Vi har haft ett frostigt förhållande med våra grannar ända sedan vi flyttade in (det var de som sålde huset till oss).
Andra sommaren vi bodde där byggde vi ett litet "hus" för vår pump. Grannen noterade att huset eventuellt stod för nära tomtgränsen, men vi gjorde en muntlig överenskommelse att huset skulle få stå där. Vi skulle "inte jävlas med varandra".
Nu, när vi ska sälja, dyker frun i huset upp och säger att hon inte godkänt detta.
Det är tydligt att hon vill obstruera och jäklas med oss. Fast ändå konstigt för så frostiga som de varit borde de vara glad att de blir av med oss.
Idag finns inga riktiga tomtgränser, så hon får ju isåfall ta dit en lantmätare och bekosta detta själv.
Hur kan vi "vinna" på överenskommelsen vi hade med hennes man? Vad kan detta leda till? Vi vill ju sälja snart men det är tydligt att de gör vad de kan för att sätta käppar i hjulet....:S
 
Svårt med frostiga grannar, gräv ett "brunn" för pumpen, blir mera frostfritt och bara ett lock syns.

Protte
 
Börja med att kolla upp det finns några tveksamheter som de kan ha gjort sig skyldiga till, eller något servitut som borde förnyas eller liknande. Isåfall kanske ni mötas och reda ut alla oklarheter innan försäljningen och se till att alla era respektive papper är i ordning "så att ingen får problem i framtiden". Det vore ju bra att ha ett OK från dem på papper.
 
Protte, vi måste ha ett litet hus till brunnen eftersom vi har radonavskiljare.
Det som är på vår sida i detta är att vi har servitut på gångstig ned till vattnet, samt plats för båt. Där har de byggt en stuga som går in i servitutet!
problemet är bara att vi vill bara sälja nu och inte hålla på och tjorva med dem. Det går inte att diskutera med dem alls. Några överenskommelser är helt att glömma. De är inte vid sina sinnes fulla tyvärr.
 
Låt granntanten bekosta en lantmätare då. Ligger det mindre än 4,5 meter från tomtgränsen är det bara att söka bygglov hos kommunen. Är det mer än 4,5 meter kan du be dem dra åt he****e
 
...men var det inte i nåt annat forum här där det sas att Lantmäteriet delar räkningen på båda fastigheterna, fastän det bara är den ena grannen som vill ha dit dem och visa var gränsen går?
 
Hemmakatten
Det var jag som skrev ett av de inläggen. Vad jag skrev var att Lantmäteriet gör en bedömning av hur stor nytta fastigheterna som delar gräns har av att det blir utmätt. Ofta gagnar utmätningen inte bara den fastighet som kallat på LM så Lm kanske delar 50-50 eller 75-25 eller på annat sätt. Det kan ju vara fler fastigheter än två inblandade. Vill grannen ta dit LM och betala själv går det naturligtvis bra.
 
Om grannfrun äger halva huset har inte gubbens godkännande något värde ens om det var skriftligt.
Står det för nära har ni ett problem, står det långt nog från tomtgränsen har grannarna ett problem. Enkelt...
 
Hus till pump lär inte vara någon särskilt stor byggnad så frågan är om detta "hus" är bygglovspliktigt över huvud taget. Är det inte bygglovspliktigt får ni ställa det precis var ni vill på tomten. Kan du beskriva huset lite utförligare med mått etc?
 
Nä, det lär väl klassas som friggebod gissar jag. Men ligger det närmare tomtgränsen än 4,5m får man inte bara smälla upp det utan grannarnas tillstånd (inom ramen för friggebodsreglerna). I sådana fall är nog bygglov det som krävs?

Men om man sätter små hjul på huset kan man ju hävda att det är en mobil anordning och då är det ju varken en friggebod eller en bygglovspliktig byggnad? ;)
 
Ja, om det går under friggebod är det bygglovspliktigt om man vill ställa det närmre än 4,5m från tomtgräns.

Men jag är inte säker på att det behöver klassas som byggnad alls! Det lär t ex inte vara några problem att ställa en mindre hundkoja var man vill på tomten... Visssa kriterier måste helt enkelt vara uppfyllda. Fågelholkar är ju också ok även om de inte är står på hjul :p
 
Ja, det bästa är väl kanske om TS kontaktar kommunens bygglovsavdelning för att höra vad de anser om detta "hus"...
 
Tack för svar!
Vi bor utanför tättbebyggt område så bygglov behöver vi inte.
Nu har min man helt enkelt bokat en grävare som ska gräva upp rören och ledningarna och sedan flyttar vi hushelvetet några decimeter och hoppas de inte tjafsar mer. Visst skulle man kunna ha is i magen och be dem kontakta lantmäteriet, men det är liksom inte värt det nu när vi ska ha visning snart och det är ett känsligt läge. Så vi har beslutat att helt enkelt bara göra detta.
 
elsie skrev:
och sedan flyttar vi hushelvetet några decimeter och hoppas de inte tjafsar mer.
Nä, flyttar ni huset finns det ju inget mer att tjafsa om (iaf. inget som ni behöver bry er om).
 
Hur stort är pumphuset? Är det inte stort så tror jag som sagt inte att det är bygglovspliktigt var ni än placerar det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.