: :p
 
Fördelen med 12V:s lampor är: större variation i watt-tal och spridningsvinklar på ljuset. Du får ett vitare och mer kristall-liknande ljus. Du har ofta minst den dubbla livslängden. Ljuskällan är inte lika känslig för spikar och toppar i elnätet. Ljuskällan är billigare att köpa när det är dax för byte. Ljuskällan utvecklar betydligt mycket mindre värme och är därmed säkrare att använda.

Nackdelen med 12v:s lampor är: du behöver en transformator.

Fördelen med 230V:s lampor är: Du slipper transformatorn.

Nackdelarna med 230V:s lampor är: Ljuskällan finns bara i två watt styrkor och 2 spridningsvinklar (från de stora leverantörerna, större variation finns på kina importerade ljuskällor. Men de har en otroligt kort livslängd. Ljuskällan utvecklar med värme än 12V. Den är känslig för spikar i elnätet samt skakningar och vibrationer. Du har ett gulare och mattare ljus. Det finns färre S-märkta armaturer till 230V:s halogen.

Jag tycker att 12V är det bästa alternativet. Jag arbetar proffisionellt med halogenarmaturer och håller kurser för elinstallatörer i konsten att välja rätt ljuskälla och hur man utför en säker installation.

Vad gäller transformatorerna så ligger max Watten på runt 300W för en konventionell och 250VA för en elektronisk. Rekomenderar att du använder konventionella eftersom de har en längre livslängd än elektroniska. De är större och klumpigare men betydligt bättre i kvaliten. Rekomenderar inte att du bryter strömmen på sekundärsidan (12V-sidan) utan sköter allt på transformatorns 230V:s sida.
 
Är detta en konventionell trafo? (Den vänstra)

HD3_325036_hi_S.jpg

Går den att dimmra med en "vanlig" 220V dimmer?
 
Lampkillen skrev:
Fördelen med 12V:s lampor är: större variation i watt-tal och spridningsvinklar på ljuset. Du får ett vitare och mer kristall-liknande ljus. Du har ofta minst den dubbla livslängden.
Färgtemperatur och livslängd är beroende av fabrikat. Det finns rödgulaktiga såväl som vitare 220-lampor. Livslängden var jag inte heller imponerad av - iallafall på de som hängde med armaturen. De pajade efter ett par månader, men efter byte har jag inte bytt nån gång. De nya glödlamporna har dessutom ett mycket vitare och finare ljus. Återkommer med fabrikat på dem.

Ljuskällan är inte lika känslig för spikar och toppar i elnätet.
Inte så konstigt - det är ju transformatorn som tar smällen. Och den kostar ju mer än en glödlampa....

Ljuskällan är billigare att köpa när det är dax för byte.
Japp, men prisgapet minskar i takt med att 220 spottar blir vanligare.

Ljuskällan utvecklar betydligt mycket mindre värme och är därmed säkrare att använda.
Nu skämtar du väl....?

Men visst finns det större utbud på 12-voltsspottar.
 
Ang värmeutveckligen har jag blivit rekomenderad både av elektriker och lampförsäljare att installera 12V. Enligt flera sakkunniga utvecklar dessa mindre värme.
 
Ang värmeutveckligen har jag blivit rekomenderad både av elektriker och lampförsäljare att installera 12V. Enligt flera sakkunniga utvecklar dessa mindre värme.

Värmeutvecklingen har inget med spänningen att göra, utan effekten och värkningsgraden. Och värkningsgraden är troligtvis lika oberoende spänning.
 
Ang värmeutveckligen har jag blivit rekomenderad både av elektriker och lampförsäljare att installera 12V. Enligt flera sakkunniga utvecklar dessa mindre värme.
Har hört precis samma sak som du 'Gutte'.
tror inte att eletrikern har så fel! :-/
 
Hörsägen... OK. Det finns tekniska orsaker till varför en 230V spot har ett varmare ljus än en 12V. Likaså till varför den har ngt lägre livslängd. Det har helt enkelt med glödtrådens längd att göra.

Detta är naturligtvis högst teoretiskt. För en 12V spott bör man beakta förluster och värmeutveckling över hela installationen, dvs kablar, trafo etc.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.